6 jármű, amit Ferenc pápának ajándékoztak

2023.04.28. 06:06

Ferenc pápa 2013 óta tölti be pozícióját, akinek az egyik ígérete az volt, hogy sokkal szerényebb életmódot fog élni, mint elődei. Azóta eltelt tíz év, de ígéretét még mindig tartja: mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy lemondott egy Huracánról, de egy 1984-es évjáratú Renault 4-et sokáig használt.

014 80515281

1. Renault 4L

Ferenc pápa kinevezésekor egy Ford Focust használt a Vatikánban, mint „futkározós” autó. Viszont ez nem tartott sokáig, ugyanis 2013 szeptemberében Renzo Zocca atya a saját 1984-es Renault 4L-jét adományozta a pápának, amelybe akkor már 300 ezer kilométert raktak.

Ferenc pápa az autót vezette is, majd később arról számolt be, hogy szülőhazájában, Argentínában is ugyanilyen autóval közlekedett. Az autó viszont később a Vatikáni Múzeumhoz került, ahol kiállították.

2. Nissan Leaf

2017 márciusában egy német befektető, Jochen Wermuth egy érdekes ajánlattal állt elő: a pápa választhat egy Tesla Model S és egy Nissan Leaf között. Wermuth célja ezzel az volt, hogy a Vatikán kezdjen el átállni a fenntartható energiára. A kérdés sokak számára egyértelmű lehet, hogy melyiket választaná, Ferenc pápa viszont itt is tartotta magát a szerény életmódhoz és a Leaf mellett döntött.

A pápa azzal indokolta döntését, hogy a Tesla jó autót gyártott, de a Vatikánba túl nagy és számára extravagáns. Viszont a Leaf-et nem tarthatta meg örökre, ugyanis azt csak egy évre kapta meg a Vatikán. A Nissan tavaly előtt nem a pápának, hanem a Vatikánnak ajándékozott egy Nissan Leaf-et, ők viszont nem csak egy adott ideig adták oda a villanyautót.

3. Opel Ampera-e

A Vatikán egy olyan célt tűzött ki maga elé, hogy ők váljanak az első karbonsemleges országgá. Ezen céljukon segített egy picit az Opel, amikor Ferenc pápának ajándékba adtak egy Opel Ampera-e-t.

Az átadás egy konferencia része volt, ahol többek között a Vatikán, az Opel és az olasz energiacég, Enel megegyeztek abban, hogy kidolgoznak egy fenntartható mobilitási programot a városállam számára.

4. Vespa 50R

Ferenc pápa nem csak négykerekűeket kapott ajándékba. A Vespa nel Tempo Club mintegy hatszáz tagja robogózott el a Vatikánba, hogy egy egyedi 1971-es Vespa 50R-t adjanak át a pápának. Valamint adtak mellé egy hozzá illő bukósisakot is.

A robogót Ferenc pápa és Konrad Krajewski bíboros vette át a klub alapítójától, valamint Giuseppe Cau Vespa-versenyzőtől. A robogót a Vatikán címerével és a Vespa írásával megegyező „Francesco” matricával díszítették ki. A robogót viszont először nem Ferenc pápa, hanem Krajewski bíboros vitte el egy próbakörre. Viszont a Vespa sem maradt sokáig a pápa birtokában, ugyanis ezt is csak azzal a feltétellel fogadta el, hogy elárverezik és a befolyó összeget jótékony célokra fordítják.

5. Harley-Davidson Dyna Super Glide

Ferenc pápa viszont rövid ideig nem csak a vespások, hanem a Harley-Davidson-osok táborábát is erősítette. A Harley-Davidson 2013-ban ünnepelte a 110. születésnapját, aminek alkalmából több száz motoros látogatott el a Vatikánba, a többi között azért, hogy a pápának adjanak egy Harley Dyna Super Glide-ot, valamint egy bőrdzsekit is. Viszont nem csak neki vittek ajándékot, hanem a helyi rendőrségnek is adtak kettőt az előbb említett motorból.

Ferenc pápa a motort és a bőrdzsekit is aláírta, viszont egyiket sem használta. Mindkettőt végül elárverezték, az előbbit 327 ezer dollárért, az utóbbit pedig 77 485 dollárért.

6. Lamborghini Huracán

Jelenleg a legerősebb és legdrágább autó, amit Ferenc pápa kapott egy Lamborghini Huracán volt. Az autót 2017 novemberében kapta a gyártótól, viszont ő csak azzal a feltétellel fogadta el, hogy azt később aukcióra bocsátják, az abból befolyó összeget pedig jótékony célokra fordítják. Ez pedig így is történt. Az egyedi Huracánért 715 ezer eurót fizettek a Sotheby’s monacói árverésén 2018 májusában. Az ebből befolyó összeget pedig három részre osztották: az egyikből azon keresztények otthonainak, templomainak és középületeinek újjáépítését támogatták, akiket az Iszlám Állam harcosai űztek el Irakból; egy másik része az emberkereskedelem áldozatává vált és prostitúcióra kényszerített nőket segítő szervezetekhez került; a harmadik részét az afrikai országokban orvosi ellátást biztosító szervezetek munkájának támogatására költötték. Az autót egyébként egy spanyol autókölcsönző cég vásárolta meg.

A modell pontosan egy Huracán LP 580-2 RWD, amit Bianco Monocerus fehérre fújtak és arany csíkozással egészítették ki, amivel a Vatikánt akarták prezentálni. Az autó motorháztetején Ferenc pápa aláírása is megtalálható.