162 új busz érkezik Budapestre, épp csak ajtóból lesz rajtuk kevesebb

2023.01.30. 06:08

A főváros 2012-ben elindított új autóbusz-üzemeltetési modellje lehetővé tette, hogy gyorsan, nagy mennyiségben kerüljenek korszerű járművek a budapesti utakra úgy, hogy az ne jelentsen egyszeri, több tízmilliárd forintnyi beruházást. Az új konstrukcióban a Főváros megbízásából a közlekedésszervező BKK pályázatot írt ki, melynek eredményeként korszerű, járművekkel bővült a szolgáltatás. A nyertes vállalkozó(k) biztosítják a korszerű, magasabb színvonalat képviselő járműveket, valamint a hozzájuk tartozó személyi állományt, és a szerződés szerinti üzemeltetésért havonta kilométer-alapú szolgáltatási díjban részesülnek. A nyertes vállalkozókkal a BKK (8 + 2 éves), közszolgáltatási szerződést kötött.

Ez az akkoriban még új konstrukció hatékony eszközt jelentett a szolgáltatásban részt vevő járműállomány gyors megújítására. A kialakított vállalkozói rendszerben a BKK végzi az integrátori tevékenységet: a vonalhálózat- és menetrendtervezést, a forgalomirányítást, az utastájékoztatást, valamint Budapesten az egységes jegy- és bérletrendszerrel összefüggő feladatokat. A szolgáltató kötelezettsége kizárólag az üzemeltetés a BKK megrendelései alapján. Vitézy Dávid, ekkor még a BKK vezérigazgatójaként, óriási nemzetközi versenyt vizionált, és úgy vélte, ezzel végre helyzetbe kerülhetnek a magyar buszgyártók is. Azonban hamar kiderült, hogy csak egyetlen komolyan vehető pályázat érkezett, a Széles Gábor érdekeltségi körébe tartozó VT-Transman Kft.-től.

Az első ilyen szolgáltatásmegrendelői tendert tehát a VT-Transman Kft. nyerte el, így 2013-ban 159 modern Mercedes Citaro autóbusz kezdte meg a munkát. Nagy megdöbbenésre Széles cége nem az akkor új és korszerű, saját vállalkozása által gyártott Ikarus buszokkal kezdte meg a szolgáltatást, hanem Mercedesekkel. Mivel a VT-Transman többségi tulajdonát megvásárolta a német állami vasúttársaság (DB) tulajdonában álló Arriva, ezért a céget 2013-ban VT-Arriva Kft.-re nevezték át. A 2013-ban létrejött szolgáltatási szerződés két év hosszabbítás után, 2023 tavaszán lejár, ezért a BKK 2022-ben új pályázatot írt ki, amelyet az újra átnevezett Arrivabus Kft. nyert el.

Szép új buszok jönnek, kevesebb ajtóval

Az Arrivabus ezúttal sem magyar gyártású buszokat és nem is Mercedeseket hoz a fővárosba, hanem a Volkswagen csoporthoz tartozó MAN Lion's Cityket. A Red dot design díjas Lion's City kétségkívül napjaink egyik legszebb városi busza. Budapestre 81 darab szóló, 12,2 méter hosszú Lion's City 12 és 81 darab csuklós, 18,1 méteres, Lion's City 18 érkezik hamarosan. Bár a szerződés 150 új buszról szól, az üzemeltetőnek tartalék járműveket is biztosítania kell, ezért érkezik összesen 162 darab új autóbusz. E járművek a Budapesten megszokottól eltérően nem három (szóló buszok) és négy (csuklósok) ajtóval érkeznek, hanem eggyel kevesebbel. Tehát az új Lion's City 12-k kettő, a Lion's City 18-asok pedig három ajtóval érkeznek. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a járműveknek jóval lassabb lesz az utascseréje, valamint a buszokon az utasáramlás is alaposan lelassul. Így a járművek több időt töltenek majd a megállókban.

