Drága a benzin? Mutatjuk, mennyi adót fizetsz tankolásnál

2022.12.23. 06:01

Évi 12 ezer kilométernél az autó mohóságától függően 150-340 ezer forint lesz a tankolásokhoz kötődő adó. Az is kiderül, hogy az ársapka eltüntetése hogyan néz ki a pénztárcákban.

Lekerült a sapka az üzemanyagokról december elején, ennek eredményeként hirtelen 30-40 százalékkal feljebb ment a gázolaj és a benzin literenkénti ára. Az emelkedéssel párhuzamosan az üzemanyagárban szereplő tételek is emelkedtek, így egy-egy tankolásnál jelentősen nő az adók mértéke.

Százezres tétel csak az adó

Az üzemanyagárat az olaj nemzetközi árfolyama, a nagy- és kiskereskedelmi árrés, a készletezési díj határozza meg, az egységárban pedig ott van a jövedéki adó, ennek a mértéke fix, ugyanakkor az áfa százalékos elvonás, tehát a nettó ár változásától függően mozog negatív vagy pozitív irányban.

Az uniós összesített statisztika szerint az ársapka megszüntetése után – december közepén - Magyarországon 1000 liter benzinért 1585 eurót kell fizetni, ugyanennyi gázolajért pedig 1734 eurót.

A 95-ös benzin ára az EU-s országokban (euróban) / Forrás: EU
A 95-ös benzin ára az EU-s országokban (euróban) / Forrás: EU

Ezekkel az eurós árakkal Magyarország a középmezőnyben foglal helyet, a legdrágább országok közé tartozik többek közt Dánia, Finnország és Görögország, a legolcsóbbak közé sorolható Románia mellett Bulgária és Málta is.

A gázolaj literenként ára az EU-s országokban (euróban) / Forrás: EU
A gázolaj literenként ára az EU-s országokban (euróban) / Forrás: EU

A 403 forintos euróárfolyam alapján az uniós statisztika szerint a benzin literjéért majdnem 640, a gázolajért pedig közel 700 forintot kell fizetni. Ebből kerekítve 60 százalék a nettó ár, azaz leegyszerűsítve minden liter üzemanyagból 250-280 forint az adó. Vagyis - ezeket az árakat fixnek véve - évente 15 ezer kilométer futás estén, 5-10 literes fogyasztással kalkulálva csak az üzemanyagokra rakódó adó 150-340 ezer forint. Függően tehát attól, mennyi benzint vagy gázolajat kér az autó.

Fizetések kontra üzemanyagár

A kiadásoknál maradva lényeges kérdés, hogy az ársapka megszüntetésére hogyan reagálnak az autósok. Az egyik lehetőség, hogy kevesebbet autóznak, a másik, hogy tartják a szintet, és másra költenek kevesebbet. Mindenesetre érdemes megnézni, hogy a nettó fizetésből mennyi üzemanyag jön ki.

Az áremelkedés mértéke pedig jól látszik abból, hogy a nettó bérekből mennyi üzemanyagot lehet vásárolni. A legfrissebb – szeptemberi – KSH-adat szerint a kedvezmények nélküli nettó fizetés meghaladta a 335 ezer forintot. Ebből ársapkás áron közel 700 liter üzemanyag jött ki. A sapka nélküli esetben viszont 520 liter benzinre és 479 liter gázolajra elég.

Ajánlókép: Kovács Attila/MTI