2022.12.01. 12:33

December eleje van, megindultak a rohamok a boltokban és a webáruházakban, mindenki karácsonyi ajándékot keres szeretteinek, az autós ajándék pedig nem rossz ötlet, hiszen jó eséllyel tényleg az ember hasznára válhat. Azt sajnos napról napra látjuk, hogy 20 ezer forint egyre kevesebbet ér, és kedvenc ajándékaink, mint a vezetéstechnikai tréning, vagy egy jó minőségű dashcam egyszerűen nem fér bele ebbe a keretbe, csüggedni viszont nem érdemes, van csomó minden, amit még mindig kényelmesen megvehetünk egy Deákból.

Méretpontos szőnyegszettek

Egy friss szövetszőnyegszett egészen újszerűvé tudja varázsolni az autó belterét, egy gumiszőnyegcsomag a megfelelő csomagtértálcával pedig hosszú időre konzerválhatja az állapotot, főleg télen érdemes használni. A boltban kapható, univerzális szettek nem jelentenek igazán jó megoldást, elég esetlenek, rögzítés hiányában összevissza csúszkálnak, az esetek többségében véznák és törékenyek is.

A típushoz készült szőnyegeken viszont jellemzően ott vannak a gyári rögzítési pontok, tökéletesen passzolnak a helyükre, a szövet szőnyegekre pedig esélyesen még egyedi hímzés is kérhető, több magyar vállalkozás foglalkozik ilyenek gyártásával. Nem sokkal 10 ezer forint fölött indulnak ezek, a legjobb minőségűek belekarcolnak a 20 ezerbe – miért is vennél egy rossz univerzálisat a hipermarketben?

Alkoholszonda

Nem mindenkinek szól ez az ajándék, de ha a családban előfordul, hogy valaki napközben megkockáztat egy pohár sört vagy bort, és számolgatja, hogy mennyi idővel később ülhet autóba, akkor mindenféleképpen hasznos, akár jogsimentő is lehet egy ilyen ajándék.

A hevített szenzoros, fúvókás gépek a néhány ezer forintos kategóriában elég hektikusan működnek, viszont 20 ezer forint körül már kezdődnek a megbízhatóbb szondák, mi néhány hónapja egy ALX5000-rel szereztünk pozitív tapasztalatokat, de itt is felmerül csomó más alternatíva.

Egy rendes bikakábel

Persze, ha már baj van, lehet kapni a benzinkúton vagy egyéb bevásárlóközpontban 2-3000 forintért rettentő gagyi, játékszernek se jó bikakábeleket, de ezekkel szenvedni teljesen felesleges, a vastag szigetelés mögötti hajszálvékony rézkábelek tényleg csak akkor tudnak segíteni, ha nagyon kevés plusz kell az akkunak az indítózáshoz. Az olcsó, béna kábelek már papíron is csak 200-300 ampert visznek át, de saját tesztjeink alapján ennél még hamarabb elfüstölnek.

Ehhez képest egy 900-1800 amperes kábelt sokáig lehet terhelni, percek után is szépen folyik rajta az áram, a csipeszei pedig remélhetőleg sokkal jobb minőségűek, mint azok a ványadt, elhajló-széthulló szerencsétlenségek, amiket a filléres kábelekre raknak. Ráadásul autót bikázni férfias dolog, látszik, hogy értesz hozzá, megoldasz egy problémát, másoknak segíteni pedig jó – teljesen egyértelmű, hogy kell egy ilyen a csomagtartóba, 12 és 20 ezer forint között nagyon széles választék van. Nincs egyértelműen bevált márka, de az biztos, hogy túl olcsón nem lehet jót kapni.

Autós tartók, beépített töltővel

Körülbelül öt éve próbálkozom mindenféle autós tartóval, a kategóriát nagyon szeretem, és ragaszkodom is ahhoz, hogy mindig legyen a kocsiban, viszont nagyjából az a tapasztalatom, hogy igazán jó megoldás nincs, csak szörnyű, elég rossz, és esetleg elfogadható. Viszont a szükség nagy úr, és vannak azért jobb próbálkozások a témában.

A passzív, tehát töltő nélküli telefontartók közül nagyon sokáig hittem a Samsung EE-V200-ban, abból legalább hármat elhasználtam, de az egyiknek a tapadókorongja, a másiknak a műanyag rögzítőanyája tört el, a harmadikról a szivacsok hullottak le, és időről időre egyre kevesebb ideig bírták a friss darabok, így ezt már nem tudnám őszintén ajánlani. A Spigen AP12T egész jól bevált, stabilan tartja a telefont, jó a tapadókorongja, és 10 ezer forint alatt beszerezhető.

A vezeték nélküli töltősök közül az olcsó, de elfogadható megoldás a Xiaomi Mi20W töltője, 14 ezer forintért a szellőzőrácsba illeszkedik, és Qi-szabvánnyal tölti a telefont, tehát akár iPhone-nal, Samsunggal, vagy bármilyen vezeték nélkül tölthető mobillal működik. A Samsung GP-PLU021SAABW töltője is jól funkcionál, de az már közelebb van a 20 ezerhez.

Bluetooth-kihangosító

Sokféleképpen meg lehet oldani az utólagos Bluetooth-kihangosítást egy régebbi autóban, de ha a gyári zenei egységet nem lehet okosítani, nem tervezel rádiót cserélni, akkor a legegyszerűbb venni egy sima, napellenzőbe dugható kihangosítót, amik szintén elég jól működnek. Egy jobb minőségű Jabra Drive körülbelül 18 ezer forintba kerül, de 30 napos készenléti idő után simán feltölthető egy szivargyújtós töltőről, elég jó a hangminősége, és nagyon egyszerű párosítani.

Alternatív opcióként, alkalmi telefonáláshoz egy Bluetooth-headsetet is lehet rendszeresíteni az autóba, de a kihangosító egyszerűbb és jobb megoldás az esetek többségében.

Szerszámkészlet

Ha autós szerszámkészletet szeretnél venni, akkor lehetőleg kerüld azokat a szetteket, amikben fúrószár meg mérőszalag van – az ilyesmik leginkább otthoni mindenesnek készülnek, autóhoz nem az igaziak. Vannak viszont kifejezetten autós szerszámkészletek, amelyek tényleg az autóban megoldható apróságokra kiválóak, és kialakításuk is olyan, hogy kis helyen elférjenek.

Nekem szimpatikus például a Black and Decker A7144-XJ71, a legfontosabb dolgok megvannak benne: csavarhúzó csomó bittel, dugókulcs, villáskulcsok, két pici fogó, imbuszkulcsok, mágnes, elemlámpa.

Totalcar póló és pulóver

A legfontosabbat természetesen a végére hagytam – ha a meglepni kívánt személy Totalcar-olvasó, és esetleg még fűzik is valamilyen érzelmek a Skoda 120-hoz vagy a Mazda MX-5-höz, felejts el mindent, amit eddig felsoroltam – a Dorkóval közös ruhadarabjaink garantált sikert aratnak a fa alatt!

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!