Már csak pár napig járhatsz büntetlenül lejárt műszakival

2022.06.28. 17:45

A covid alatt találták ki azt az intézkedést, hogy ha valakinek lejár az autóján a műszaki vizsga, azt a járvány alatt nem kell megújítania. Ezzel az volt a szándék, hogy a személyes kontaktokat csökkentsék, hátha így kevésbé terjed a járvány. Nem tudni, hogy mekkora hatása volt, az azonban biztos, hogy ezzel a lehetőséggel sokan éltek.

Ez a kedvezmény azokra az autókra vonatkozott, amiknek a műszaki vizsgája 2020 március 11. és 2022 május 31. között járt le. Ez azt jelenti, hogy hiába járt le a vizsga érvényessége, a covidra való tekintettel, ha ez ebben az időszakban történt, akkor nem volt kötelező megújítani. A Belügyminisztérium adatai szerint jelenleg Magyarországon nagyjából 930 ezer autó közlekedik lejárt vagy lejáró műszaki vizsgával a kedvezményes intézkedés miatt. Most azonban közeledünk a végéhez: olyannyira, hogy konkrétan

június 30-án, vagyis ezen a héten csütörtökön jár le a türelmi idő

és péntekig már minden autón kötelező lesz az érvényes műszaki. Azok, akik még nem jelentkeztek be, hogy megújítsák a vizsgájukat, minél előbb tegyék meg, hogy ne szaladjanak bele egy büntetésbe. Fontos kiemelni, hogy a vizsgaállomások időpontot adnak, és a legritkább esetekben fogadnak utcáról beeső autót.

vizsgasoron

Országszerte nagyjából 1400 vizsgaállomás működik, ahol a lejárt műszaki vizsgák megújíthatók. Ha belegondolunk, hogy ennyi intézménynek kell lebonyolítania közel egymillió autó vizsgáztatását, ezek alapján hajmeresztő tumultus lehet kilátásban.

Azonban van egy kiskapu.

Ha sikerül időpontot egyeztetni június 30. előtt és sikerül július 31-e előtti időpontot találni, akkor az időpontegyeztetésről szóló papír birtokában lejárt műszakival se büntethetnek meg. Ennek ellenére érdemes minél előbb időpontot egyeztetni, hiszen még így is rengeteg autó marad relatíve kevés vizsgaállomásra. Ha valaki június 30-a után kérne időpontot, akkor azt már csak Kormányablakban teheti meg, és egy egyszeri útvonalengedélyt fog kapni, amivel egy adott napon elmehet a vizsgaállomásra.

Mit mond a vizsgabázis?

Megkérdeztük Leposa Zsoltot, a Lepo 01 Kft. vezetőjét a helyzetről, aki az időpontokkal kapcsolatban azt mondta, hogy az országban nem mindenhol rossz a helyzet, de Budapesten és környékén már most nagyon leterhelt minden hely. Elmondta, hogy a vizsgáztatási folyamat jelentősen nem gyorsítható, mivel a vizsga konkrét technológiai lépések mentén zajlik, amiket be kell tartani.

Azt is kifejtette, hogy most ebben a helyzetben az informatikai rendszer is megsínyli a rengeteg vizsgát, illetve sok más tényező is súlyos perceket adhat hozzá az eleve kigrammolt napokhoz. Hozzátette, hogy az látszik, hogy sokan halogatták a dolgot és bár ezt a június 30-ai időpontot már lehetett tudni egy ideje, kevesen léptek. Voltak olyanok is, akik kicsit előbb észbe kaptak, ők most nyugodtan hátradőlhetnek.

Jelenleg a műszaki vizsga az NKH-nál 16290 forintba kerül – , de a vizsgáztatással foglalkozó cégek árszabása ennél magasabb lehet: nagyjából 25 ezer forint és 35 ezer forint közötti összegre kell készülni. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha valaki az elmúlt időszak szélcsendjében elhanyagolta az autóját, akkor most a szervizekben is nehezen kap csak időpontot.

(A címlapkép illusztráció)