Fújj hóláncot a talpadra!

Filléres Neppertrükk - Folyékony hólánc a cipőtalpon

2016.01.19. 06:20 Módosítva: 2016.01.19. 10:23

Sokszor ajánlgatták már a fújható hóláncot, többek szerint is érdemes kipróbálni. Bevallom, szkeptikus vagyok, sőt, inkább előítéletes: egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ha a gumi lamellái nem tudnak fizikailag belekapaszkodni a hóba, akkor egy abroncsra szisszentett kemikália segítene.

Aztán amikor meghallottam az alábbi trükköt/life hacket, arra gondoltam, ezt mindenképpen érdemes kipróbálni. Ha a gázpedált nem is tudom annyira finoman kontrollálni, hogy meg tudjam mondani, tényleg a fújható hólánc miatt indult el az autó, vagy más okból, a talpamon már csak érezni fogom a cucc hatását.

Nagyon egyszerű a trükk: fogod a fújható hólánc flakonját, jól felrázod, ráfújod a cipőd talpára, vársz kicsit, és máris csúszásmentesített csukával vághatsz a hóviharnak. És a vicc az, hogy bármennyire is egyszerű a dolog, úgy tűnik, működik. Na jó, azért nem úgy harap a csúszós, havas felületbe, mint egy szöges hegymászó bakancs, de érezni a különbséget. Havon egész meggyőző, jégen nem éreztem differenciát.

Igazán az volt megdöbbentő, amikor száraz, vagy csak kicsit nedves felülethez értem: már a kuplungpedálhoz is úgy ragadt a bakancsom talpa, mint ha nyúlós rágóba léptem volna egy meleg nyári napon. Ez ezért okozhat kellemetlen pillanatokat vezetés közben. Aztán jött az igazi meglepetés, mikor egy étteremben felálltam az asztaltól. Már jó ideje a melegben ültem, mikor elindultam, hogy egyéb ügyeimet intézzem – amit ugye az ember diszkréten szeretne megtenni. De nagyon nehéz bármit is diszkréten csinálni, ha a próbából befújt bal cipőtalpad minden lépésnél hangos recsegéssel válik el a padlótól.

Egész sokáig ragaszkodott a trutymó a cipőtalphoz, közben persze egy csomó koszt és kutyaszőrt is magához vonzott. Amitől a befújt csukám menthetetlennek tűnt, de pár óra elteltével lekopott a ragacs, a bakancsom talpa is visszanyerte eredeti színét – most már akár lopakodni is tudnék benne.

Jégen semmi különbséget nem éreztem, havon egész használható, minden más felületen meg ragad, mint a Technokol. Tehát ónos esőben, felfagyott járdán nem segítség. Az öregek azt mondják, jeges felületen a legjobb a cipőre húzott zokni – nekem hihető, valamikor ki is próbálom. Ugyanakkor ez a ragacsos trutyi (ami ráadásul nem is drága 1000-1200 forint körül van egy dobozzal) egy csomó esetben jól működhet, én még arra is gondoltam, hogy ha lesz megint szerkesztőségi gyorsulási verseny, sutyiban telibe fújom a gumiabroncsaimat vele, simán hozhat pár tizedet-századot.