Vége az 5000 forintos szabálysértésnek – jelentős áremelés a bírságoknál is!

2023.07.12. 16:19

Mindenki a szabályok szigoritásáról és a büntetések súlyosbításáról értekezik mostanában. Hátha attól majd nagyobb lesz a rend az utakon. Hát tessék, a törvényhozó már lépett is. Csak nem úgy, ahogy sokan várták.

A költségvetési hiány kezelésére minden eszköz bevethető a törvényhozás szerint.

A 2024-es költségvetés megalapozásáról szóló törvény egészen odáig ment, hogy módosította a szabálysértési törvény bírságokra vonatkozó részeit. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a módosítás alatt emelés értendő

Egészen pontosan 30 százalékos emelés.

Ahogyan azt az index.hu is megírta, a szabálysértési törvényben rögzített bírságok minimális és maximális összegét megemelte a törvényhozó. A büntetési tételek 30 százalékkal emelkedtek. Az eddigi 5.000 forintos minimum összeg 6.500 forintra nő, a maximális 150.000 forint pedig 200.000 forintra emelkedik szeptembertől.

Az elzárással is büntethető (tehát súlyosabb) szabálysértések maximális büntetési tétele az eddigi 300.000. forintról 400.000. forintra emelkedik.

A helyszíni bírságok összege is követi a kurzusváltást. Az eddigi 5 - 50.000 forint helyett 6.500 – 65.000 forintig terjedhet.

A szabálysértési bírságok lépést tartanak az inflációval, na! 

Autós szemmel nézve érdekes lett a szabályozás, hiszen a mostani emelés csak az általános szabálysértési bírságtételeket érintette, az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről szóló 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet részletszabályai - még - változatlanok maradtak.

Márpedig az utóbbi jogszabály határozza meg a közúti közlekedés során megvalósítható legtöbb szabálysértés esetén kiszabható bírságok mértékét, így a járművezetők vigyázó tekintetüket elsősorban erre a jogszabályra szegezik.

Az ott rögzített büntetési tételeket (pl.: megállni tilosban várakozás, lejárt forgalmi engedéllyel közlekedés) a mostani módosítás Még nem érintette. 

Forrás: Police.hu
Forrás: Police.hu

A költségvetési salátatörvény a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény egyes rendelkezéseit is módosította, és 30 százalékkal megemelte a közúti közlekedés szabályait megsértőkkel szembeni közigazgatási bírságok összegét is: az eddigi 10-300 ezer Forintig terjedő bírságösszegeket 13-390 ezer Forintra emeli szeptember 1-jétől.

Emiatt a gyorshajtásra irányadó büntetési tételek is 30 százalékos növekménynek néznek elébe

Fontos azonban megjegyezni, hogy a salátatörvény csupán a szabálysértési/közigazgatási bírságok általános alsó és felső határait módosította. A jogszabály szerint a részletszabályok kidolgozása - vagyis, hogy melyik szabálysértés/szabályszegés konkrétan milyen büntetési tétellel jutalmazható - a kormány feladata lesz, amelyet várhatóan a szokásos módon, kormányrendeletben szabályoz majd.

Így "a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről (...)" szóló 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet kiigazítása is napirendre kerül a közeljövőben. 


A jelenleg hatályos, szabálysértési és közigazgatási bírságok mértékét meghatározó kormányrendeleteket itt és itt találjátok. Szeptember 1-éig ezek módosítása is várható értelemszerűen.