2024.03.07. 07:34

Vannak, akik azt mondják, hogy az újságírók korszaka leáldozóban, helyüket hamarosan átveszi a mesterséges intelligencia és vannak, akik szerint ez nem is akkora gond, hiszen legalább valamilyen intelligencia marad majd a képletben. Én nem vagyok újságíró, csak egy lelkes amatőr, aki mostanában az AI-t bűvöli, és néha kérdéseket tesz fel nektek a TC Facebook oldalán. Most is így történt, ti pedig tömegesen válaszoltatok, úgyhogy tovább mentem a témában.

Válaszaitokból egyértelműen kiderült, hogy szerintetek is komoly fenyegetést jelent a kínai invázió az európai autógyártókra - szerintem is -, úgyhogy mi sem volt logikusabb, mint kideríteni, vajon melyik cég van a legnagyobb veszélyben. A választ most a generatív AI-tól vártam, de nem adta egyszerűen a kis anyámasszony katonája :D 

Először nem is válaszolt, csak kiskesztyűben pecsfogdosva ködösített és terelt, bár lehet, hogy a promt (parancs) nem volt a legjobb, de azt már én ronthattam el. Szóval itt a beszélgetés, amit a chatGPT 4.0-val folytattam, és a végén csak kibökte, hogy szerinte melyik európai autógyártó megy majd csődbe elsőként:

Melyik európai autógyártó mehet tönkre elsőként a kínai terjeszkedés hatására?

Mesterséges intelligencia: A rendelkezésemre álló információk és a legújabb hírek alapján nem állítható meg egyértelműen, hogy melyik európai autógyártó kerülhet veszélybe elsőként a kínai autógyártók terjeszkedése miatt. Az autóiparban jelenleg nagyon élénk a verseny, és bár a kínai gyártók egyre nagyobb piaci részesedést szereznek globálisan, különösen az elektromos járművek területén, a konkrét hatások egy adott európai autógyártóra nehézkesen előre jelezhetők.

Az autóiparban a siker vagy kudarc gyakran az innovációra, a márkaerőre, a pénzügyi stabilitásra, és az adott vállalat képességére épül, hogy alkalmazkodjon a gyorsan változó piaci körülményekhez, mint például az elektromos járművek iránti növekvő kereslethez. Ezen túlmenően, az európai autógyártók több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az autógyártásban, széleskörű nemzetközi jelenléttel, ami lehetővé teszi számukra, hogy versenyben maradjanak.

Az európai autógyártók között vannak olyanok, amelyek erős pénzügyi helyzetben vannak és jelentős befektetéseket hajtanak végre az elektromos járművek fejlesztésében, így jól fel vannak készülve a versenyre a kínai gyártókkal. Mindazonáltal, a piaci dinamika gyorsan változhat, és a kínai gyártók folyamatos terjeszkedése kihívások elé állíthat bizonyos európai gyártókat, különösen azokat, amelyek nehezebben alkalmazkodnak a technológiai változásokhoz vagy kevésbé versenyképesek az új piaci szegmensekben.

Összefoglalva, bár egyes európai autógyártók nagyobb kihívásokkal szembesülhetnek a kínai terjeszkedés hatására, konkrét előrejelzések vagy elemzések, amelyek egyértelműen azonosítanák a legveszélyeztetettebb gyártót, nem állnak rendelkezésre.

Ha mégis tippelned kellene, te melyiket mondanád?

Mesterséges intelligencia: Tisztában vagyok azzal, hogy bármi ilyen jellegű megjegyzés nagymértékben spekulatív lenne, és nem támaszkodna konkrét adatokra vagy elemzésekre. Azonban, ha tippelnem kellene, érdemes lehet figyelembe venni azokat a gyártókat, amelyek:

- Kisebb méretűek és kevésbé diverzifikáltak globális értelemben, tehát kevésbé képesek eloszlatni a kockázatokat különböző piacokon.
- Később kezdték az elektromos járművek fejlesztését és kínálatát, ami hátrányt jelenthet egy olyan piacon, ahol az elektromos járművek iránti kereslet gyorsan nő.
- Pénzügyileg kevésbé stabilak, ami nehezíti számukra a kutatás-fejlesztésbe és új technológiákba való jelentős befektetéseket.

50340953 61aca0933deab1c3928c8fbc6dbcc017 l

Ezen szempontok alapján talán a kisebb, kevésbé stabil pénzügyi helyzetű és kisebb piaci részesedéssel rendelkező európai autógyártók lehetnek azok, amelyek nagyobb kihívásokkal szembesülhetnek a kínai autógyártók terjeszkedésével szemben. Például, azok a gyártók, amelyek főleg a belső égésű motorokra támaszkodnak és későn kezdtek el elektromos járművekkel foglalkozni, nagyobb nyomás alá kerülhetnek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csupán egy általánosított tipp, és sok európai autógyártó jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy versenyképes maradjon, beleértve a technológiai innovációt és a pénzügyi stabilitás növelését.

Csak egy márkát mondj!

Mesterséges intelligencia: A feltételezett kihívások és a piaci dinamika figyelembevételével, ha tényleg csak egy márkát kellene megneveznem, az talán az Alfa Romeo lehetne.

Az Alfa Romeo, mint az olasz autógyártó, a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) része, amely most a Stellantis csoportot alkotja, kisebb volumenű luxusmárkaként hagyományosan kihívásokkal nézett szembe a globális piacon, különösen az elektromos járművek térnyerése során. Ez a tipp azonban nagyon spekulatív és nem tükröz konkrét piaci elemzéseket vagy belső pénzügyi adatokat. Az Alfa Romeo és a Stellantis csoport is jelentős erőforrásokat fektet be az elektromos mobilitás és az innováció terén, ami pozitívan befolyásolhatja jövőbeli kilátásaikat. 

Téved? Igaza lehet? Mit gondolsz? Írd meg kommentben!

(A leírtak csupán az AI spekulációi, és nem tükrözik a TC álláspontját.)