2023.01.02. 06:03

Nagy volt a pofám. Történt ugyanis, hogy nagy mellénnyel beígértem, majd én összeszedem a 2023-as újdonságokat egy cikkbe. Aztán az anyaggyűjtés közben rájöttem, mekkora volt a vállalás, egy A/4-est teleírtam a típusokkal, pedig nem is írok nagy betűkkel. Úgyhogy végül egy szubjektív top 10 mellett döntöttem, és most itt ülök, gondolkodom, melyiket húzzam ki a 16-ból, hogy végleges legyen a 15-ös lista.

Mert nemcsak autóból, hanem szempontból is van milliónyi: tavaly már bemutatták, de csak idén kezdik forgalmazni? Netán még csak hallottuk, hogy jön majd? Teljesen új modell, generációváltás vagy fészlift? Na, ugye! Baromira nem könnyű. Mégis itt van az a 15 autó, amelyekre szerintem a leginkább érdemes lesz odafigyelni 2023-ban.

BMW M2

Ha van olyan gyártó, amelynek a formaterveit az elmúlt időszakban rengeteg kritika érte, az a BMW. Gondoljunk csak az XM-re, jobban mondva dehogy gondoljunk, álmainkban se jöjjön elő. A bajorok viszont egészen nyilvánvalóan nem hülyék, és biztosan lesz kereslet a sokak számára rondának tűnő modellekre is. Ráadásul azt mondják, a szélesebb közönségnek szánt típusok visszafogottabbak maradnak, a rétegmodelleknél viszont el kell térni az átlagostól.

bmw-m2-2023-6

És akkor itt is van az M2, amely amúgy minden, csak nem tömegmodell. Van is karaktere, de szerencsére tök más, mint az XM-nek. Motorja maradt háromliteres sorhatos, két turbóval 460 lóerőt és 550 newtonméteres nyomatékot hoztak ki belőle. Az automata váltó az alap, de opcióként kézivel is vehető. A számok sorolásába nem érdemes most belemenni, a lényeg, hogy minden esély megvan rá, hogy pár év múlva éppen ez legyen az aktuális utolsó igazi BMW.

BMW 5/i5 (G60)

A G60 kódot leginkább régi Volkswagen Golfok kapcsán ismerhettük eddig, de ez jelöli majd a következő, immár nyolcadik 5-ös BMW-t is. Nem áll még rendelkezésünkre róla annyi infó, mint mondjuk az M2-ről, hiszen nagy különbség a kettő között, hogy az új 5-öst még nem mutatták be. Viszont az aktuális, a G30 már 2017 óta van gyártásban, 2020-ban pedig kapott egy komolyabb frissítést is. Először a belső égésű motoros (és hibrid?) kivitelek érkeznek majd, az év második felében csatlakozik az elektromos i5.

A kép illusztráció, ez az aktuális 5-ös BMW
A kép illusztráció, ez az aktuális 5-ös BMW

A legnagyobb újítás éppen ez utóbbi lesz, hiszen először készül tisztán villanyhajtású változat az 5-ösből. A kínálat további részét a jelenlegi információk szerint kizárólag hathengeres benzinesek és dízelek alkotják, egyaránt lágy hibrid rendszerrel. Az M5-re többet kell még várni, de annál is elektromos segítséget kaphat a kétturbós, 4,4 literes V8. Minden variáns a CLAR platformra épül.

Ferrari Purosangue

Az olasz sportkocsigyártó utóbbi éveinek egyik legfontosabb modellje, hiszen történetük során először készítettek SUV-t. Méghozzá olyat, amelyre azok is csettintenek, akik amúgy kifejezetten nem kedvelik ezt a műfajt. Mert szép lett, és műszakilag is olyan csemegéket tartogat, amik kiemelik a tömegből – na, persze ezt a kiemelést megteszi a Ferrari-embléma, meg az árcédula is.

