Súlyos bírságot érhet, ha megszokásból parkolsz

2022.09.05. 15:27

Korábban már mi is megírtuk, mennyire és miért alakítják át a budapesti parkolási rendszert, mától az új körzethatárok és tarifák életbe is léptek. Aki megszokásból használja a fizetős parkolást, bírsággal találkozhat a szélvédőjén.

Megváltoznak az idősávok

A parkolási idő kezdete eddig nagyon sok kerületben volt 8:30, az eredeti tervek szerint ezt mindenhol 8:00-ra állították volna be, de a káosz összességében nem lett kisebb, csak sokkal több helyen lett ténylegesen 8:00 a fizetős időszak indulása. A II. kerület utasította el a 8 órás kezdést, ott továbbra is 8:30 maradt mindenhol az indulás, a határokon viszont nagyon kell figyelni. Ennek külön kiemelt pontja a Csalogány utca, amelynek az egyik oldala az I., míg a másik oldala a II. kerülethez tartozik, tehát az út egyik felén állva 8:00, a másik oldalán állva 8:30 a parkolás kezdete, és a zónakód is más, miközben lehet ugyanabba a parkolóórába is dobni az aprót.

A maximális várakozási idő szinte mindenhol 3 órában van meghatározva, ez változás lehet azoknak, akik eddig Újlipótvárosban, Zuglóban vagy az V. kerület bizonyos részein parkoltak, cserébe a legolcsóbb, külvárosi zónákban továbbra sincs korlátozva.

Az A, B, C és D jelű zónakódok árulják el, hogy meddig kell fizetni az adott területen. A legdrágább, óránként 600 forintos utcákban már 22:00-ig kell fizetni a parkolásért, Pesten, a Nagykörúton belül gyakorlatilag minden ide tartozik, de Újlipótváros egy részén, a VIII. és IX. kerületben és Budán, az I. kerületben is késő estig büntetnek a parkolóőrök.

Ezeken felül sok helyen ugrott 18:00-ról 20:00-ra a fizetős időszak vége a B zóna kapcsán: a II. és III. kerületben, a Hungária körút bizonyos peremein, a VIII. kerületi Fiumei út környékén, és Újbudán, a Villányi út és a Bartók Béla út vonzáskörzetében kell kiemelten figyelni erre, de érdemes a Rákóczi híd pesti lábánál is, ahol a Haller utca északi felétől felfelé 20:00, a déli felétől lefelé pedig 18:00 a parkolási idő vége.

A parkolási alkalmazások jellemzően frissítették már a térképeiket, ezeket is érdemes lehet átfutni, de a BKK saját térképe is irányadó lehet.

Mások a zónakódok

Sajnos nem lett sokkal egyszerűbb az SMS-parkolás, mert a zónakódok továbbra is nagyon bonyolultak, és sok helyen meg is változtak. Okostelefonos applikációval jelentősen egyszerűbb a helyzet, de ott is érdemes kétszer ellenőrizni, hogy jó helyre fizetünk-e, mivel sűrűn jönnek a határok, főleg a belváros szélein, ahol szinte egybefolynak az A, B és C kategóriájú területek, esetleg a XI. kerületben, ahol a B, C és D kategóriával történik ugyanez.

Aki SMS-sel akar fizetni, az továbbra is +36 X0 763-mal kezdi a címzettet, ez után jön a zónakód, ami sok helyen megváltozott, és csak a második kerületben van hatféle, függően attól, hogy melyik árkategóriába tartozik a rész, illetve a II. kerület vagy a Fővárosi Önkormányzat a terület tulajdonosa.

Az SMS tartalma nem változott, a rendszámot kötőjel nélkül kell beküldeni, magyar autó esetén, határozatlan idejű személyautós parkolással nem is kell más az üzenetbe, a buszokat (B), a teherautókat (T) és a lakóautókat (LA) kell vesszővel elválasztva jelölni, ha pedig a parkolást határozott időre szeretnénk megváltani, akkor a percnek megfelelően ezt is leírhatjuk vesszővel. Tehát normál esetben egy AAA-111 rendszámra indított parkolás AAA111-ként néz ki, ha ez egy busz, akkor AAA111,B megy az üzenetbe, ha pedig ez a busz két órát akar tölteni a helyen, akkor AAA111,B,120 lesz az üzenet tartalma.

A zöld rendszámos autók Budapesten továbbra is ingyen parkolhatnak, de egyéni kivételek vannak, mint például a XI. kerület Alíz utca (magántulajdonban lévő terület) vagy a Normafa önkormányzati parkolója, és ebből egyre több lehet, ahogy a vidéki városokban is fokozatosan veszik el az elektromos és plug-in hibrid autók kedvezményét.

Külföldi autó esetén továbbra is vesszővel elválasztva, a rendszám után közvetlenül kell írni a felségjelet. A parkolás elindulásáról minden esetben kapnunk kell SMS-értesítést, ha ez elmarad, akkor valami hiba van, és érdemes újrapróbálkozni. A parkolást változatlanul STOP üzenettel lehet leállítani, a minimális parkolási idő pedig 15 perc, amit minden esetben felszámítanak.

Drágább és egyre több helyen kell fizetni

Átlagosan 133 forinttal lett drágább a parkolás Budapesten, a belvárosi részeken aránylag keveset, sok helyen csak 25 forintot emelkedett az ár, kifelé haladva viszont pár helyen 175 forintból lett 450 forint, ami már minden szempontból átüti a fájdalomküszöböt.

A bővülés pedig nemcsak időben, hanem területileg is várható, Kelenföldön, Zuglóban és Pasaréten egyaránt számítanak területbővítésre még az ősz folyamán, később pedig az olyan, külvárosi fizetős foltok száma is bővülhet, mint a Gyakorló utca, az Ecseri út környéke, a Graphisoft Park melletti Gázgyár utca, vagy a Budagyöngye előtti parkoló.