Szoftverfrissítéssel lesz EU5-ös a VW Tiguan

2009.03.18. 12:39

Csupán az elektronika átprogramozásával válnak Euro5-ös szabványúvá a VW hobbiterepjárójába épített dízelmotorok.

Németországban ingyenesen frissíti a Volkswagen a régebbi Tiguanok kétliteres dízelmotorjainak vezérlőszoftverét, hogy az autók a legújabb európai környezetvédelmi normának is megfeleljenek. Az akcióra azért kerül sor, mert bár a Volkswagen a kezdetektől Euro5-ösként hirdette a 140 és 170 lóerős TDI változatokat, azok papíron mégis csak Euro4-es szabványúak voltak egészen 2009 elejéig. Németországban adózási szempontból is lényeges kérdés az autók környezetvédelmi besorolása, ezért több vásárló is panaszt tett a fogyasztóvédelmi hatóságoknál.

A Volkswagen szerint nem arról van szó, hogy a Tiguan motorjai ne teljesítették volna a gyártás beindításától az Euro5 szabvány szigorú károsanyag-kibocsátási határértékeit, csupán a vezérlőprogramból hiányoztak a szabványban szintén előírt diagnosztikai funkciók. A gyártó azt mondja, ezeket a kiegészítő kritériumokat csak 2008 közepén ismerték meg, így nem is építhették be a 2007 vége óta gyártott modell első szériáiba.

A Volkswagen nem csak a szoftverfrissítéssel igyekszik kiengesztelni a vásárlókat: azt ígérik, tisztességes kárpótlásban részesítik mindazokat, akik a hiba miatt több adót kényszerültek fizetni, bár azt még nem árulták el, hogy ezt hogyan tervezik kivitelezni.