Ferrari-Purosangue-Premiere-2022-169Gallery-88de564a-1934288

A hatliteres, V12-es szívómotor már eleve egy kihalóban lévő faj, de most még gurítottak vele egy hangosat, 725 lóerővel és 718 newtonméterrel tarolva. Ott van aztán a Ferrari saját, egyedi összkerékhajtási rendszere, az aktív hátsókerék-kormányzás, a merevebb és nagyobb csavarószilárdságú karosszéria, a különleges aktív futómű. Ez azért elég jó csomag ahhoz, hogy ne legyen meglepő: még a 155 millió forint körüli árral is összejött annyi rendelés, hogy két évre előre meg is vannak a vevők. Így most fel is függesztették az előjegyzést, az első szerencsések idén, 2023-ban vehetik át az autót. Csak remélhetjük, hogy idővel Magyarországon is szembe jön majd egy.

Ford Mustang

Az állandóság jó, az állandóság kell, legalábbis néha. Persze a Mustang sem igazán állandó, mert az újat például átrajzolták rendesen, de az arányok, a stílus változatlan maradt. Csak az egész szögletesebb, maszkulinabb, fenyegetőbb lett – na, nem mintha eddig a Fiat 500 szeretetgombócának egypetéjű ikertestvéreként ismerhettük volna. És az állandóság jegyében maradt benne az ötliteres V8 is, naná, hogy örülünk, Vincent!

ford-mustang-2023-3

Az első hivatalos bemutató idején még fukarkodtak a részletekkel, de azóta kiderült, hogy az alap, azaz a GT 480 lóerőt, a Dark Horse kerek 500-at tud, utóbbi szám egyben azt is jelenti, hogy a valaha volt legerősebb Coyote-V8 került széria-Mustangba. Aki viszont racionalitással és takarékossággal szeretné indokolni a Mustang-vásárlást – az egyrészt, hazudik, másrészt viszont –, választhatja a 2,3-as, sornégyes Ecoboostot, amiből továbbra is 315 lóerő fért ki.

Honda Civic Type R

Minden hotheccsek egyik legjobbika, nem kétséges. A japán mérnöki megszállottság guruló szobra, mert mutasson már valaki még egy olyan gépet ebben a kategóriában, ahol ekkora műgonddal alkotják meg még a kerekek szelepeit is. Na, ugye! De nemcsak az ilyen apró részletekben vesztek ám el, hanem a legfontosabb tulajdonságokra is rágyúrtak, magyarul a friss Civic Type R könnyű lett és pokoli gyors. A mostani divatot követve Hondáék is több lépcsőben mutatták be a legsportosabb Civicet, de végre csak kiderült minden, ami lényeges.

Honda-Civic-Type-R-2023-169Gallery-a7a6e41c-1918904

A K20 kódú, négyhengeres, kétliteres turbómotor megmaradt, hozzá zseniálisan finom hatos váltó társul. Teljesítményben kilenc lóerőt sikerült ráígérni az elődre, így 329-et tud, 420 newtonméter mellett. 5,4 másodperc alatt van százon álló helyzetből, mindezt elsőkerékhajtással és sperrdifivel, tehát nem váltottak összkerékre. A forgalmazás év elején indul kontinensünkön, indulóára 24 millió forint.

Hyundai Ioniq 6

A dél-koreaiakkal kapcsolatban most már jó ideje nem a felzárkózást meg az ahhoz képest jó, meg egészen elfogadható autókat emlegetjük, simán felveszik a verseny bárkivel dizájnban, technikában, innovációban is. Nem véletlen, hogy mondjuk az Ioniq 5 harmadik volt a tavaly Év Autója-választáson (miközben platformtársa, a Kia EV6 megnyerte azt). Emellett pedig egy doboz formájú, mégis tök jól kinéző kocsi, minden szempontból jól használható a mindennapokban, ami ugye villanyautóknál kardinális kérdés.

hyundai-ioniq-6-design-debut-front-purple-city

Ezzel kábé meg is válaszoltam, miért várom nagyon az Ioniq 6-ot is: mert a Hyundai garantáltan elég nagyot fog gurítani azzal is. Igaz, ez az ívelt forma valahogy kevésbé adja ki nekem, mint az 5-ösé. Meggyőzőnek ígérkezik viszont a műszaki tartalom. 53 és 77,4 kWh-s akkuval lesz elérhető, alapból hátsókerékhajtással, de lesz egy kétmotoros, összkerekes is, 320 lóval. Jól hangzik a 14 kWh-s fogyasztás és a nagy akkuval 610 kilométeres hatótáv is, bár utóbbi WLTP-s, szóval valós körülmények között szerényebb lesz. Feltölteni viszont 10-ről 80 százalékra 18 perc alatt lehet. Szóval izgalmasan hangzik, ez már azért az a kategória lenne a villanyautók közt, ami elég kevés kompromisszummal jár.

