Így vert szöget a Tesla a többi gyártó koporsójába mindössze egy nap alatt

2023.01.15. 16:11

Péntek reggel kellemes hírre ébredtek azok, akik Tesla vásárláson törték a fejüket, hiszen a gyártó a Model 3-as különböző változatainak árát több, mint két és fél, a Model Y árát pedig ötmillió forinttal csökkentette. De mit is jelent ez az elektromosautó-piac számára? Valószínűleg teljes átrendeződést.

Mi is megírtuk, hogy pénteken a Tesla rendkívüli mértékű árcsökkentést hajtott végre szinte a teljes modellpalettáján, a legolcsóbb Model 3 2,7 millió forinttal, a legolcsóbb Model Y pedig 5 millió forinttal lett olcsóbb. Az extrák, amik a Teslák esetében általában csupán a színt, a felniket, a vonóhorgot, illetve az önvezetési képességet foglalják magukba, változatlan áron rendelhetőek. Összeszedtük, mikkel kerültek egy nap alatt egy árkategóriába a Tesla modellek, illetve, hogy mennyibe kerülnek a kategóriabeli vetélytársaik. Az első táblázatban az árcsökkentésben érintett Tesla modelleket vesszük sorba, illetve azt, hogy ez az árváltozás hogyan módosítja az autók hatótávhoz viszonyított árát.

Az olcsósított Tesla modellek - A táblázatok a jobb mobilos megjelenítés miatt képként szerepelnek
Az olcsósított Tesla modellek - A táblázatok a jobb mobilos megjelenítés miatt képként szerepelnek

A többi autógyártó folyamatos áremelési tendenciái között valóban váratlan lépés egy ekkora mértékű árcsökkentés, ráadásul a Model Y az autóipari szakértők szerint még olcsóbbá válhat az egyben préselt gyártástechnológiával előállított vázelemeinek köszönhetően. Különösen érdekes lenne a helyzet akkor, hogyha az összehasonlításhoz hozzávennénk az olyan extrák árait is, amiket a Tesla alapáron kínál, mint például a kamerarendszer, az üvegtető, vagy az öt fűtött ülés és kormány, ne felejtsük el, hogy ezeket a többi gyártó esetében meg kell rendelni pluszban, ami tovább növeli a vételárat.

Egy új Tesla a gyártósoron - Fotó: Tesla
Egy új Tesla a gyártósoron - Fotó: Tesla

Az árak minden esetben az importőrök hivatalos magyarországi weboldalán megtalálható árlistákból vagy konfigurátorokból származnak. Az összes autónál  a legolcsóbb kapható felszereltségi szintet és a mai (2023.01.15) listaárat vettük alapul, akciók és kedvezmények nélkül. Azokat a modelleket, amiknek nincsen érvényes magyar ára, nem szerepeltettük, így maradhatott ki például a Volkswagen ID.3 is. Az olyan autókat, amelyekből nem kapható legalább 55 kWh-s akkumulátorral felszerelt változat szintén nem vettük bele az összehasonlításba. A listán a Tesla Model 3, illetve Model Y közvetlen vetélytársai szerepelnek, így a különböző kisbuszok, mint például a Volkswagen ID.Buzz vagy a Peugeot-Citroen-Opel-Toyota elektromos személyszállítói szintén kiestek.

A Tesla Model Y és konkurensei- A táblázatok a jobb mobilos megjelenítés miatt képként szerepelnek
A Tesla Model Y és konkurensei- A táblázatok a jobb mobilos megjelenítés miatt képként szerepelnek

Az autók hatótávadatait nem az európai WLTP, hanem a jóval pontosabb amerikai EPA szabvány alapján adtuk meg, kivéve azon modelleket, amik nem kaphatóak az Egyesült Államokban. Az EPA hatótávolság általában nagyjából 20-30 százalékkal alacsonyabb érték, mint a WLTP, így a Skoda Enyaq, a Cupra Born és a Renault Megane E-Tech ár/hatótáv arányát érdemes helyén kezelni.

A Tesla Model 3 és konkurensei - A táblázatok a jobb mobilos megjelenítés miatt képként szerepelnek
A Tesla Model 3 és konkurensei - A táblázatok a jobb mobilos megjelenítés miatt képként szerepelnek

A listákhoz fontos hozzátenni, hogy a legtöbb autógyártó jelenleg gyártani és szállítani is csak nehezen tud, valamint általában árgaranciát sem vállal, így a megérkezett autó drágább is lehet, mint a rendeléskor. Ezzel szemben a Tesla nemcsak alapáron kínál teljes felszereltséget, hanem szállítani is tud 1-3 hónapon belül, mivel sikerül lassan az összes gyárában felfuttatni a termelést, ezzel komoly helyzeti előnyhöz jutva a többi piaci szereplővel szemben. Közelmúltbeli megrendelők beszámói szerint továbbá, azok számára, akik már régebb óta várják a Teslájukat, visszamenőleg is árat csökkenettek, ellentétben az általános "A szerződés megkötésekor feltüntetett ár az érvényes." kereskedelmi gyakorlattal.

Az adatokból kiderül, hogy a Tesla Model 3 Long Range AWD egyetlen nap alatt a piac legjobb jelenleg rendelhető ár/hatótáv arányú elektromos autójává lépett elő, 39 238 forintos fajlagos árával. Nála olcsóbban csak a Hyundai Kona electric nagyobb akkumulátoros kiadása vihető haza, kilométerenként 38 437 forintért, de ez jelenleg nem rendelhető, csak készletes autókat vásárolhatunk árlista alapján.

Hyundai Kona electric - Fotó: Hyundai
Hyundai Kona electric - Fotó: Hyundai

A Model Y kategóriájában csupán a Kia Niro EV és a már említett, kifutó Kona kapható kedvezőbb ár/hatótáv arányú összegért. Ez különösen annak fényében érdekes fordulat, hogy az árcsökkentés előtt a Model Y alapváltozata volt a legdrágább ár/hatótáv arányú autó a szegmensben. A konkurens autógyártók a Tesla rendkívüli árcsökkentése óta nem reagáltak árváltozással, de a helyzetnek könnyen árháború lehet a vége, ami valószínűleg továbbra is a különösen kedvező előállítási költségekkel operáló Teslának fog kedvezni.