Egy jó parkolási rendszer, színes csíkokkal

2022.03.22. 14:30

Budapest egyes részein most próbálkoznak a városvezetők >dedikált parkolókat biztosítani a helyiek számára. Itt van nekik a működő olasz példa. Elsőre furcsák lehetnek a színes jelölések, de egy jó rendszert dolgoztak ki.

109245 o

Az olaszországi, színes csíkokkal jelölt parkolási rendszer, melyet – általában kizárólag olasz nyelven feliratozott – táblákkal is kiegészítenek, az egész országban egységesen ugyanúgy működik. Ez sok mindent nem old meg: például ugyanúgy nehéz parkolni, sőt, a helyieknek fenntartott parkolók miatt az outsidereknek még nehezebb is, de azért összességében a helyiek is, a turisták is elégedettek ezzel a szabályozással.

Mi a Traffix?

TraffiX-logo 1BLUE - logo fent - default.png

A cikk elkészítésében közreműködő partnerünk volt az Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület, a hazai forgalomszervezés szabályozási hibáinak kijavításával foglalkozó civil szervezet. Láttál egy kint felejtett táblát? Tudsz egy veszélyes kereszteződést, amit biztonságosabbá lehetne tenni? Jelentsd be nekik a traffix.hu oldalon!

Színes, általában jól karbantartott, tehát nem (nagyon) lekopott csíkok jelzik, hogy éppen milyen parkolót találtunk. Az olasz KRESZ (Codice della Strada, ejtsd: kódicse dellá sztrádá – a fenébe, hogy olaszul még ez is milyen jól hangzik) 40. cikke kimondja: „A parkolóhelyek jelölése a járdán 12 centiméter széles, téglalapot alkotó csíkok, illetve L- vagy T-alakú csíkok kijelölésével történik, amelyek jelzik a parkolóhelyek kezdetét, végét vagy felosztását, amelyeken belül a járműnek parkolnia kell.”

A szabályzat előírja, hogy a halszálkás parkolóhelyeket (az útra 45 fokos szögben) és a fésűs parkolóhelyeket (az útra 90 fokos szögben) parkolócsíkokkal kell jelölni. Nem kötelező a parkolóhelyeket „a parkolóhelyekkel szomszédos sáv tengelyével párhuzamosan” kijelölni, bár a KRESZ-ük ezt ajánlja. A parkolóhelyek típusait illetően három típus létezik:

  • a fehér: szabad,
  • a kék: fizetős,
  • a sárga: fenntartott parkolóhelyeket jelöl.

Parkolás a fehér vonalaknál

A fehér vonalakkal jelölt területeken bármely autós ingyenesen parkolhat, éppen ezért ezeken a helyeken általában nehéz parkolót lőni. Viszont néhány fehércsíkos, ingyenes parkolóhelyen megadják az időhatárt, amennyit ott tartózkodhatsz – például Rómában három órát.

Helyenként változik a szigor, de a vonalra parkolást, vagy a másik parkolóba átnyúlást büntethetik. A közúti közlekedésről szóló törvény 157. cikke mindenesetre 41 eurós közigazgatási bírságot ír elő minden ilyen szabálysértésért. A mostani roggyant forintárfolyamon ez 15 ezer forint.

Parkolás a kék vonalaknál

A fizetős parkolási zónákat kék vonalakkal jelzik és úgy is nevezik (strisce blu). A kék vonalak településen belüli alkalmazására világos szabályok vonatkoznak: az önkormányzatok jogosultak ilyeneket kijelölni, általában a központi vagy a nagy forgalomsűrűségű és látogatottságú területeken, például állomásokon vagy piacokon. A törvény előírja, hogy fizetős parkolás csak akkor létesíthető, ha – a kék vonalak közelében – megfelelő ingyenes parkolóhely is van.

Ebből egyébként elég sok peres ügy is volt az utóbbi időben. Az önkormányzatot hajlamosak egyre több fizetős helyet kijelölni a fehér csíkok kárára. Bíróságok kimondták, hogy ezekben az esetekben a kék zónában sem róhatnak ki büntetést a nem fizetésért, de erre nem játszhatunk, ugyanis nem tudhatjuk, pontosan hol vannak ezek – az ilyen ügyeskedéshez már nagyon jól kell ismerni az adott város önkormányzati rendeleteit.

