Nincs több gyorshajtás – bezúzták az ámokfutó autóját egy párhuzamos univerzumban

2023.08.22. 15:47 Módosítva: 2023.08.22. 15:49

Ráadásul másfél évnyi börtönre ítélték és elvették a jogosítványát is. Vannak még helyek, ahol nem csak tüneti kezelés folyik.

Lecsengett a július elsejei tragédia médiavisszhangja, elhalkulni látszanak a felháborodott, gyökeres változást követelő tömegek. A rendőrség és a politika igyekezett látványosan reagálni, de persze csak füst volt, láng semmi. 

Ahogyan ez lenni szokott, érdemi változás nem történt

Jó magyarosan reagált a politika a népharagra, bekapott egy fájdalomcsillapítót a végső stádiumos rákbeteg: a kormány 30%-kal megemelte a közigazgatási bírságok összegét. A tüneti kezelésen kívül más egyébről nem tudok beszámolni a gyorshajtás elleni „küzdelem" terén.

Lesz pár új traffipax, a rendőrség még pár hétig „fokozottan” ellenőrzi a sebességtúllépőket / illegális gyorsulókat, aztán minden megy tovább a régiben. Aggodalomra tehát semmi ok, lehet tovább száguldozni egy kis költségvetési hozzájárulás ellenében. Nincs új a nap alatt.

A magyar mentalitás sajnos ilyen. Az ingerküszöböt átlépő tragédiák esetén nem azt nézi meg közelebbről, hogy min kellene változtatni, hanem azt, hogy min miért nem lehet.

Megkapta a közvélemény a maga kis adagját a rendőrségtől is: szerintük a jogrendszerünk nem áll készen a gyorshajtók drasztikusabb büntetésére, a gyorshajtás eszközéül használt járművek elkobzása pedig hátrányosan érintené az autót kölcsönadó nagymamát. Utóbbi annyira szar duma egyébként, hogy csak nevetni tudok rajta. 

Róka fogta csuka jut megint a közlekedési morált javítani szándékozó rétegeknek: „felturbózza” egy kis arcfelismerővel a traffikat a rendőrség, kihelyez pár új pénzbeszedő masinát és kész is van a balesetmegelőzési program.

Más egyebet nem tud tenni annak ellenére sem, hogy igazán szeretne. Nesze semmi, fogd meg jól! De legalább azt már tudjuk, hogy a Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője azért nem tartja be a sebességhatárokat, mert a többi közlekedő is gyorshajt, ráadásul mindig a sor elején közlekedő (a MÁSIK) viszi magával a rosszba az összes többi autóst. Mindannyian vétlen áldozatok vagyunk csupán. 

A rendőrség hivatalos álláspontja szerint a sebességhatárok betarthatatlanok?

Óberling József, a Rendőrség Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője nyilatkozott a médiában:

Ön betart mindig, minden szabályt vezetés közben?”

„Nem. És le sem tudnám tagadni, mert a Škodában van egy elektronikus nyomkövető rendszer, ami sebességet is mér minden időpillanatban, és amiről ráadásul havonta riportot kapok. Vagyis mutatja, ha 50 helyett 53-mal mentem. A lényeg, hogy figyelni kell, és nagyon fontos a sebesség homogén eloszlása. Ha nincsenek sebességkülönbségek, akkor jóval kisebb a baleset kockázata. A sor pedig olyan gyorsan megy, ahogy az első autó a sorban.”

Forrás: Vezess.hu

Kifogás, magyarázat mindig mindenre van, csak cselekedni ne kelljen. Meg amúgy is, ők akarnák a szigorítást, kezdeményezik is rendszeresen, csak hát a MÁSIK, az sosem engedi.

Mindig a másik a hibás, régóta ismert tény.

Nem úgy az ausztráloknál!

A világ kengurukkal tűzdelt, gyérebben lakott csücskében valamiért proaktívabbak a hatóságok, nem nagyon ijednek meg a saját árnyékuktól.

A minap a helyi rendőrök fogtak maguknak egy igazi dobogós gyorshajtó-ámokfutót. A megengedett 110 km/h helyett 253-mal száguldó, regisztráció nélkül közlekedő, bedrogozott sofőr akadt horogra az ausztráliai Adelaide melletti autópályán. Piha! Semmi extra, ilyen nálunk is terem bármelyik bokorban.

Mit csináltak, TALÁN küldtek neki egy 300 ezres csekket?

Ugyan, ennyivel csak nálunk lehet letudni a penitenciát! Az ausztrál rendőrök nem szaroztak! Vigyázat, sci-fi veszély: először is utánamentek és megállították! Lenne mit tanulni tőlük, az már egyszer bizonyos. De nem álltak meg a félreintésnél. A helyszínen le is tartóztatták, majd rövid úton 17 hónap börtönre ítélték.

Már ezzel is a tudományos-fantasztikus regények határmezsgyéjén vannak hozzánk képest, de még ez sem volt elegendő nekik: a sofőr jogosítványát határozatlan időre bevonták és az elkövetés eszközéül használt sportautóját nemes egyszerűséggel bezúzták.

Erre mondja a jogi szakzsargon, hogy példát statuáltak.

Céljukat nem is rejtették véka alá, elmondásuk szerint ezzel kívántak üzenni az összes ámokfutó imbecilnek: 

aki így vezet, az náluk többet nem vezet!

Látjátok feleim, így operál egy olyan karhatalom, amelyik a probléma gyökerét támadná a tüneti kezelés helyett.

És ez bizony működik is: az ámokfutó hiába szabadulhat 2025 elején, vezetői engedély hiányában nem nagyon tud majd legálisan járművet vezetni. Amennyiben mégis káposztási Toretto-nak képzeli magát és volán mögé ülne, nem nagyon lesz mibe. A – kifejezetten gyorshajtásra tuningolt – sportautóját ugyanis múlt pénteken médianyilvánosság előtt átkonvertálták acél gyertyatartókká. Azzal az autóval már senki nem fogja mások életét veszélyeztetni az utakon. Problem? Solved!

Ezzel már senki sem fog veretni! Középen Joe Szakacs, a rendőrminiszter minőségellenőriz éppen. Forrás: 7news.com.au
Ezzel már senki sem fog veretni! Középen Joe Szakacs, a rendőrminiszter minőségellenőriz éppen. Forrás: 7news.com.au

A mi rendőreink meg csak hüppögnek tovább, hogy a jogrendszerünk az ilyen drasztikus fellépés befogadására még nem áll készen. Ők csak küldenek egy 300 (jövő péntektől 390) ezres csekket az M0-áson 210 km/h felett veretőknek, oszt' viszon' lágytojás!

Te mire szavaznál?

Nem is tudom hirtelen eldönteni, hogy melyik rosszabb: amikor bevallják, hogy tüneti kezelés folyik csupán és csak gyenge magyarázkodásra futja, vagy amikor azt se tudják mi a valódi probléma, mit kellene célozni az intézkedésekkel. Utóbbi legalább hiteles...

A sebességhatárokat komolyan vevő autósóknak meg marad a jól bevált ius murmurandi.
Morogni még szabad. 

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Címlapkép: 7news.co.au