Tűz, Csucsu! - tudta, hogy igazi volt a baleset A pogány madonnában?

2022.11.13. 12:06

Bujtor István idén lett volna 80 éves, filmjei viszont kortalanok maradtak. Ötvös Csöpi, a néha kissé zabolátlan zsaru, na meg a pofonok és az autós üldözések kicsinyke ablakot nyitottak a maguk korában a nyugati filmek világára. És sikerült elérni azt, hogy még mai szemmel nézve is jól szórakozzunk rajtuk.

Hol láttunk mi Mercedest, meg Fordot, meg hasonló nyugati autókat a nyolcvanas években? Hát igen, legfeljebb a mozivásznon, különösképpen Bujtor István filmjeiben. Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba, A pogány madonna és a többi nem csak azért volt szórakoztató, mert jók voltak a dumák, poénosak a karakterek és puffanósak a pofonok, de azért is, mert idecsempésztek egy kicsikét a nyugati életérzésből. Gondoljunk csak a balatoni teniszpartikra, az emigrációból nyaralni hazalátogató, enyhén rongyrázó magyarokra, és a szállodák parkolóiban álló nyugati gépcsodákra. Amik persze rendre belekeveredtek valamilyen bűntettbe, a magyar zsaruk - Csöpivel az élen - pedig Zsigulikkal eredtek a latrok nyomába. Emlékeznek még ezekre az autókra?

A pogány madonna (1980)

A tihanyi apátságból ellopott roppant értékes szobor utáni hajsza egyszerre folyt a közúton és a Balaton hullámain. A mi szempontunkból az előbbi az érdekes, különös tekintettel egy sárga állólámpás Mercire. A film feledhetetlen jelenete, amikor a Mercedes balesetezik egy Nagypolszkival, vagyis Polski Fiat 125-tel. Az ütközés tökéletesen illett a forgatókönyvbe, ezért is emelték bele. Ugyanis eredetileg nem így tervezték, az egyik próbafelvétel során véletlenül történt a karambol. A felvétel szerencsére olyan jól sikerült - és persze nem is sérült meg senki - hogy végül benne hagyták a filmben.

Csak semmi pánik (1982)

Ebben a filmben is van egy nagyjelenete a Mercedesnek és itt sem végződik jól a kocsi számára. A Mercedes S-be ugyanis bombát rejtenek a gazemberek, szerencsére azonban Ötvös Csöpi még időben félre tud állni, így a kocsi nélküle robban fel. Mondjuk végignézi egy komplett turistacsoport, de szerencsére sikerül magyaros vircsaftnak eladni a történteket.

Az elvarázsolt dollár (1985)

Ennek a filmnek egyértelmű sztárja a fehér Fiat 500, amivel tökéletesen működik a "nagy ember kis autóban" felállás. Talán a legemlékezetesebb, amikor Ötvös Csöpi és Kardos doktor defektet kapnak az autóval, de nincs emelőjük a kocsiban. Így Csöpi az első sárvédőnél fogva megemeli a kisautót és addig tartja, amíg sikerül lecserélni a kereket.

Hamis a baba (1991)

Ez a film már a rendszerváltás utáni időkben készült és ez remek lehetőséget adott arra, hogy egy-egy aprósággal odaszúrjanak a korszaknak. Ilyen például, amikor Kardos doktor (Kern András) bevágódik a rendőrautó anyósülésére, hogy egy menekülő bűnöző nyomába eredjenek, a sofőr azonban nem indít. Gyorsan ki is derül, mi a baj az "osztrák munkanélküliek ajándékával": ez egy Volkswagen dízel, amit izzítani kell.

Zsaruvér és csigavér: a királynő nyakéke (2001)

Tíz évvel a Hamis a baba után mutatták be az Ötvös Csöpi-filmek új generációját. A Zsaruvér és csigavérben ékszertolvajokat kerget a régi nagy páros, a bűnözők magukat filmeseknek álcázva akarják ellopni a királynő nyakékét. Sokak szerint ez a film már árnyéka a régi moziknak, ráadásul ekkortájt már nem ment ritkaságszámba a nyugati autó az utakon. Maradt azért még a régi szép világból: Kardos doktor például egy Lada Niva rendőrautóval furikázik.

És ha kíváncsi arra, hogy Bujtor olasz megfelelője, Bud Spencer milyen autóknak állított örök emléket filmjeiben, akkor azt is elolvashatja