Megkérdeztük az Arrivabust, hogy vajon miért kellett a megszokottól eltérő, az utasoknak kényelmetlenebb, lassabb utascseréjű autóbuszokat beszerezniük. Azt a választ kaptuk, hogy azért, mert ezt a megoldást megengedte a BKK pályázatának műszaki leírása. Ez persze igaz, ugyanis a szerződés műszaki mellékletében az áll, hogy az új autóbuszok ajtóképlete, a szólóknál lehet 2-2-2 vagy 2-2-0, vagy 2-2-1; a csuklósoknál pedig 2-2-2-2 vagy 2-2-2-0, vagy 2-2-2-1. Ezek közül az Arrivabus a legrosszabb elrendezést a 2-2-0 és a 2-2-2-0 ajtókiosztást választotta.

Kissé sántít az a magyarázat, hogy azért kellett az előnytelen ajtókiosztást választania az Arrivabusnak, mert ezt megengedte a pályázat. Valószínűsíthető inkább, hogy egyszerűen spórolni akart a cég. Ugyanis egy utasajtó, ajtómozgató mechanikával együtt körülbelül 1,7 millió forint, ami 162 busz esetében nagyjából 275 millió forintnyi spórolás. Az ajtók lespórolásának az lesz az eredménye, hogy az új járművek nem a nagy forgalmú, nagyobb igénybevételt jelentő belvárosi vonalakon fognak szolgálni, ehelyett Budapest külvárosi részeibe kerülhetnek. Megkérdeztük a BKK-t is, hogy miért nem tették egyértelművé az új autóbuszok ajtóképletét, de ők a cikk írásának pillanatáig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Sokadszorra sem magyar gyártású buszok érkeznek

Adódik a kérdés, hogy ha a pályázat megengedte az előnytelen ajtókiosztást, akkor vajon miért nem engedte az alacsony-belépésű (LE) autóbuszok beszerzését? Igaz az LE kialakítású autóbuszok az utastérben lévő két lépcsőnek köszönhetően valamivel kényelmetlenebbek, mint az alacsonypadlós (LF) buszok, de az utascseréjük és utasáramlásuk ugyanolyan csapnivaló, mint az egy ajtóval kevesebbel érkező LF buszokénak. Az LE buszoknak azonban két nagy előnye is lehetne: egyrészt egy nagyságrenddel olcsóbbak, mint az LF buszok.

Másrészt pedig ilyenből több hazai gyártású típus is elérhető a piacon. A magyar ipar által előállított LE buszok ugyanúgy elférnének Budapest külvárosi részein, ahogy a két- illetve háromajtós MAN-ek, így jó tesztterep lehetne az új hazai típusok kipróbálásának, illetve a gyártóknak, mint referencia. Érthetetlen, hogy az Arrivabus több mint 600 buszának beszerzésénél eddig egyetlenegyszer sem kerültek szóba magyar gyártású autóbuszok. Pláne úgy, hogy a cég kisebbségi tulajdonosa, igaz mára már mindössze egy százalékban, Széles Gábor. Ilyen persze sok európai országban elő sem fordulhatna: például Hollandiában, Lengyelországban és Nagy-Brittaniában is sikeresen rákényszerítették arra az Arrivát, hogy helyi gyártóktól vásároljon autóbuszokat. Nálunk ezt valamiért nem sikerül véghez vinni.

Mikor utazhatunk az új buszokkal?

Az új MAN Lion's City autóbuszok első darabjai már elkészültek Törökországban, és februárban indulnak Magyarország felé. Első körben május 1-jén áll forgalomba az első ötven darab (25 szóló és 25 csuklós), majd június 1-jén a következő ötven, végül július 1-jén az utolsó ötven is. Azt pedig, hogy megéri-e az évi több mint kilencmilliárd forintot az, hogy alacsonyabb komfortfokozatú autóbuszokat kapnak a budapesti utasok, majd elválik. Nyolc évük biztosan lesz a fővárosi utasoknak, hogy megszokják a szokatlan ajtóelrendezést.