2017.12.29. 07:51

Január végén hosszú cikkben írtam meg Péter esetét, aki egy Németországban hirdetett Mercedes ML270 CDI-t szeretett volna megvásárolni, elhitte a hirdető meséjét és átutalta az autó árát egy biztonságosnak mondott számlára, majd rájött, hogy kirabolták. Az eset óta folyamatosan tartottam a kapcsolatot Péterrel és vártam, hogy a rendőrség elkapja a csalókat. Hát, nem ez történt...

Ha Dr. Larsson Markus Pekko nevére keresünk a Google-ön, egy január 29-én megjelent cikkünk linkje jön fel elsőként és a következő néhány találat is ehhez kapcsolódik.

larssonwikipedia.png

Az év elején Péter történetét ismerhették meg, aki tavaly novemberben használt autót akart vásárolni a mobile.de nevű német apróhirdetési oldalon, de alaposan átverték. Miután kiválasztott egy autót, levelezni kezdett egy bizonyos Dr. Larsson Markus Pekkóval és minden részletet tisztáztak a vásárlással kapcsolatban. Átutalta egy Mercedes ML 270 CDI árát, 4400 eurót egy holland bankszámlára, melyet az eBay letéti számlájaként mutatott be neki a hirdető, ám amint átment a pénz, az illető elérhetetlenné vált, Péter pedig sem az autót nem kapta meg, sem a pénzét vissza.

C36389780 1

Miután megjelent a cikk, nehezebbé vált a nem létező finn kardiológus karaktere köré épített mesével folytatni a csalássorozatot, de nincs ok az ünneplésre.

Ahogy akkor írtam, Péter az év elején tett feljelentést a Gárdonyi rendőrkapitányságon, ahol nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt indítottak nyomozást, ismeretlen tettesek ellen. Teltek a hetek, olvasónk néha konzultált a nyomózóval, akihez az ügye került, ám mivel nem jöttek az eredmények, az Országos Rendőr-főkapitánysághoz fordult. 

Én nyomoztam egy kicsit, így kiderült, hogy itthon is több áldozatot szedett a módszer, mások is küldtek a pénzt a semmiért. Rájöttem, hogy a csalók valószínűleg kelet-európaiak, mert a Mercedes-terepjáró első esetben használt képei egy román településen készülhettek, egy Volkswagen Tourant Lengyelországban fotóztak le egy másik hirdetéshez, egy Ford Rangert pedig egy Bukarest közelében található bevásárlófalanszter parkolójában. 

C34725614 3

A hasonló nemzetközi pénzügyi csalások ügyét nemzetközi jogsegély keretében próbálják felderíteni az egyes országok nyomozói, de hogy pontosan meddig jutottak Péter ügyében a magyar rendőrök, az most már mindegy. Az elcsalt pénzt akár percek alatt továbbutalhatták a holland Nordea Banknál, B. Vivien nevére nyitott számláról és a trükköt akár naponta tucatszor ismételhették párhuzamosan több autó hirdetésével, mielőtt befutott az első jelzés a bankhoz.

Július 3-án egy másik olvasónktól újabb információkat kaptam az ügyben. István hamar rájött, hogy mire megy ki a játék, miután üzeneteket váltott egy, szintén a mobile.de hirdetési oldalon kiválasztott, piros Ford Mondeo Tournier hirdetőjével. A 4200 euróért kínált autót egy Dr. Laukkanen Edvard Hemminki nevű finn kardiológus nevében árusították, természetesen ezúttal is telefonszám nélkül.

Az autóról készült korrekt képkollekciót a Postimage, felhőalapú képmegosztó oldalon tették elérhetővé, ezúttal is előre kérték volna a pénzt, és a levélíró azt ígérte Istvánnak, hogy trélerrel Magyarországra küldi az autót, ha megkapja a 4200 eurót. A történet egyéb elemei is stimmelnek, a módszer pontosan ugyanaz volt, mint amivel Pétert jégre vitték. A piros Ford képeit tettem be ebbe a cikkbe, mert még most is fent vannak a neten.

Miután István átküldte a Dr. Hemminkivel folytatott levelezést, találtam még valamit, ami miatt biztos, hogy ugyanaz a társaság mozgott a Mondeo hirdetése mögött, mint akik a Mercedes-terepjáró ígéretével becsapták Pétert.