A legtöbb itáliai önkormányzat parkolóórákat használ, ahol fizethetsz, és megkapod a szelvényt. Egy 2016-os törvény szerint ezeknek az automatáknak el kell fogadniuk a bankkártyát. Ha ez nem lehetséges vagy rossz az automata, akkor nem kell fizetni. (Bírság kiszabása esetén azonban bizonyítani kell, hogy a gép nem működik, működött. Egy mobillal felvett videó segíthet ebben.)

A szelvényt mindig jól láthatóan kell elhelyezni a szélvédő mögött, hogy a helyi közteres vagy rendőr ellenőrizni tudja, hogy az adott autóval – mert kötelező megadni az autó rendszámát is, hogy ne lehessen a jegyet átruházni – a megfelelő helyen állsz-e. A parkolásért Gratta e Sosta („kaparj és állj meg”) kártyákkal is fizethetsz, amelyek előre kifizetett kuponok, olyanok mint a bécsi Parkschein, csak itt nem tollal jelölni, hanem kaparni kell, majd mehet a szélvédőd mögé. Újságárusoknál vagy dohányboltokban találsz ilyeneket.

Többféle mobilos alkalmazással is fizethetsz. A legelterjedtebb

  • az EasyPark, mely több mint 250 olasz városban és egyébként 12 európai országban elérhető és percalapon működik;
  • a myCicero, mellyel szintén percalapon lehet parkolni, ráadásul ebbe még egyéb közlekedési megoldásokat – vonat, metró, busz – is integráltak;
  • a Phonzie, mely üzletekhez és elérhető promóciók ad útmutatást, mellesleg parkolásért fizetésre és buszjegyek vásárlására is jó.

Ezek a szolgáltatások nem ismerik a kényelmi díj nevű hungarikumot, ezért mivel a tényleges parkolási időért fizetsz velük, mindig jobban meg is éri ezeket használni. Ha rajtakapnak, hogy kék csík mellett jegy nélkül vagy nem a jegyen szereplő autóval vagy rossz helyen, időben parkolsz, szintén 41 eurót fizetsz.

Nem minden idősávban kell fizetni a parkolásért, ahogy Magyarországon is vannak szabad időszakok, éjszaka vagy hétvégéken, ünnepeken. Olaszországban a kék vonalaknál parkolás általában nem fizetős éjszaka és ünnepnapokon. Általában! Bizonyos esetekben a parkolás este és vasárnap is fizetős lehet, különösen a nyári üdülőhelyeken.

Parkolás a sárga vonalaknál

A sárga csíkos, úgynevezett fenntartott helyek lehetnek például a fogyatékkal élők helyei vagy az áruk be- és kirakodására szolgáló parkolók, egészségügyi intézmények parkolói, de a rendőrök és a helyiek is ilyeneknél állhatnak meg. Sőt, újabban a villanyautók nyilvános töltőit is sárga csíkok jelzik. A fenntartott parkolóhelyeken feliratot vagy szimbólumot is el kell helyezni, mely jelzi az ott parkolásra jogosult járműkategóriát. Például a fogyatékkal élők számára fenntartott parkolóhelyeket nemcsak sárga csíkkal kell jelölni, hanem a járdán a fogyatékkal élők jelével is fel kell tüntetni, és a jármű ajtajának kinyitásához és a ki- és bemenethez, illetve a járdára való feljutáshoz szükséges szabad területet kell biztosítani.

Itt már a büntetés is húzósabb. Attól függően, hogy az előbb felsoroltak közül kinek a helyét foglaljuk el: 84-től 335 euróig, tehát 31 ezertől 124 ezer forintig terjedhet a vakáció büdzséjének megkurtítása. (Tervben van az összegek emelése akár 660 euróra!) Ráadásul a helyi apartmanban lakva még nem számítasz helyinek... általában. Ennek mindig kérdezz utána a helyszínen!

Tehát röviden: a fehér csíknál a legjobb, mert ott – ha találsz helyet – ingyen parkolhatsz. Ügyelj viszont arra, hogy van-e időkorlát. A kék csíknál fizetned kell, a sárgát pedig felejtsd el. Mindenhol parkolj pontosan, vagyis ne a csíkra vagy azon túllógva.

Plusz egy szín

Te már rózsaszínű csíkot is látsz Olaszországban? A cikk írásakor még csak terv, hogy a várandós nők és a legfeljebb kétéves gyereket nevelő szülők számára is fenntartsanak helyeket.