Autók, amelyekből egyetlenegyet vettek a magyarok

2023.01.23. 06:09

A volumenmárkák után következzenek a ritkaságok, vagyis azok a modellek, amelyekből egy-egy darab került a magánszemélyekhez. Íme a magyar piac többek között Aston Martinokat, Ferrarikat felvonultató ligája.

A magánszemélyeknél a Suzuki SX4 S-Cross volt a legkeresettebb új autó, a használtak esetében pedig az éveken át listavezető Opel Astra helyét a Volkswagen Golf vette át - derült ki a Datahouse adatai alapján készült sorozatunk első két részéből. Most pedig jöjjenek az egykék, vagyis azok az új autók, amelyekből egyetlenegy darab került a magánszemélyekhez 2022-ben. Összesen több mint ötven ilyen modell volt, ezekből - szubjektív alapon - az érdekesebbeket, ismertebbeket válogattuk ki. 

Az Aston Martinoktól az UAZ-ig

Az egydarabosok táborában két Aston Martin kapott helyet, egy Vantage  és egy DBS. Utóbbiról Csepreghy Dániel volt kollégánk azt írta a tavalyi tesztben: ez az autó akkora karakter, olyan átható jelenléttel, hogy lehetetlen nem ámulva nézni, mert mennytől a pokolig feszíti ki a teret. (A teszt itt érhető el, érdemes elolvasni.) 

Fotó: Csepreghy Dániel
Fotó: Csepreghy Dániel

Szintén a sportautóligát képviseli a Ferrari. Az olasz márka palettájáról egy F8 Tributo és egy Portofino került a magyar utakra.  

A Maserati egy Levantéval szerepel a listán, a Porschék közül pedig egy Cayman és egy Taycan talált gazdára a magánszemélyek körében. A Bentley a Bentaygát delegálta a listára.  

Fotó: Csepreghy Dániel
Fotó: Csepreghy Dániel

A méregdrága luxus- és sportautók mellett a volumenmárkák néhány autója is helyet kapott a ritkaságok között, érdemes kiemelni a Peugeot Travellert, valamint a Toyota Év Autója címért ringbe szálló bZ4X modelljét. (Az Év Autója egyébként a Jeep Avenger lett, erről itt olvashat bővebben.)

Több olyan Audi, Mercedes és BMW volt tavaly, amelyekből egy-egy darabot vettek a lakossági vevők: ebbe a sorba tartozik az e-tron GT, az EQV vagy éppen egy bizonyos X6-os.

Fotó: Sturcz Antal
Fotó: Sturcz Antal

A kevésbé fókuszban lévő modellek között érdemes megemlíteni a spanyol Benimar Tessoro lakóautót, vagy orosz UAZ-t, amely terepjárókat és kisteherautókat forgalmaz a magyar piacon. 

Ahogy szó volt róla, csak a magánszemélyek által vett autókat soroltuk fel, ám  több olyan modell van, amelyekből a cégek - egész pontosan jogi személyek - is vásároltak. A Ferrari Portofinóból például további hét darab, az Aston Martin Vantage-ből pedig három, a Maserati Levantéből pedig öt landolt a vállalatoknál. A bZ4X-ből pedig harmincnégy darab, a Travellerből meg huszonnyolc ment a céges flottákba.