Csúfos bukás, mégis marad a Mercedes R-osztály

2009.01.22. 09:55

Ilyen, amikor egy fel nem tett kérdésre születik válasz: az R-osztály szinte eladhatatlannak bizonyult 2008-ban, ennek ellenére tovább gyártja a Mercedes.

Az egyterűek és szabadidő-autók jellegzetességeit ötvöző modellt még 2005-ben mutatta be a Mercedes, és eredetileg évi 50 ezer példányt szerettek volna eladni belőle világszerte, de ezt a számot még csak megközelíteni sem sikerült. A legjobb eredmény 2006-ban, a típus pályafutásának első teljes évében született: ekkor valamivel több, mint 18 ezret tudtak eladni belőle, de már egy évvel később csaknem 30%-ot esett a kereslet, tavaly pedig már csak 7733 példányt tudtak értékesíteni az autóból. Ennek fényében meglepőnek tűnhet, hogy nem állítják le a gyártást azonnal, de valószínű, hogy az R-osztályhoz kevés olyan, igazán drága alkatrész készül a karosszéria-elemeken kívül, amelyet csak ebben a típusban használnak, a fejlesztési költségeket pedig már kifizették, és csak úgy tudnak valamennyit visszahozni belőle, ha folytatják a gyártást.

"Elértük az eladások reális szintjét, és úgy tervezzük, ennél a mennyiségnél maradunk" - mondta a Mercedes amerikai részlegének igazgatója - a kérdés csak az, hogy a vásárlók is így gondolják-e.