Spekuláció: ez lehet az ok, amiért Hamilton távozik a Mercedestől

2024.02.02. 16:30

Az olasz sajtó tegnap este sokadszorra is megszellőztette, hogy a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton 11 év után elhagyja a Mercedest, és a Ferrarihoz igazol. Régóta tudni lehetett, hogy Hamilton és a Ferrari között zajlanak egyeztetések, de a Forma 1-ben mindenki mindenkivel folyamatosan egyeztet, így az ilyet általában nem kell túl komolyan venni.

Emiatt eleinte nem sokan gondolták volna, hogy ezúttal igazat írnak a köztudottan nem túl megbízható déli lapok, ám még aznap este megérkezett a hivatalos bejelentés: Lewis Hamilton 2025-től a vörösök overálját ölti magára. De vajon miért igazolt el a brit versenyző a csapattól, amellyel 11 év alatt 6 világbajnoki címet nyert?

Mindez azért is érdekes kérdés, mert Hamilton alig hat hónappal ezelőtt hosszabbított a Mercedesnél, egészen 2025-ig. Azóta kiderült, hogy a szerződésben szerepelt egy 2024 végétől érvényes kilépési záradék, mely lehetővé teszi az idő előtti eligazolást. Ha feltételezzük, hogy ez a részlet a brit versenyző kérésére került a szövegbe, Hamilton már a tavalyi szezon közben elvágyódhatott a Mercedestől, még ha akkor még nem is döntött a távozást illetően.

Bár a felek igyekezték pont az ellenkezőjét kommunikálni, 2022-óta érezni, hogy valami megváltozott Hamilton és a Mercedes felhőtlen kapcsolatában. Különösen előbbi szezonban lehetett az enerváltság és a frusztráció jeleit észlelni a brit versenyzőn, melyet akkor mindenki a botrányos körülmények között elvesztett 2021-es világbajnoki cím utóhatásának titulált.

Említsük meg azt is, hogy 2022-ben a radikális oldaldobozáról elhíresült W13 nevű Mercedes közel sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Hamilton a szezon nagy részészében szinte tesztmunkát végzett a csapatnak, hogy rájöjjenek a szimulátorban kiválóan működő, de a pályán csak szenvedő autó problémáira, amiket a szezon végére sem sikerült megoldani maradéktalanul.

Éppen ezért hatalmas meglepetést okozott, mikor a Mercedes 2023-ra is megtartotta a problémás koncepciót, mellyel aztán tovább szenvedtek. A csapat a döntést azzal magyarázta, hogy a számítógépes szimulációk alapján továbbra is ez a leggyorsabb, legversenyképesebb megközelítés, csak rá kell jönniük, miért nem működik valós körülmények között.  De az áttörés nem jött el.

Álljunk meg ezen a ponton, és idézzük fel, mit mondott a Mercedes és új csapata, az Alfa Romeo közötti különbségekről Valtteri Bottas, Hamilton volt csapattársa. A finn versenyző kiemelte, hogy az Alfa Romeonál sokkal több beleszólása van az autó beállításaiba, és a kijelölt fejlesztési irányokba. A Mercedesnél nagyon mást tapasztalt. Ott ezeket a kérdéseket a szimulációs tesztek eredményei határozták meg, ezek alapján fejlesztették az autót, és sokkal kevésbé adtak az ő személyes véleményére, benyomásaira és megérzéseire. A német gárda a számok nem hazudnak elv szellemében mindig inkább a számítógépnek hitt a pilótával szemben, ha valamiről ütközött a kettő véleménye. Ez a hozzáállás vezetett ahhoz is, hogy képtelenek voltak idejében elengedni a radikális oldaldobozokkal szerelt 2022-es koncepciót, mikor az éles körülmények között nem akart működni.

Könnyen lehet, hogy a csapat ezen hozzáállása egy ideje már frusztrálta Hamiltont. A brit versenyző kiváló fejlesztőpilóta hírében áll, aki értékes visszajelzéseket képes adni az autóról. Hogy az ő folyamatos negatív tapasztalatai ellenére a Mercedes mégis erőltette a problémás koncepciót, elbizonytalaníthatta a jövőt illetően, még akkor is, ha a csapat végül elengedte ezt az irányt.

Ne feledjük: Hamiltonnak nagyon fontos a személyes legendáriumának építése, melyre a koronát a nyolcadik világbajnoki címmel tudná feltenni. Ha a brit bízna abban, hogy ez belátható időn belül  – elvégre ő sem lesz már fiatalabb – sikerül a Mercedesszel, bizonyára nem igazol a Ferrarihoz.

Persze Hamiltont valószínűleg a Ferrari-faktor is vonzotta. Köztudott, hogy szinte minden Forma 1-es versenyző szeretne pályafutása során megfordulni a legendás maranellói gárda kötelékében. Ferrari pilótának lenni egészen különleges élmény, egy esetleges nyolcadik bajnoki cím a vörösökkel pedig egyenes út a halhatatlanok közé. Ez minden bizonnyal Hamilton fantáziáját is mozgatja.