2018.03.02. 06:08 Módosítva: 2018.03.02. 07:03

Mindenki felteszi magának a kérdést, hogy az új, vagy a használt autó éri-e meg jobban. A válasz nem egyszerű, mert mindkét választás mellett és ellen is szólnak érvek, ráadásul ezek egyénenként változnak. A Kiszámoló blog gazdája, Csernok Miklós nemcsak a döntéshez szükséges szempontokat vázolja fel, de a cikkbe ágyazott kalkulátorral is segít megválaszolni a nagy kérdést.

A legtöbb ember második legdrágább vagyontárgya az autója, az átlagos magyar háztartás bevételei ötödét-negyedét az autójára költi. A mai kérdésünk, hogy két autó közül a használtat vagy az újat érdemes-e megvenni. Pusztán anyagi szempontból egyértelmű, hogy az új autó magasabb ára és sokkal nagyobb értékvesztése miatt soha nem lesz gazdaságilag megtérülő befektetés.

Azonban ez csak az anyagi oldala. Most arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyivel drágább az új autó és neked megér-e ennyit. Ha tudod, hogy például havi 55 ezer forint különbség van egy új és egy nyolcéves használt fenntartási költsége között, ezt el tudod dönteni.

Egy nagyvárosba, a napi óvoda- és iskolajáratra tökéletesen megteszi egy tizenhárom éves kis városi autó is, de azzal nem szívesen járnám egész nap az országot Záhonytól Sopronig. Inkább fizetek többet egy nagyobbért, mint hogy kényelmetlenül üljek egész nap, és ne tudjak előzni, amikor kell. A kérdés úgy is felmerülhet, hogy egy olcsó és kicsi új autót vegyek-e, vagy egy nagyobb, kényelmesebb, jobban felszerelt 3-4 éves használtat. Azt is érdemes megfontolni, hogy két egyező árú típus közül melyik a jobb a vétel, ha az egyiknek 30 ezer, a másiknak 60 ezer forint a kötelező szervize évente, illetve ha az egyik használtan 300 ezerrel többet fog érni, mint a másik.

Sok autómárka típusait általában drágább is javítani egy baleset után, ezért a cascoója másfélszer annyi, mint egy másik gyártó típusáé, mert a biztosítók számolnak az alkatrészárakból és a javítási költségekből álló esetleges kiadással is. Ez az autós oldalán akár évi 50-100 ezer forintos biztosításidíj-különbséget is jelenthet. Konkrét márkákat direkt nem írok, hogy ne legyen ebből  vallásháború a hozzászólásokban.

Vajon mennyit számít a fogyasztás, ha egy benzines autó turbójának egyszeri javítása elviheti akár öt-hét év üzemanyag-megtakarítását a nagyobb hengerűrtartalmú szívómotoros változathoz képest? Tényleg olcsóbb-e dízel autóval járni, ha figyelembe vesszük a magasabb vételárat, a nagyobb értékvesztést, illetve a magasabb szervizköltségeket is?

A kérdések eldöntéséhez csináltam egy kalkulátort, amit kitöltve a két általad választott autó adataival, megkapod, melyikre mennyit fogsz költeni a futamidő alatt. Fontos, hogy nagyon igaz az adatokra a garbage in-garbage out, vagyis ha hasraütős számokkal dolgozol, a végeredmény is használhatatlan lesz.

Mivel a legtöbb embernek az autóvásárlás és fenntartás az egyik legnagyobb kiadás az életében, vedd a fáradságot, hogy utánajárj, mennyi az éves kötelező szervizköltsége a kinézett típusnak, mennyi a cascója, kötelezője, adója, és tudd meg azt is, nagyjából mennyiért fogod tudni eladni 3-5 év múlva.

Az új autó előnyei

– Te választhatod ki az extrákat, a motorváltozatot, a karosszériaváltozatot és a színt, így a végeredmény pontosan olyan lesz, amilyet szeretnél, és nem kell kompromisszumot kötnöd a használtpiaci kínálat esetleges szűkössége miatt. Nem kell attól tartanod, hogy az általad elképzelt típus nem kapható használtan a számodra megfelelő motorral és automata váltóval, adott felszereltség mellett.

– Garancia, garanciális szerviz és ingyenes assistance-szolgáltatás az első néhány évben.

– Nagyobb megbízhatóság, kisebb esély a soron kívüli szervizre

– Jóval kisebb kockázat az ismert előélet miatt. Bár a kockázatok nagy része kiküszöbölhető, ha magyarországi, ismert előéletű használt autót veszel, és nem sajnálsz 15-20 ezer forintot egy alapos átvizsgálásra, illetve lekérdezed az állami rendszerből a korábban rögzített kilométeradatokat.

– Egy új autó olyan hasznos extrákat tartalmazhat, melyeket a használt autók még nem. Ilyenek például az új ütközést megelőző rendszerek, az adaptív fényszóró, vagy a sebességtartó elektronika.

– Nagyobb presztízs. Más kérdés, hogy erre tényleg szükséged van-e mondjuk a munkád miatt, vagy csak még nem nőttél ki a tinédzserkori bizonyítási kényszerből és az önértékelés hiányából származó versengésből. 

– Ha új autót finanszíroztatsz, általában alacsonyabb kamatokra számíthatsz, mintha használtat – bár egy pénzügyileg tudatos ember soha nem vesz hitelből autót, csak addig nyújtózkodik, amíg a takarója ér. Az is hitelből való vásárlás, ha autót veszel készpénzért, ahelyett, hogy visszatörlesztenéd a lakáshiteledet a megtakarításaidból. Ezt majd ne felejtsd el a kalkulátor kitöltésénél.

