Még az NKH figyelmét is elkerülte, hogy időközben megszűnt

Csak a jók mennek el - és az NKH

2023.06.15. 06:03

Gyász: a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) 2016 végén megszűnt. Néhol még a KPM rövidítés is divatos, és évtizedekbe telik majd, mire az NKH kikopik a köznyelvből. A mai napig így hivatkozik rá a Rendőrség, a sajtóorgánumok, az autósok, sőt időnként még mi is. Ettől függetlenül megszűnt és azóta is árvaként hánykolódik minisztériumról minisztériumra.

Megírtuk: ismételten lecsapott a forgalmi-fantom.

Viszont többek figyelmét is elkerülte a tény (Rendőrség, NKH, stb.), miszerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság (közkeletű nevén NKH) 2016. december 31-ei hatállyal – beleolvadásos jogutódlással – megszűnt.

Az erről is szóló 378/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 28. §-a az NKH feladat-és hatásköreit a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz helyezte 2017. január 1-től kezdődően.

A köznyelvből még a KPM kifejezés sem kopott ki egészen, gyakran az NKH szinonimájaként kerül felemlegetésre

Tehát az idősebbek KPM-ként hivatkoznak rá, a fiatalabbak pedig NKH-nak ismerik. De mit érdemes tudni ezekről a hárombetűs közlekedési hatóságokról?

A KPM a Közlekedési és Postaügyi Minisztérium rövidítése volt. 1954-től ez a minisztérium kapta meg az állami közutak felügyeletét, amit 12 megyeszékhely kirendeltségein keresztül menedzselt, amelyek 1958-tól KPM Közúti Igazgatóságok (KIG) néven futottak. 1970-re az összes megyeszékhelyen önálló igazgatóság alakult, majd az 1980-as években újabb átszervezés után létrejött a Közlekedési Felügyelet. 1996-ra az igazgatóságok közhasznú társaságokká szerveződtek, majd 2005-ben megalakult az egységes Magyar Közút, amelybe 2013-ban beolvadt az Állami Autópálya Kezelő üzemeltetési tevékenysége.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a közlekedésért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő önálló költségvetési szerv volt. A hatóság 2007-ben jött létre a Közlekedési Főfelügyelet, a Központi Közlekedési Felügyelet, a megyei (fővárosi) közlekedési felügyeletek és a Polgári Légiközlekedési Hatóság jogutódjaként, amelybe később beolvadt a Katonai Légügyi Hivatal és a Magyar Vasúti Hivatal is.

Az NKH-ról később leváltak a korábbi Közlekedési Felügyeletek, amelyek új névvel, Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségekként folytatták tovább tevékenységüket.

Az NKH Központ, a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal, az Útügyi-, Vasúti- és Hajózási Hivatal, a Légügyi Hivatal, továbbá a megyei/fővárosi kormányhivatalok Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályai látták el Magyarországon a közlekedéshez kapcsolódó engedélyezési, ellenőrzési, nyilvántartási tevékenységet. Ezen hatóságok nem végeztek közlekedés-igazgatási feladatokat, az a KEKKH (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) feladata volt.

A közlekedésért felelős miniszter (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, NFM) szakmai irányítási és ellenőrzési feladatainak ellátásában a Központ közreműködött, amelyet a gyakorlatban az NKH első fokú hivatalai végeztek. Végül az NKH 2016. december 31-én jogutódlással megszűnt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba olvadt. Nehéz gyermekkora volt, na. 

A történet azonban itt nem ért véget, hiszen az NFM 2018. májusában szintén megszűnt, feladatait az Innovációs és Technológiai Minisztérium vette át. Tehát innentől az ITM gyakorolta a szülői jogokat. 

De 2022-ben az ITM is megszűnt :DD . Ekkor – egészen pontosan 2022. november 22-ei hatállyal – az éppen átalakulóban lévő Építési és Beruházási Minisztérium kapta a korábbi ITM közlekedési feladatait, vagyis vele együtt a korábbi NKH maradványait is. 

Jelenleg – 2022. december 1-je óta – az Építési és Közlekedési Minisztérium alá tartoznak a közlekedési ügycsoportok, amelyeket a Közlekedési Hatóság (KH) keretében igazgat a minisztérium

Vagyis az NKH nem tűnt el örökre, csak többször is szülőt váltott, majd átkeresztelkedett, ahogy a Wikipédián is olvashatjuk. 

Bár mindenki tudja, hogy mit kell érteni a KPM és az NKH kifejezések alatt, ezek használata mára már helytelen. Helyettük a 

Közlekedési Hatóság (KH) elnevezés használata javasolt

A hatóság honlapja itt érhető el.

(Epilógus: öröm az ürömben, hogy a Carhubon még mindig kapni történelmi NKH-s WC papírt. Addig csapjatok le rá, amíg el nem fogy!.: a szerk.)