Így szívhatod meg az autópálya matricákkal – tanulj olvasóink hibáiból

Az ÁSZF-et senki sem olvasta el, pedig a lényeg abban volt

2024.01.12. 06:08

Bárki hibázhat a matricavásárlásnál, sőt van, hogy a sofőrök elfelejtik a matricát és nélküle hajtanak a pályára. A NÚSZ évek óta kínál erre a helyzetre is ügyfélbarát megoldást, pórul járt olvasóink azonban nem így érzik. Részben igazuk is van.

Olvasóink abban a téves feltevésben hajtottak fel az autópálya fizetős szakaszára, hogy van érvényes matricájuk. Aztán kiderült, hogy nincs. Semmi baj, ők is hallottak már a NÚSZ pár éve elérhető újdonságáról, az éves matricával kiváltható pótdíjról. Meg is vették gyorsan az éves jogosultságot. Problem? Solved! - gondolták ők. 

Ugyanis elfelejtették elolvasni az ÁSZF-et (bár azt senki sem szokta, nem is tudom minek létezik egyáltalán), vagy legalább a NÚSZ honlapján elérhető tájékoztatót.

Sebestyén 2021. szeptember 9-én és 10-én, a céges furgonnal autózott matrica nélkül.

Amint észlelte a hiányt begurult az első pályamenti NÚSZ ügyfélszolgálatra és váltott egy éves országos matricát, kérve a pótdíjak törlését. Micike megnyugtatta, hogy minden rendben lesz, a pótdíjakat törölni fogják. Ahogyan az lenni szokott a Micikés ügyintézéseknél, a pótdíjakat nem törölték, a pótdíjfizetési felszólítás pedig menetrend szerint meg is érkezett 2021. októberében. Sebestyén azonban nem foglalkozott vele, hiszen Micike megmondta a tutit, akkor az úgy is van! Sejthetitek... 

Az ügyfélszolgálat csak akkor lesz hatékony ügyintézési módszer, ha úgy mentek oda, hogy olvastátok az ÁSZF-et előtte.
Az ügyfélszolgálat csak akkor lesz hatékony ügyintézési módszer, ha úgy mentek oda, hogy olvastátok az ÁSZF-et előtte.

2023. szeptemberében jött az "utolsó értesítés" a pótdíjról, természetesen már az emelt összegről. 123.640 Forint lesz, kéremalássan! Sebestyén reklamált a NÚSZ ügyfélszolgálatán személyesen, levélben majd jogi képviselő útján is. Mindhárom alkalommal azt a választ kapta, hogy a NÚSZ-nak nem áll módjában elengedni a pótdíjkövetelést, mert "nem került benyújtásra kérelem." Hogy mi a tosz, de hát ott voltam személyesen, horkant fel Sebestyén!? 

Az van, hogy a NÚSZ ÁSZF-je szerint nem elegendő az éves matrica utólagos megvásárlása, a pótdíjak törlése nem automatikus. 

Az éves jogosultság kiváltása után meg kell várni az első felszólító levelet és annak kézhezvétele után 75 napon belül írásos vagy szóbeli kérelmet kell előterjeszteni a NÚSZ felé a pótdíj törlése iránt.

Ha ez a kérelem elmarad vagy 75 nap után érkezik be, akkor fújhatjátok. Miért? Mert csak. Nyilván van valami informatikai, kamu magyarázat erre is, de tök mindegy, úgysem olvassa el senki. A lényeg talán, hogy a büntetés több pénz, mint a matrica, de ne legyünk rosszhiszeműek, ezt csak úgy gondoljuk. 

Sebestyén ott szúrta el a dolgot, hogy a pótdíjfelszólítás előtt intézkedett és elhitte, hogy Micike tudja miről beszél. Nem, a Micikék sosem tudják. Ezt jól véssétek az agyatokba. 

Tanulság? Csak az biztos, amit magatoknak intéztek. A Micikékbe nem érdemes bizalmat vetnetek, ők nem azért vannak ott, mert jobban tudják a csíziót nálatok, nekik egészen más a funkciójuk. Bosszantónak bosszantó, de attól ez még egy adottság, amit csak elfogadni lehet, küzdeni ellene nem. 

Márton másképp volt figyelmetlen, neki a NÚSZ "hiányos" kommunikációjával van baja. 

Ő is céges autóval hajtott fel a pályára, az éves matrica 2022. január 31-én lejárt, az újat viszont csak február 15-én vette meg. A köztes két hétben pedig vígan cikázott ide-oda a fizetős közúthálózaton. Jött is a pótdíjfizetési felszólítás, de nem az ő nevére, hanem a cégére. A cég továbbította neki a papírokat, Márton fel is írta magának, hogy ezt rendezni kell, de aztán valahogy elmaradt. 

Azóta nem is gondolt az esetre, hiszen vett utólagosan éves matricát, az meg úgyis mentesít a pótdíj alól....

Az éves matrica csak akkor véd a pótdíj ellen, ha a megfelelő időben és módon hivatkoztok rá...
Az éves matrica csak akkor véd a pótdíj ellen, ha a megfelelő időben és módon hivatkoztok rá...

Majd idén január 2-án jött a fizetési felszólítás egy ügyvédi irodától az emelt pótdíj és az adminisztratív költségek összegével, 69.930 Forint lesz, kérem fáradjon a kasszához!

Mártonnak egyszerre két dolog is fáj.

  1. Miért nem szólt neki az elmúlt 2 évben senki, hogy tartozik? 
  2. Az éves matrica megváltása miért nem elég a pótdíj automatikus törléséhez? 

A válasz megint az ÁSZF-ben keresendő. A fizetési felszólításokat egyszer kell kiküldeni, az már az autós dolga, hogy észben tartsa. Nem túl ügyfélközpontú megközelítés, de jogilag rendben van. 

A pótdíjak pedig nem törlődnek automatikusan akkor sem, ha utólag vesztek éves matricát. Ahhoz külön kérelmet kell benyújtanotok. 

Elévülési határidő

Fontos tudni, hogy az autópálya pódtíjak elévülési ideje a közhiedelemmel ellentétben nem egy, de nem is két év, hanem kereken 3 év, azaz 36 hónap!

Amikor az önkormányzatok által üzemeltetett fizetős parkolásnak csúfolt rablásról van szó, akkor az elévülés 1 év, de amikor az állami vagy koncessziós kasszát érinti a dolog, akkor már 3 évig behajthatóak a pótdíjak. Milyen érdekes.

Lehet ezeken a jogi megoldásokon dohogni, de azzal csak magatokat hergelitek fel, más nem várható. 

Tudatosítsátok magatokban, hogy ezek a szolgáltatások pénzről, megtérülésről, profitról szólnak, az ügyfelek (?) kényelme és elégedettsége csak addig szempont, amíg időben tejeltek. Ha nincs gempa, nem lesz mosoly és kényelmes ügyintézés sem. 

A NÚSZ felnőttként kezeli az ügyfeleket, nem intézkedik helyettük automatikusan...
A NÚSZ felnőttként kezeli az ügyfeleket, nem intézkedik helyettük automatikusan...

Emiatt mondom mindig, hogy ne bohóckodjatok a matricákkal, vegyetek éves jogosultságot január elsején és a következő 12 hónapban nem kell ilyen dolgokkal pepecselnetek. Tudjátok, aki spórolni akar, az a végén többet fog költeni és a szájíze is megsavanyodik!  

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Figyelem, csak akkor írj, ha elfogadod, hogy a történeted feldolgozhatjuk.