Kia EV9

Ha már szóba kerültek a koreaiak, sőt a Kia EV6-ot is megidéztük, akkor itt a helye az EV9-nek is. Miért érdekes? Mert ez a Kia legfrissebb próbálkozása, amellyel a prémium kategória felé ólálkodnak. Egy benga, majd ötméteres elektromos SUV-ról van szó, amely hét személyt is befogad. Egy ideig kérdéses volt, hogy Európa is kap-e belőle, de a válasz igen.

kia-ev9-camouflaged-teaser-images-front-angle

A forma az álcázott képek alapján nem sokat változott a tanulmányhoz képest, vagyis marad a túlgondoltnak nemigen mondható, szögletes vonalvezetés. Viszont a B-oszlopot mellőző, szekrényajtóként nyíló ajtókat aligha tartották meg, ahogy a 180 fokban forgatható első ülésektől, és az így kialakítható társalgótól is jó eséllyel búcsúzni kell. Kérdés viszont, mi marad meg például a vegán bőrként hivatkozott műbőrből, a műanyag palackok újrahasznosításával készülő kárpitból, vagy a motorháztetőre képzelt napelemekből.

Mercedes-Benz E osztály

Nemcsak az 5-ös BMW, hanem stuttgarti riválisa, a Mercedes-Benz E osztály is őrségváltás előtt áll, ami már csak azért is fontos, mert a márka egyik legfontosabb modelljéről van szó. Már, ha lehet egyáltalán ilyet mondani, hogy legfontosabb. Mert közben ott van a mindenkori leg-leg, az S osztály, meg a mindinkább feltörekvő SUV-k és villanyhajtásúak. De azért az E osztály mégiscsak E osztály.

Forrás: cardesignworld
Forrás: cardesignworld

Olyannyira, hogy a német szaksajtó is kis S osztályként hivatkozik az érkező, W214 (és S214) generációra, ugyanis sokkal közelebb áll majd a felső kategóriás rokonhoz, mint mondjuk a C osztályhoz. A méreteket illetően hosszabb tengelytáv és nagyobb nyomtáv járulhat hozzá a komforthoz, ami pedig a digitalizációt illeti, az MBUX legfrissebb kiadását kapja meg az E. A technikáról is tudni már egyet s mást, például azt, hogy nemcsak a benzinesek, hanem a dízelek mellett is kitartanak. Hogy mindkettőből lesz-e konnektoros hibrid, nem tudni, azt viszont ígérik, hogy a plug-in E osztály akár 100 kilométert is futhat tisztán elektromosan. Amúgy soros négy- és hathengeresekre várhatunk, 48 voltos enyhe hibrid rendszerrel.

Opel Astra Eletric

Az Opel Astrát már ismerjük jól, az éppen futó L-jelű generációból már turbós benzinest és konnektoros hibridet is teszteltünk. De a legnagyobb durranás 2023-ban érkezik: a tavaly november végén bemutatott Astra Electric vagy Astra-e, azaz a tisztán villanyos végre már kapható is lesz hamarosan. E sorok írásakor még nem volt meg a magyarországi ára. A plug-in kicsivel 15 millió alatt indul, ennél csak többre számíthatunk.

01 opel astra  astra sports tourer electric 520674-6386f9b9a4188

A tavasszal érkező Electric ötajtósként és kombiként is rendelhető lesz, a villanymotor 156 lóereje és 270 Nm nyomatéka a manapság szokásos számháborúban kimondottan épeszűnek tűnik. Ehhez 54 kWh-s akku tartozik, 416 WLTP-s kilométer ígéretével, de ha ebből gondolatban lejjebb csavarunk, akkor is egy olyan kompaktot kapunk, amivel a városi, agglomerációs vagy akár országúti használat is kielégítő lehet egy átlagos családnak. Főleg, hogy DC-n fél óra alatt feltölthető 80 százalékra. Ára miatt tömegautó mégsem lesz majd egyhamar.

