Bajban az orosz finomítók, a magyar kutakat is elérheti a gázolajdrágulás

2024.03.20. 06:08

Az orosz olajfinomítók elleni ukrán dróntámadások visszavetik az orosz gázolajexportot. Az árrésen keresztül ez a magyar autósokat is érintheti.

Az Ukrajnában zajló háborúban az ukrán hadsereg az elmúlt időszakban több dróntámadást hajtott végre orosz olajfinomítók ellen. A csapások miatti termeléskiesés nemcsak az orosz piacon jelent gondot, hanem az exportot is érintik. 

Magyarországot is elérheti

A jelenlegi napi 6,5 millió hordós orosz finomítói kapacitás nagy része, több mint 4,2 millió hordó az ország európai részén van. Oroszország pedig 3,6 millió hordó finomított terméket fogyaszt naponta, ami azt jelenti, hogy normál esetben jelentős exportkészlettel rendelkezik az ország. Átlagosan mintegy 1-1 millió hordó dízelt és fűtőolajat, illetve elenyésző mennyiségű benzint exportál naponta.

1477572420-8705e1dde9a05b66d27282a62c09764b

Az elsődleges orosz finomítói kapacitások azonban napi 1 millió körüli hordós kiesést szenvedhettek el a támadások miatt. "Hogy ezek mennyi időre esnek ki azt nem lehet tudni, de két nagy finomító, a Kirishi és a Syzran kárai valószínűleg elég komolyak" - derül ki Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzőjének összefoglalójából.

 Oroszország dízelexportja negyedével csökkenhet a támadások miatt, ami nekik és nekünk is fájhat a magasabb dízelárréseken keresztül.  [...] A háború nem áll le a kisebb mennyiségű elérhető dízel miatt, de logisztikai feladat lesz mindenhova eljuttatni a terméket a mostani támadások miatt - írta a szakember.

A dróntámadásokban az orosz benzintermelés is érintett lehet. Ami azért is probléma, mert benzin készlet Oroszországban egyébként is hézagos, már 2017-2018-ban is alakult ki hiány a nyári csúcsidőszak során.

Az állomány szűkösségére utal, hogy Oroszország március 1-től betiltotta a benzin exportját. Az orosz narratíva szerint erre az igények megugrása miatt került sor. Alekszandr Novak, az orosz energiaszektorért felelős, miniszterelnök helyettes a benzinexport korlátozásáról azt mondta: "A kőolajtermékek iránti túlzott kereslet ellensúlyozása érdekében olyan intézkedéseket kell hoznunk, amelyek elősegítik az árak stabilizálását a hazai piacon."

Ugyanakkor olajipari szakértők szerint, nem ez volt a háttérben. A benzin exportjának a betiltása egyrészt az ukrán dróntámadásokhoz köthető finomítói gondokkal hozható összefüggésben. A másik ok pedig az lehet, hogy a szankciók miatt Oroszország nem kap nyugati berendezéseket és alkatrészeket a finomítóihoz, ezért azokat gyakran le kell állítani. Pletser Tamás szerint idén nyáron az orosz lakosság komoly benzinhiánnyal szembesülhet.