Főutakon 70-80-as korlátozás, okoseszközök? Bekeményíthet az EU a gyorshajtások miatt

2023.11.27. 07:59 Módosítva: 2023.11.27. 07:59

A vidéki utakon történik a legtöbb halálos baleset Európában, a városi szakaszok részesedése 37 százalék, a sztrádák pedig 8 százalék.

Az Európai Unióban a halálos balesetek 37 százaléka történik városi utakon, 55 százaléka vidéki mellékutakon és 8 százaléka autópályákon. Azokban az országokban, amelyekben statisztikák készülnek a gyorshajtásról, a városokban közlekedők 35-37 százaléka, a vidéki mellékutakon hajtók 9-63 százaléka, az autópályákon közlekedők 23-59 százaléka lépi túl a megengedett sebességkorlátot.

2

Azoknak az uniós országoknak kedvezőbb a statisztikája, amelyekben szigorúbbak a sebességkorlátozások – derült ki az ETSC (European Transport Safety Council - Európai Közlekedésbiztonsági Tanács) adataiból. Az EU-ban egymillió lakosra vetítve évente átlagosan 50-en veszítik életüket közlekedési balesetben. Ennél az átlagnál azok az országok érnek el jobb eredményt, amelyekben 70-80 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben a vidéki utatokon.

Az EU stratégiai célja, hogy a biztonsági feltételek szigorításával javítson ezen a helyzeten. Az egyes tagállamok nemzeti irányelveket fogadtak el ennek szellemében, ám ezek végrehajtása nem kötelező. Az biztos, hogy a rendőrségi mobil traffipaxok és a rögzített sebességmérő kamerák segítenek az autósok visszatartásában a gyorshajtástól. Ugyanakkor nincs összhang abban, hogy mennyire elterjedtek ezek a berendezések és mennyi bírságot szabnak ki a hatóságok. A tagállamok közül azokban, amelyek gyűjtenek adatokat a bírságolások számáról, vegyes képet látunk. Közülük 18-ban nőtt a rendőrségi intézkedések száma 2010 és 2017 között, míg 9-ben csökkent.

Jönnek a szigorítások

Az EU Third Mobility Package intézkedéscsomagját, amelynek az a célja, hogy 2030-ra felére csökkenjen Európában a halálos és a súlyos balesetek száma, jelenleg köröztetik a tagállamok és az európai szervezetek között. A közlekedésbiztonsági standardokat utoljára 2009-ben szigorították. Az új javaslat egyik kezdeményezése, hogy kötelezővé kellene tenni az elektronikus sebességfelügyelő rendszerek (Intelligent Speed Assistance, ISA) beépítését az újonnan eladott autókba, buszokba és teherautókba. 

Kutatások szerint ennek a technológiának az alkalmazása önmagában 20 százalékkal mérsékelhetné a halálos autóbalesetek számát. Az uniós csomag további része lehetne, hogy az európai forrásokból épülő utak tervezését biztonsági szempontból felülvizsgálnák, de a gyorshajtók lefülelésére is használható térfigyelő kamerák igénybevétele  is hatékony ötletnek tűnik.