A 12 henger és a bukólámpa párosa önmagában elég volna

2022.05.28. 16:23

Messze nem volt olyan kirobbanó siker az E31-es kódú 8-as BMW, mint amennyire üveges tekintettel tudjuk nézegetni ma. A ‘90-es évek elején bőven voltak hasonló erős túrakupék, amik közül magasan kiemelkedett a Bálnának hívott Mercedes C140-es és csak kevesen emlékeznek a csodálatos Maserati Shamalra. Mind egy hatalmas karakter, akárcsak a lapos és széles, bukólámpás 850-es.

Ez az 1995-ös autó egyedi rendelés alapján készült, Tobago kék metál színben és hozzá passzoló kék színű beltérrel, amiben jó ízléssel kicserélték a buszkormánynak csúfolt négyküllőset a jobb fogású és sportosabb háromküllősre. A középkonzolra fúrt irgalmatlan méretű telefonkonzol viszont továbbra is ott éktelenkedik az utastérben. Csillognak alatta a póhálós felnik és szinte tükörre polírozott a fényezése, talán még a bőr ráncait is a katalógusfotó szerint rendezgették el az üléseken.

Pont úgy néz ki ez a 850Ci, amilyennek egy 87 831 km-t futott, nagy becsben tartott hobbiautót képzelünk. Ehhez jön hozzá az is, hogy a bukólámpa önmagában kívánatossá tesz bármit, ahogyan a B oszlop nélküli kupéság könnyedsége is sokat hozzátesz a formához, aminél kevés szebb kétajtós BMW született.

Ebben a frissített változatban már a jobbik motor található, az M73-as kódú 5,4 literes, szívó V12-es 326 lóerővel. Ennél már tényleg csak a 850 CSi van feljebb, amiben talán nem is a teljesítmény, hanem az 5 fokozatú automata helyett belepakolt kézi váltó a csábítóbb. Ezért a 850Ci-ért a becslések szerint több mint 40 ezer eurót fizetnek majd.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!