Öt év – ennyibe kerül ma, ha részegen megölsz egy 23 éves lányt a körúton?

2023.12.14. 06:07

Az esetre mindannyian emlékszünk, ráadásul nem sokkal követte az Árpád hídi tragédia is, amivel együtt már kettőre emelkedett a budapesti éjszakában értelmetlenül elhunyt fiatal áldozatok száma. Vajon példát statuál a bíróság, vagy folytatódik minden tovább, és a kameráktól várjuk majd a megoldást? - a kérdés költői.

2023. február 19-én hajnalban az akkor 23 éves Boglárka gyanútlanul várakozott a nagykörúti villamosmegállóban, amikor 100 km/h közeli sebességgel eltalálta az alkoholmámortól elaludt olasz vendégmunkás egy régi VW Borával. A lány a villamos sínekre repült és azonnal életét vesztette, F. Manuele pedig felébredt, kiszállt az autóból, lazán rágyújtott és a Bora szétrepült alkatrészeit szedegette - a család ügyvédje szerint.

Tökös gyerek vagy, mondhatom! Sei un tipo tosto, lo vedo!

Fotó: Porkoláb Zsófia / Index
Fotó: Porkoláb Zsófia / Index

Nem tudom, hogy egyáltalán eszébe jutott-e megnézni a sérültet, esetleg mentőt hívni, vagy segítséget nyújtani. Nyilván még mindig be volt állva, fejében dübörgött a Ricchi E Poveri, hiszen épp csak akkor ébredt álmából a ma már nyugodt szívvel gyilkosnak nevezhető tettes. Siralmas, hogy itt tartunk. Nekem nincs gyerekem, ezért el sem tudom képzelni a szülők fájdalmát vagy, hogy mit élhettek át azon a hajnalon, amikor a rendőrség csengetett a legtragikusabb hírrel, amit egy anyuka vagy apuka kaphat 23 év nevelés után.

A lányuk életét vesztette egy balesetben, sajnáljuk. Tua figlia è morta in un incidente, ci dispiace.

Hat évet kért rá az ügyész - gondolom, a törvények szerint ez a maximum - , majd első fokon ítélet született ötről, de mindenki fellebbezett. Bár a jogosítványát, - amit a történtek alapján soha meg sem kaphatott volna - végleg elvették, a börtönt jó magaviselettel a büntetés kétharmadánál elhagyhatja.

Jó magaviselet? Megdicsérik, vagy mi van? Szórakoztok?

Ez egy jelképes üzenet, figyeljetek: jelen állás szerint öt évbe kerül ma egy 23 éves lány élete Magyarországon, ha elütöd álmodban bepiázva a megengedett sebesség közel kétszeresével.

És csodálkozunk, hogy mindenki csapat ész nélkül, mint a barom? A nevetséges büntetési tételekkel, meg a törvények szerinti hat évvel kiváltható halálos gázolásokkal? Egy sikkasztásért 8 év jár, ezért meg 6? Ne vicceljünk, ez maga a színtiszta tragikomédia. Az elkövető egyébként hazájában szeretné letölteni a büntetést. Én is szívesen megkérdezném Boglárkát, hogy mit szeretne, csak már nem tudom. 

Anche noi siamo molto dispiaciuti.

Sok vagy kevés az 5 év?

A halált okozó ittas járművezetés büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Ennek a középmértéke (2+8 osztva kettővel) éppen öt év.

A bíróság a büntetés kiszabásakor a középmértékből indul ki és ahhoz képest mérlegeli az enyhítő és súlyosbító körülményeket. Abban az esetben nem tér el a bíróság a középmértéktől, ha nincsenek mérlegelendő körülmények vagy azok azonos súlyúak pozitív és negatív irányban is.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosabb ítéletért fellebbezett, így az sem kizárt, hogy a jogerős ítélet hosszabb tartamú börtönbüntetésről szól majd.

Hozzáteszem, 5 év kaptárban guggolás börtön végrehajtási fokozatban csak elsőre tűnik kevésnek, a valóságban egyáltalán nem fogja annak érezni az elítélt. - Takács Krisztián

(Címlapkép: TV2.hu)