Három csillagosra tört a Suzuki Alto

2009.05.27. 12:32

Az EuroNCAP legújabb törésteszt-sorozatában hat járművet vizsgáltak, a Suzuki Indiában gyártott kisautója a sor legvégén kullog.

A tesztsorozatban az Audi Q5, a Honda Jazz, a Hyundai i20, a Kia Soul, a Peugeot 3008-as és a Suzuki Alto típusokat vizsgálták. Az összesített értékelésben mindegyik típus öt csillagot kapott, a Suzuki Alto kivételével, amely csupán hármat érdemelt az EuroNCAP szakemberei szerint. Az értékelés ezúttal a részeredmények tükrében is egész hitelesnek tűnik: míg a mezőny többi résztvevője minimum 78%-ra teljesítette a törésteszteket, az Alto eredménye frontális ütközésnél 55%, oldalütközésnél 46% volt, ami a régi rendszerben sem ért volna többet. A biztonsági berendezésekre kapott 29% persze szintén az utolsó helyre sorolja az Altót, ami elsősorban a külön megvásárolható menetstabilizáló elektronikának köszönhető, de mivel a kis Suzuki olcsó kisautónak készült, az egyszerű alapfelszereltség nem is meglepő.

A többi modell viszonylag jól vette az akadályokat - a felnőttek védettségére legalább 78, a gyermekekére minimum 79%-os értékelést kaptak, és a biztonsági berendezések értékelésében is 71% volt a legrosszabb minősítés - egyedül a gyalogosgázolási teszteken mutatkoztak hiányosságok. Az Audi Q5 32, a Kia Soul 39, a Peugeot 3008-as 31%-os eredményt ért el ebben a számban, ami nem is meglepő. Mindhárom típus viszonylag magas orral, és nem túl meredek motorháztetővel készül, ami gázoláskor nem épp előnyös tulajdonság.