Az egyik levél végén lévő link Dr. Hemminki finnországi magánkilnikája, a Laukkanen Medical Clinic honlapjára vezet. A kilencvenesévek-szagú oldal pontosan ugyanaz, amellyel Dr. Pekko nevében hakniztak néhány hónappal korábban, majd gyorsan lekapcsolták, miután megjelent a cikkem.

klinika

Akkor azt is megírtam, hogy a klinika főbejáratát ábrázoló fotót honnan lopták, ezt most lecserélték egy másikra. Az újabb kép szintén lopott, a Nyugat-Ausztráliában lévő Point Walter Medical Centre főbejáratát ábrázolja. Itt van hozzá a link, ha vetnének rá egy pillantást.

Azért gondolom, hogy a cikk hatására tűntették el időlegesen a finn kardiológus nyomait a netről, mert a két esemény közt csupán néhány nap telt el és a csalók is láthatták, hogy sokan a Totalcarról estek át az általuk létrehozott url-ekre. Innen legfeljebb néhány percnyi Google fordítós ügyeskedés volt hátra, hogy megértsék a lényeget.

Néhány hónappal később elég tisztának tűnt a levegő, ezért átnevezték és újraélesztették a nem létező klinika szedett-vedett weboldalát, Pekko nevét pedig mindenhol kicserélték Dr. Laukkanen Edvard Hemminkiére, akitől István kapta az üzeneteket. Azóta ezen a néven megy az üzlet, az ősz, szakállas, sztetoszkópos klinikatulajdonos fotói viszont változatlanok.

A finnorvosos módszer másodkarakterének életrajzát nem a tükrözéses módszerrel készített és az első történetben használt Winkipedia-oldalra töltötték fel, mint Pekkóét, hanem egy valódi Wikipedia-szócikkbe. Miközben a klinika oldala még működik amikor ezt a cikket írom, a Wikipédián nem találtam meg a második számú kamuorvos életrajzát, mert (már) nem létezik ilyen szócikk.

István időben rájött, hogy pontosan ugyanúgy akarják átverni mint Pétert, ezért nem küldött pénzt a Mondeóért. Péter viszont máig nem kapta vissza a pénzét, sőt, egy október 19-i határozatban megírta a gárdonyi rendőrség, hogy felfüggesztették a nyomozást.

Az indoklás szerint október 13-án és 18-án küldtek jogsegélykérelmeket a dán és német hatóságoknak és ezzel az itteni nyomozati tevékenység lezárult. A határozatban hozzáteszik, hogy a nyomozás "folyamatba helyezésére kerül sor" ha a jogsegélyi válasz eredményes lesz. Nem csodálkozom, ha most milliónyi értetlenkedő homlokránc mered a képernyőkre, de igyekeztem szöveghűen átadni, amit a rendőrök írtak.

Újabb hetek teltek el, és kicsit reménykedtem, hogy a dán és német rendőrök kirázták már a nadrágjából B. Vivient, vagy akinél Péter és a többi szerencsétlen pénze van, ám eddig nem érkezett ilyen hír. Pétert nagyon bántja ezt, ezért november 8-án panaszt tett a Székesfehérvári járási és nyomozó ügyészségen, mert nehezményezi, hogy a rendőrség, a feljelentés után eltelt tíz hónapban nem tájékoztatta ügy fejleményeiről. Egyúttal kérte, hogy indítsák újra nyomozást. 

A panaszt elutasították és attól tartok, hogy a két érintett ország rendőrei eleve túl későn kaptak jelzést arról a magyaroktól, hogy mi zajlik náluk. Erre utal az tény is, hogy a piros Ford Mondeo mobile.de-s hirdetéséhez is használt, átnevezett finn klinikát bemutató honlap még hónapokkal a jogsegélykérelem elküldése után is működött és az is erre utalhat, ha éppen most, a cikk megjelenése után nem sokkal kapcsolják majd le ismét. Lehet, hogy csalók eddig nem is tudtak arról, hogy három ország rendőrei keresik őket? 

Update: Olvasónk két további kamuorvosos honlapváltozatot is talált a cikk megjelenése után. Gondolom, aki ezt a cikket olvassa, hasonló helyzetben már az első levélváltás után rájön majd, hogy nem lesz üzlet a nagytekintélyű orvos-autótulajdonosokkal, de azért ideteszem a Karppinen Matias Eevertti által "alapított" Karppinen Medical Clinic és egy másik klón, a Herman Medical Clinic honlapjának linkjeit. Legyenek óvatosak! 

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.