A használt autó előnyei

– Sokkal több típusból és felszereltségből választhatsz. Felteheted magadnak a kérdést, hogy hároméves kisautót, vagy ötéves nagyobb és jobban felszerelt autót vegyél-e?

– A használtpiacon kapható modellek időzített bombái már napvilágra kerültek. Mára mindenki megtanulta, mennyibe kerül egy kettős tömegű lendkerék, egy turbó, vagy részecskeszűrő cseréje és sok motorverziót is érdemes nagy ívben elkerülni több márkánál. A most szalonban álló új autók egy része szintén tartogat ilyen kellemetlen típushibákat és extra költségeket az első tulajdonosoknak.

– Rengeteg extrát fillérekért megkapsz egy használt autóban, olyanokat is, amelyekért újonnan nem lenne szíved annyit kifizetni, amennyit kérnek érte.

– Jobban alszol, ha használt autód van. Kevésbé aggódsz, hogy ellopják, meghúzzák a parkolóban, vagy a gyerek összekeni a kárpitot.

– A használt autó sokszor kevésbé feltűnő, ez gyakran nagy előny. 

– Nem feltétlen kell garázst fenntartanod a használt autóhoz, esetleg a cascót is megúszod, mert ennyi kockázatot be tudsz vállalni a megtakarításaidból is.

Mielőtt rátérnénk a kalkulátorra, ideteszem ezt a videót, melyből kiderül honnan tudod meg, ha túl drága autót akarsz venni.

Egy magyar nagyvárosban ma már gond nélkül meg lehet élni autó nélkül is, erről is írtam cikket. Lakhelyválasztásnál komoly szempont lehet, hogy mennyire vagy autóra rászorulva. Ha van óvoda, iskola, bevásárlási lehetőség a közelben, az akár 70-150 ezer forint megtakarítást is jelenthet havonta.

Autóköltség-kalkulátor. Forrás: kiszámoló.hu
Egyik autó Másik autó
Ft Ft
Ft Ft
% %
év év
év év
Ft Ft
% %
Ft Ft
Ft Ft
Ft Ft
Ft Ft
Ft Ft
év év
Ft Ft
km km
Ft Ft
év év
Ft Ft
év év
Ft Ft
év év
Ft Ft
Ft Ft
Ft Ft
Ft Ft
Ft Ft
Ft Ft
Ft Ft
Ft Ft
Ft Ft
Ft Ft
Ft Ft
km km
% %
l/km l/km
% %
l/km l/km
% %
l/km l/km
Ft Ft
Az autó értékvesztése összesen: {{eredmeny_ertekvesztes1()}} Ft {{eredmeny_ertekvesztes2()}} Ft
Az autó értékvesztése havonta: {{eredmeny_ertekvesztes_havi1()}} Ft {{eredmeny_ertekvesztes_havi2()}} Ft
Hitel összköltsége: {{hitel_osszkoltseg1()}} Ft {{hitel_osszkoltseg2()}} Ft
Hitel költsége havonta: {{hitel_koltseg_havi1()}} Ft {{hitel_koltseg_havi2()}} Ft
Elmaradt kamat összesen, amiért autóban áll a pénzed és nem bankban egyenlő az önerő kamataival {{elmaradt_kamat_ossz1()}} Ft {{elmaradt_kamat_ossz2()}} Ft
Elmaradt kamat havonta {{elmaradt_kamat_havi1()}} Ft {{elmaradt_kamat_havi2()}} Ft
Havi egyéb állandó költsége az autódnak, a futott kilométertől függetlenül, benzin és olaj nélkül: {{havi_koltseg1()}} Ft {{havi_koltseg2()}} Ft
Havi benzinköltség az adott kilométerre jutó olajköltséggel együtt: {{havi_benzin1()}} Ft {{havi_benzin2()}} Ft
Az autó teljes havi költsége: {{havi_teljes1()}} Ft {{havi_teljes2()}} Ft
Egy megtett kilométer teljes költsége: {{km_koltseg1()}} Ft {{km_koltseg2()}} Ft

Ennyi bevezető után erre találjátok a kalkulátor letölthető változatát, ha a beágyazott verzió valamiért nem volna megfelelő. Használjátok egészséggel! Ja és még egy fontos megjegyzés: ez egy k-a-l-k-u-l-á-t-o-r . Ez a szó azt jelenti, hogy a saját adataiddal töltsd ki, ne az előre beírt adatokon lovagolj. Azok csak azért vannak ott, hogy legyen egy minta a szemed előtt, mielőtt nekilátsz az őszinte számolásnak.

Használt autó csak új autóból lesz. Minket ezúttal nem az érdekel, hogy más milyen autót vegyen, hanem az, hogy neked mi a legjobb választás. Azzal is tisztában vagyunk, hogy sok ember számára nem eldöntendő kérdés, hogy használt vagy új autót vásároljon-e, mert az előbbire egyáltalán nincs pénze. A kalkulációt ettől függetlenül mindenkinek érdemes elvégeznie, mert az élethelyzetek változnak és mindenki szeretne tisztán látni az autóvásárlás fontos kérdéseiben.

Röviden gondolatébresztőnek ennyi elég lesz. Ha érdekel a téma, olvasd a Kiszámoló blogot, vagy gyere el oktatásra, esetleg kérj tanácsot!

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.