5 autós kiegészítő, ami segít túlélni a nyarat

2023.05.06. 06:34

Még csak május eleje van, de már most akadnak füllesztő napok, az előző évek tapasztalatai alapján pedig a nyár sem lesz kíméletes. Most 5 autós kiegészítőt gyűjtöttünk össze, melyek átsegíthetnek a legforróbb időszakokon - feltéve, ha az igazi sci-fi megoldáshoz nincs hozzáférésed.

1. Szélvédőre rakható napellenző

Kezdjük mindjárt a talán legismertebb megoldással, mely évtizedek óta jelen van az autós kiegészítők piacán, nem véletlenül. A szélvédőre rakható napellenzők fényes felülete parkolás közben hatékonyan veri vissza a napfényt, így az nem tudja felmelegíteni az autó belsejét. Ennek hála a jármű még hosszabb parkolások alkalmával sem melegedik úgy fel, mint egy szauna.

Az ilyen napellenzőknek is megvannak azonban a hátrányai. Minden megállásnál és elindulásnál folyton feltenni és leszedni őket elég macerás művelet, illetve csak akkor nyújtanak hatékony védelmet, ha a nap a megfelelő szögben süt.

2. Ablaklégterelő

Szintén régóta ismertek az ablaklégterelők, melyek menet közben segítenek az autó belsejét szellősen tartani. Az ablakok felső peremére felhelyezhető, általában sötétített műanyagból készült elemek lehetővé teszik, hogy még nagyobb sebességnél is résnyire lehúzhassuk az üvegeket úgy, hogy az utastérben hatalmas huzat vagy fülsüketítő szélzaj helyett csak kellemes halk szellő fújdogáljon.

Az ablaklégterelő főleg klíma nélküli autóknál jöhet jól, és bár persze csodát nem kell tőle várni, főleg tempósabb utazások esetén valóban elviselhetőbbé teheti a nyári kánikulát. A megoldás hátránya viszont, hogy alacsony sebességnél – így például városban – nem sokat ér.

3. Jól szellőző üléshuzat

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mikor az ember háta és feneke egy forró nyári napon összeaszalódik a bőrüléssel. Ezt megelőzendő érdemes lehet jól szellőző huzatot beszerezni, mely megakadályozza, hogy az ülés túlságosan felmelegedjen, menet közben pedig biztosít némi légáramlást az ülés és a hátunk között.

Sőt. Már megjelentek a szivargyújtóról működtethető ventilátoros üléshuzatok is, melyek még rá is segítenek a kellemes háthuzatra, – bár azért arra nem esküdnénk meg, hogy ezek valóban érnek is valamit.

4. Szellőzőrostélyra szerelhető pohártartó

Nyaranta persze hatalmas előny, ha van klíma az autóban, de ettől még a hosszabb utak alkalmával az utastérben tárolt innivaló hamar felmelegszik. Erre jelenthet megoldást egy szellőzőrostélyokra szerelhető pohártartó, mely pont a klíma hideg levegőjének útjában tartja az üdítőnket, így az tovább marad kellemesen hűvös. A megoldás különösen akkor lehet hatékony, ha már egy eleve hideg innivaló kerül a tartóba – azt azért senki ne várja, hogy majd ettől hűl jéghidegre a felforrósodott kólája.

5. Műszerfaltakaró

Az autó belsejébe jutó napfény először a beltér elemeit forrósítja fel, melyek aztán átadják a hőt magának a levegőnek is. Ehhez legtöbbet a műszerfal tesz hozzá, mely egyrészt rögtön az ablak mögött helyezkedik el, másrészt általában olyan anyagból van, mely könnyen átforrósodik. A műszerfaltakarók pont ezt hivatottak megakadályozni mindamellett, hogy az autó belsejét is védik a portól és sérülésektől.

Az általában rossz hővezető képességű szövetből készült, puha tapintású anyag nem veszi át annyira a nap hőjét, mint a különböző műanyagok, így az utastér lassabban és csak kisebb mértékben melegszik fel. A műszerfaltakarók hátránya azonban, hogy a többi kiegészítőhöz képest nehezebb őket beszerezni.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!