Peugeot 408

Különös szerzet a 408-as Peugeot, mert félig SUV, félig fastback, tehát még csak nem is az a kupé-hobbiterepjáró mix, amit például egy BMW X6-tól vagy Renault Arkanától megszoktunk. De ha nem kategorizálni kell, csak élvezni, akkor azt mondhatjuk, jól néz ki, tényleg egyedi. Meg jó nagy is, 4,7 méter. Bekerült az Év Autója 2023-as döntősei közé is.

PEUGEOT 408 TESTDRIVE 2211TC001cr

A teljes elektromosítás viszont egyelőre elkerülte, 130 lovas benzinessel indul a buli, erre emelhetjük rá a konnektorból tölthető hibridet, 72 kilométeres full-elektromos hatótávval. Amúgy ebből is van két szint, a 150 és 180 lovas, mindkettő 1,6-os turbó-benzinre építve. A tisztán villanyos csak 2024-ben jön a tervek szerint, viszont elmegy majd 400 kilométert is egy töltéssel.

Subaru BRZ

Ez az autó úgy új, hogy közben nem is az. Először is az alapok: a Toyota GT86, majd GR86 testvérmodelljéről van szó, nevében a B a bokszermotorra, az R (rear wheel drive) a hátsókerékhajtásra, a Z pedig a csúcspontra (zenit) utal. 2012 óta volt piacon az első generáció, a másodikat, amiről most szó van, 2020 novemberében mutatták be. Csakhogy Európa mindeddig nem kapott belőle, de most végre megérkezik.

1

Én még a GT86 első generációját vezettem, az egy vegytiszta élményautó, időközben azonban a kétliteres négyhengeres helyét 2,4-es vette át, természetesen maradt bokszer. Az akkori kerek 200 lóerőből 234 lett, de ez pontosan az a műfaj, amire azt mondjuk: ez az autó nem a számoktól, a lovaktól meg a newtonméterektől lesz jó. Hanem akkor? Bele kell ülni, és kipróbálni. A GR86-ot már teszteltük, de alig várom, hogy végre kékben is újra üdvözölhessük.

Toyota bZ4X

Igen, ez az az autó, amit prototípusként már vezettünk. Igen, ez az, amelyiknek menet közben kieshettek a kerekei, ezért visszahívást rendeltek el rá. És ez az, amelyikről nemrég kiderült, a hivatalos hatótáv durván felét tudja csak produkálni hidegben. De főleg: ez a Toyota első tisztán elektromos autója. Márpedig ha a világ legnagyobb (ez ugye évről évre változik) gyártója csinál valamit, annak súlya van. Ha először csinálja, annak még nagyobb súlya.

DSC04744

Jelenleg előfoglalni lehet, 204 lovas elsőkerekes és 218 lóerős összkerekes változatban érhető el a bZ4X, a Beyond Zero program első modellje. 23,1 millió forint az indulóára, ami egyáltalán nem kevés. Cserébe SUV-mércével mérve frankó vezetési élményt kapunk, a 71,4 kWh-s akkumulátorral pedig érdekes módon a gyengébbik kivitel esetén jön ki a kevesebb, 410 kilométeres, az erősebbnél a nagyobb, 450 kilométeres hatótáv. A nagy dolog viszont az ígéret, miszerint a kapacitásának 90 százalékát még tíz év múlva is tudni fogja. Amúgy Év Autója-döntős a fura nevű Toyota is, amelynek Subaru-tesója a Solterra.

Toyota Prius

Végre egy Prius, ami nem olyan ronda, mint egy lőtt seb. Oké, nem mondom, hogy nekem ez már olyan nagyon tetszik, de sebaj, túlélik a japánok, tény viszont, sokkal több embernek tetszik, mint az eddigiek, olyanoktól hallottam rá a szép jelzőt, akik a korábbiakat bottal sem piszkálták volna, bekötött szemmel. Kicsit laposabb lett, megnyúlt a tengelytávja, de közben szélesedett is, igaz, módjával, mert a légellenállásra vigyázni kell.

