2022 végére jön az egységes, EU-s mobiltöltő szabvány

2022.02.16. 17:29

EU-s törvényalkotók árulták el a Reutersnek, hogy idén már végre tényleg megvalósulhat az európai egységes mobiltöltőkről szóló szabályozás, ami elsősorban az iPhone-ok forgalmazására lehet erős hatással.

Nem lesz nehéz kitalálni azt, hogy mi legyen az egységes szabványban szereplő csatlakozó, az USB Type-C minden technikai és gyakorlati szempontból megfelel arra, hogy szabványként használható legyen, az ezzel kapcsolatos egyezmény alapjait már 2011 óta aláírták a nagy, androidos mobilgyártók, akkor még microUSB-vel, később pedig, egy markánsabb fejlesztés után a Type-C-vel. Azóta ezt a legtöbb mobilon, számítógépeken szinte kivétel nélkül megtaláljuk, töltési teljesítménye, átviteli sebessége pazar, használata kényelmes a szimmetrikus kialakítás miatt, nem is foglal sok helyet, ráadásul már az akkus szerszámgépek világába is kezd betörni.

Ha az a kérdés, miben érinti ez az androidos telefongyártókat, a válasz nagyjából egyértelmű: semmiben. Szép lassan a legolcsóbb okostelefonokról is eltűnt a microUSB, jövőre már biztosan senki nem tervez a régi szabvány szerint új modellt forgalomba hozni az EU-ban, vagy ha a nagyon olcsó, egészen belépőszintű mobiloknál mégis, nem lesz egy nagy többletköltség a modernizálás.

Más a helyzet az Apple esetén, akik a 2013-as iPhone 5 óta használják legutóbbi egyedi csatlakozójukat, amit Lightning névre kereszteltek el. Ez a szabvány sok tekintetben elavult, az Apple mégis ragaszkodik hozzá még az aktuális iPhone-oknál is, miközben valódi oka egyre kevesebb van rá. Amíg a vezetékes eszközök világát éltük, az Apple jól keresett abból is, hogy a mindenféle eszközgyártó a saját Lightning-csatlakozós eszköze után fizette a licencdíjat, a microUSB-korban pedig a Lightning mellett óriási előny volt, hogy bármilyen irányból be lehetett dugni a mobilba, kényelmesebben volt használható, mostanra viszont, amikor már a MacBookok és az iPad tabletek is Type-C-t hordanak, szinte érthetetlen, hogy miért nem váltják ki a csatlakozójukat.

Az Apple-t viszont nem úgy ismerjük, mint aki ilyen nyomásra változtatna. Létezhet olyan forgatókönyv, hogy lesz európai specifikációjú, Type-C-s változat a következő iPhone-okból, hiszen például a kínai piac is kapott két fizikai kártyás változatokat, amik a világ más tájain nem voltak kaphatók, de az sem kizárt, sőt, valószínű, hogy a következő iPhone-ok valamelyike már teljesen port nélkül érkezik, a töltést megoldja a Qi vagy a MagSafe vezeték nélküli technológiák valamelyike, adatot pedig majd a szokásos vezeték nélküli megoldásokkal (Bluetooth, AirDrop, felhő, stb.) továbbítunk.

Az Apple persze a törvény ellen van, szerintük az indokoltnál nagyobb hulladéktermeléssel járna, ha a régi Lightning-csatlakozókat ki kellene dobni (nyilván ez kevésbé volt gond, amikor a régi 30-pines, széles csatlakozót váltották le), pedig az EU egyébként érthető elve pont az, hogy ha egy csatlakozó mindenhez jó, akkor nem avul el, és mivel csak egyfélére van szükség, így jóval kevesebb feleslegesen legyártott kábel készül el.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!