Télit? Nyáron? Mennyiért? – Árkörkép

2023.08.24. 17:28

A mostani kánikulában nem tartozik az elsődleges feladatok közé a téligumi-beszerzés, mi mégis megnéztük az árakat.

Részben azért, hogy lássuk, az elmúlt években látott drágulás után és az idei szezonkezdet előtt hol tartanak a gumiárak, másrészt azért, mert tavaly volt olyan téli gumi, amely a német autóklub, az ADAC tesztjén a legjobbak között volt, de a többieknél jóval olcsóbban lehetett kapni papíron, pont ezért a szezonban már hiány volt belőle

Ahogy a tavaly novemberi árkörkép esetében, most is az ADAC téligumitesztjén legjobb eredményt elérő 185/65 R15-ös és 215/60 R16-os gumik voltak a főszereplők. Annyi látszik, hogy az árak nem változtak jelentősen, nem csökkentek, de nem is emelkedtek számottevően. Viszont mindkét méretben akad javasolható megoldás. 

news-winterreifen-teurer-2209 yksykl

A 185/65 R15-ösök ligájában a legjobbak közé sorolt Continental Wintercontact TS870, a Goodyear UltraGrip 9+ egyaránt majdnem 33-40 ezer forintba kerül. A Semperit Speed Grip 5 viszont 23-25 ezer forint, utóbbi gumi volt az, amelyik tavaly novemberben már kevés helyen volt kapható. Most a kereskedők raktárkészletre vonatkozó adatai szerint van belőle.

A 215-ös gumik osztályában az élbolyt képviselő WinterContact TS870, a  GoodYear UltraGrip Perform + és a Michelin Alpin 6 tartozik a drágábbak közé, ezekért kereskedőtől függően 55-63 ezer forintot kérnek darabonként. Ugyanakkor ebben a méretben is akad olcsóbb gumi: az ADAC által a legjobbak közé sorolt Dunlop Winter Sport 5 darabja 46-48 ezer forint, azaz egy teljes szettnél már 30-40 ezer forint a megtakarítás a riválisokhoz képest. 

Ismétlés

Az ADAC tavalyi tesztjéről még akkor részletesen beszámoltunk, de érdemes a lényeget újra összefoglalni. 

A német autóklub, vagyis az  ADAC  minden évben tesztel nyári, illetve téli abroncsokat is. Általában ezeken a próbákon két-két olyan méret szerepel, amelyek gyakoriak, sok autón használhatóak. Ezen belül is olyan termékeket igyekeznek összeszedni, amelyek komolyabb piaci relevanciával bírnak, de az újdonságokra is figyelmet fordítanak. Törekszenek arra is, hogy olcsóbb és drágább, kevésbé ismert és prémium egyaránt legyen a merítésben. Minden típusból több garnitúrát vesznek és ezeket inkognitóban teszik, több üzletben, így kikerülve a preparált tesztabroncsok veszélyét – magyarul azt, hogy szándékosan a tesztre készített, jobban teljesítő, de a boltban kaphatóval köszönőviszonyban sem lévő gumikat kapjanak a gyártóktól.

A rengeteg mérésből aztán összesítést csinálnak. Mivel legtöbbször télen sem hóban vagy jégen vezetünk, hanem nedves úton, így az esik a latba legnagyobb súllyal. A különböző súlyozások alapján születik meg egy-egy gumi végső összesített eredménye. 

  • 0,6-1,5: kiváló
  • 1,6-2,5: jó
  • 2,6-3,5: közepes
  • 3,6-4,5: elégséges
  • 4,6-5,5: elégtelen

A tavalyi és mostani árköképben szereplő 185-ös téli gumik összesített ADAC-osztályzata 2,2-2,3, a 215-ösöké pedig 2,1-2,3 pont volt, azaz a jó kategóriába kerültek. 

Megjegyzés:  Az árak feltérképezésekor az ismertebb gumikereskedők - köztük a BHP Gumi, a Marso.hu, a gumi.hu, az automax.hu, - kínálata mellett az arukereso.hu találatai használtuk. A kereséseket augusztus 22. és 24. között végeztük el. A későbbiekben valamennyi gumi esetében változhatnak az árak, valamint a forgalmazók raktárkészlete is módosulhat. Amikor télen megérkezik az ADAC új téligumitesztje, újabb cikkel és árkörképpel rendelkezünk, amelyekben az összesített eredmény mellett a legfontosabb paraméter, a tapadás alapján kialakult sorrendet is ismertetjük, árakkal együtt.