DSC06973

Az eddigi rendszerteljesítményt majdnem megduplázták, mivel 223-at hoztak ki a hibrid rendszerből. Legyorsulja a BMW 320i-t és 320d-t egyaránt. A belseje is vállalható, a minőségérzet Gajdán Miki kolléga szerint egyenesen meggyőző – ő már csak tudja, a szerkesztőségből eddig egyedül ő ült benne, de vezetni még neki sem volt szabad. Ha másért nem is, hát azért mindenképpen nagyon várom a friss Priust, hogy megtudjuk, milyen vezetni, mivel tud többet az autó, amelyet bizonyos fogalmak szerint minden mai hibridek ősapjának mondhatunk. Mert 1997-ben a Prius első generációja volt az első valóban sorozatgyártott hibrid autó.

Volkswagen ID.7

Na, ide meg egy jó nagy kérdőjel dukálna, ugyanis arról egyelőre semmit nem tudni biztosan, valóban létezik-e majd olyan autó, amit ID.7-nek hívnak. Az viszont biztos, hogy a Volkswagen a tervek szerint még idén bemutatja a Passat elektromos utódját, az kaphatja majd ezt az elnevezést, de most még ID. Aeróként hivatkoznak rá leggyakrabban. Aligha kell túlmagyarázni, miért lesz fontos ez az autó, a Passat jelentőségével mindenki tisztában van, a magán- és céges vásárlók mellett a használtpiac is kedveli.

3

A tanulmányt idén nyáron már láthattuk, 0,23-as alaktényezőt mondtak rá, valamint 77 kWh-s akkumulátorról volt szó, 620 kilométer körüli hatótávval. Egy öt méter körüli hosszúságú, durván háromméteres tengelytávú óriást várhatunk. A név és a végleges adatok mellett az érkezés ideje is kérdéses, mert könnyen lehet, hogy 2023-ban még csak a kínai gyártás indul be a helyi piacra, míg Európa csak jövőre kap belőle. Ja, és ha már Passat: csak a szedán esetében döntöttek a megszüntetésről, kombi továbbra is lesz, méghozzá új, hiszen az aktuális, B9-es már ciklusa végén jár. Szóval a Variantot is erre az évre várhatjuk.

Volvo EX90

Volvo = biztonság. Nem véletlenül ivódott bele annyira a köztudatba ez az egyenlet, a svédek alkalmazták először például a hárompontos biztonsági övet. Aztán a szabadalmat mindenki számára elérhetővé tették. Na, ha ők azt mondják, itt az eddigi legbiztonságosabb autójuk, akkor arra érdemes odafigyelni. Az EX90-ről pont ezt állítják, az XC90 elektromos utódja igen összetett rendszerrel szolgálja ezt a célt.

305703 Volvo EX90

Például a 360 fokos digitális őrszem, a lidar és a Pilot Assist mellett a belteret is rendesen megszórták szenzorokkal. Minden eddiginél hamarabb ismerik fel, ha a vezető fáradt, elalvás esetén pedig a kormányzást is át tudja venni az autó. Lelassít, félreáll, segítséget hív, ha kell. Benzines már nem lesz belőle, a két villanymotoros rendszer összteljesítménye viszont 408 lóerővel és 909 newtonméterrel kárpótol, az erősebb 517 lovas. A 2,8 tonnához mondjuk kell is az erő. 111 kWh-s akkucsomagjából 600 kilométer körüli hatótáv jöhet ki. Az első példányok év vége táján érhetnek oda gazdájukhoz, hogy vigyázzanak rá.

És a többi

A bevezetőben már említettem, hogy egyáltalán nem volt könnyű leszűkíteni a listát. Csak említés szintjén pár további újdonság, amit 2023-ban kapunk meg: a Mercedestől az E osztály mellett az EQS SUV és az EQT is jön, a Smart a #1-gyel készül, a Renault jelenlegi legfontosabb modellje, az Austral is kapható lesz, a Dacia Joggerből érkezik a hibrid, utódot kaphat a Lamborghini Aventador, de nem elhanyagolható a friss Volkswagen Tiguan és a frissített ID.3 sem. A Mazdától a CX-60 és CX-80 lesz műsoron, a Maserati új Granturismóval és az MC20 Cielóval támad, és a kínaiak sem fogják vissza magukat.

Te melyik autót várod idén a legjobban? Mondd el a kapcsolódó Facebook-posztban!