Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel
2019.12.10. 15:28

Csontvázak minden szekrényben lehetnek, és ez alól a Toyota Yaris TS feliratú szekrény sem kivétel. A kis sportmodell első generációjának orrában egy hagyományos, 1,5 literes szívó benzinmotor van, Robi kifejezetten olcsón vette az autót, ráadásul Olaszországból. Itthon ezekért a Yarisokért manapság 800 ezer és 1,4 millió forint körüli összeget kérnek, de a kínálat tetején általában a valóban megkímélt állapot remélhető. Adunk néhány tippet, ha te is megajándékoznád magad egy igazi TS-sel.

A Totalcar új szolgáltatásával, a Totálkár Kártörténettel az elmúlt húsz év magyarországi javítási kalkulációi közt kereshetsz, ha megadod az autó alvázszámát. A szolgáltatás ingyenes, ha a rendszer nem talál semmit és autónként 3990 forintba kerül a használata, ha legalább a korábbi javítási kalkuláció összegét, illetve dátumát megtalálja. Új szolgáltatásunk mélyebb megismeréséhez és használatához kattints ide: http://bit.ly/totalkar

 A mai epizódban szereplő, első generációs Yaris TS kapcsán felhívtam a ToyoTeam Garage nevű független szervizt, ahol megnyugtattak: ez egy nagyon tartós autó. Előfordulhat a központi zár hibája, ilyen idős korban már mattulnak a polikarbonát fényszóró-burkolatok, illetve a stabilizátorok gömbfejének cseréje is gyakori feladat. A kis szívómotor nem érzékeny, de ha nem pörgetik elégé és elégszer, ha sokszor mennek vele rövid távokat, illetve ha elhanyagolják az olajcseréket, a dugattyúgyűrűk elkokszolódhatnak, majd megnőhet a motorolaj-fogyasztás. Amúgy a ToyoTeam kilenc éves működése alatt összesen kétszer generálozott 1,5-ös Yaris TS-t, míg harmincszor kortárs Celicát. A szerviz figyelmünkbe ajánlotta ezt a 2012-es videót, melyen egy versenypályára átalakított TS-t hajtanak a Hungaroringen. Az autó blokkja bontatlan volt 200 ezer kilométer után is, a futómű állítható, a szilenteket poliuretánra cserélték, előre és hátulra is toronymerevítők kerültek, így már tényleg nagyon ügyesen mozog az autó. 

Korábbi epizódok:

Erre mondják, hogy örök darab?
Nyolc év és valamivel több, mint 200 ezer kilométer mérlege egy egyszerű, dízelmotoros, letisztult német kombival.
Autót ennél olcsóbban?!
Aki boldogul egy F Astrával, az ezzel is. A kérdés inkább az, hogy hány kisebb javítást bír el a költségvetés.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.