Vérnarancs Lamborghini Murcielago, kézi váltóval

2022.03.13. 16:04

1998 és 2005 között a perui születésű belga Luc Donckerwolke volt a Lamborghini formatervezési vezetője, akinek a kezei között született meg az első teljesen Volkswagen csoportos uralom alatt fejlesztett modell, ez lett a 2001-ben bemutatott Murcielago, mely egyúttal az első modell volt az új dizájnnal. Ahogyan azt a lamborghinis hagyomány diktálja, a Murcielago is egy legendás spanyol harci bikáról nevezték el, ami túlélt egy 79-es córdobai viadalt.

Maguk mögött hagyták a ‘90-es évek lekerekített formáit és a Diablo utódját már a ma is használt élekkel gazdagon telepakolva rajzolták meg, ami közel áll a szintén éles, de letisztultabb Countach-hoz. Mert a Murcielago is pontosan azt a vonalat viszi tovább, hiszen ennek is ollószerűen felfelé nyíló ajtajai vannak és szívó V12-es motorja az utastér mögött.

6,2 literes, 12 hengeres motorja 7500-nál 580 lóerőt ad le, mellé 650 Nm nyomatéka van, hozzá összkerékhajtása és ebben az esetben nyitott kulisszás, sétapálcás karú kézi váltója. Ezzel valamivel több munkát kíván a nagyjából 4 másodperces 100-as sprint, de ennek a motornak jó móka lehet kézzel dirigálni, mint egy karmester.

Önmagában a három pedál és a kézi váltó kívánatosabbá teszik a Floridában árult autót, melynek 2006-ban cserélt óracsoportja most valamivel több mint 8000 mérföldet mutat. Vérnarancs metál fényezésű bódéja alatt a tipikus Murcielago felnik vannak elöl 245/35, hátul pedig 335/30-as Continental ExtremeContact Sport gumikba csomagolva.

Barna és fekete bőrrel varrott belterében még nincs az a vadászgépes hangulat, mint a mai Lamborghinikben, de benne van az olasz kisipari báj, mert minden kapcsoló ismerős lehet már más autókból. Talán pont ezért kicsit lenézett modern Lamborghini volt a Murcielago, de az nem kérdés, hogy idővel ez is beérik majd.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!