Nekivágnánk a vadonnak ezzel a Camel Trophy-s Discovery-vel

2023.06.18. 16:08

A Camel Trophy nagyot ment a 80-as és 90-es években: menő, sárga terepjárók, heroikus küzdelem az elemekkel, mindezt gyönyörű tájakon. A koncepció sikerre volt ítélve. A nevéből nem nehéz kitalálni, hogy a fő szponzor a cigiben utazó Camel volt, de az emberek fejében mégis jóval inkább a Land Rover kötődik a Camel Trophy névhez.

Gyerekként rajongtam a Land Rover Special Vehicles által átalakított, sárga Landy-kért, már kétévesen is követtem őket a tévében. Ezért aztán különösen kedves a szememnek minden Camel Trophy-t megjárt Land Rover. Bár az abszolút favoritom mindig a Defender volt, ezt az 1997-es Discovery-t is szívesen megjáratnám terepen.

Nem először kapná az ívet, hiszen ez nem valami replika, hanem egy eredeti darab, ami az 1997-es, Mongóliában játszódó részben szerepelt. A futásteljesítménye mindössze 33500 kilométer, de ha belegondolunk, hogy mindezt nagyrészt kemény terepen tette meg, az igazából nem is olyan kevés. Ennek ellenére az állapota szinte tökéletes, ami a felhasználás módját tekintve szinte hihetetlen.

Összesen 20 csapat versengett abban az évben, ezt az autót a spanyolok terelgették. Az ugyanolyan, 300 tdi Discovery-kkel induló csapatok Ulánbátorból indulva összesen bő 1600 kilométert tette meg a kihívás során, aminek a vége Karakorum, a régi Mongol Birodalom fővárosa volt.

Mindezek után, 26 évvel később eladó ez a délceg Discovery, amin még mindig ott virít a Sandglow Yellow fényezés, sőt, még az eredeti matricái se mállottak le róla. Van rajta egy rakás, kiegészítő fényszóró, egy gigantikus tetőcsomagtartó, GPS, rádió, sőt, még egy kajak is. A motortérben a már említett, sornégyes, 2,5 literes turbódízel kerreg, és szinte biztos, hogy ma szívesen kiadja magából mind a 113 lóerejét.

A bájos Land Rovert az Artcurial aukciós oldalon hirdetik és nagyjából 30 ezer és 50 ezer font közé saccolják, ami átszámítva nagyjából 13 millió és 22 millió forint közötti összegnek felel meg. Ez egyébként nem is tűnik soknak, hiszen nem csak a sztorija király, hanem az állapota is remek.

Forrás: Artcurial