Kiderült, hogy vezet a magyar: megszegjük a szabályokat, de jó sofőrnek hisszük magunkat

szeptember 22., 15:15 Módosítva: 2022.09.28 06:15
118
0 hozzászólás

Kimondottan részrehajlóak vagyunk magunkkal, ha a vezetés során elkövetett hibákról van szó. Ez derül ki legalábbis a Magyar Suzuki és az Ipsos közös, reprezentatív felméréséből. Míg ugyanis magunkat az átlagosnál jobb sofőrnek tartjuk, a problémákért hajlamosak vagyunk többi közlekedőt vagy a környezetet okolni

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Vigyázz, átverhetnek a MOL nevében!

augusztus 4., 11:05 Módosítva: 2022.08.07 06:49
0
0 hozzászólás

A Facebookon jött szembe az alábbi hirdetés. Ami elsőre szemet szúrt, az a kicsit fura magyarsággal megfogalmazott szöveg, na meg, hogy nem hangos tőle a hazai sajtó. Gyorsan rákérdeztem telefonon a Molnál, mi az igaz ebből, és gyanúm beigazolódott, semmi!

FD1863FE-5E05-40AB-8B7B-DC50EF1D40BC.png

A technika a korábbi xiaomis átveréshez hasonló, vagyis egy hirdetés, aminek a lényege, hogy kisebb összeget ki kell fizetni, hogy megkapd a hirdetett tárgyat. Alatta valós emberek igazolják, hogy ők bizony megkapták, és milyen boldogok, de ezek jellemzően lopott, feltört hozzáférések. Szóval a lényeg: mindig figyeljünk, hova kattintunk, és ha valami túl jól hangzik, ne sajnáljunk némi utánajárást, mert jó eséllyel kamu!

Közben megérkezett a MOL írásbeli válasza, amit változtatás nélkül közlünk:

"A napokban mi is értesültünk róla, hogy csalók élnek vissza a MOL Magyarország nevével, akik adatszerzési célokból, hamis módon, nem létező akciót kínálnak üzemanyagkártyáinkkal kapcsolatban Facebookon terjedő posztokban. Ezekhez az aktivitásokhoz, ajánlatokhoz vállalatunknak nincs köze. Mindenkit arra kérünk, hogy legyen körültekintő, a hivatalos ajánlataink minden esetben megtalálhatók a www.mol.hu weboldalon."

Szólj hozzá!

Más tempó, más érzés – más autójával

június 17., 13:57 Módosítva: 2022.06.18 18:30
20
0 hozzászólás

Magyarországon egy kisebb réteg kiváltsága a vezetéstechnikai tréningeken részt venni. A kiváltság leginkább agyilag értendő: viszonylag kevesen érzik úgy, hogy önként el kellene menniük ilyesmire, mert az egyfajta be/felismerése annak, hogy létezhet az aktuális tudásodnál jobb autóvezető is. Aki már belátta ezt, megtette az első lépést abba az irányba, hogy megtanuljon jobban vezetni. Sokan vannak így, de messze nem elegen – ezt jól látszik az utakon.

A kiváltságosokból van egy másik csapat is: akit a cégük fizet be képzésre. Ők céges vidéki berúgásokat csapatépítéseket váltják ki ezzel, és két legyet ütnek egy csapásra. A munkatársak tényleg jobban vezetnek a végén, és józanul is jól érzik magukat, mellesleg jobb eséllyel kerülik el a baleseteket. A céges képzéshez ott van a cégautó, ami lehet a személyautón kívül a busztól a pickupon át a kukás autóig bármi. A magánemberek viszont kicsit bajban vannak, ha nem szeretnének a saját autójukkal gyakorolni.

Most a Driving Experience tréningjén jártam, amit onroad tréningnek hívnak; magyarul kicsit ORFK-s hangzású lenne: közúti. Megértem, ha az ember nem feltétlenül a saját autójával jönne el egy ilyenre. De mit kerestem én itt? Hiszen a Totalcar is szervez tréningeket a Groupama Tanpályával közösen – legutóbb például az újdonságnak számító kikerülési és rántópados tréningünk volt –, ez meg a konkurencia, nem? Igen is, meg nem is - ha igazságot akarnék tenni, mindkettőt érdemes elvégezni, mert nem ugyanazt adják.

Egyrészt kíváncsiságból voltam itt. Mint kiderült, ők is befizettek hozzánk egy kémet, akkor én miért ne menjek el az ő sasfészkükbe?! Pláne ingyen. (Igyekeztem a büféebédből is jó sokat fogyasztani.) Másrészt a vezetéstechnikai tréningek világa elég belterjes, főleg Budapest környékére koncentrálódik, tehát szinte mindenkit ismerünk, és mindegyik csapattal jóban vagyunk. A Drivexszel is régi a kapcsolat, az első két SUV-tereptesztünket például velük készítettük.

Másrészt ez az onroad-ként jelzett tréning teljesen más, mint amit bármelyik műanyag bevonatú vezetéstechnikai pályán megtapasztalhat az ember. A vízzel locsolt műgyantás felületeken kis sebesség mellett lehet megtanulni és megtapasztalni a tapadásvesztést, a kikerüléseket és más, vészhelyzeti szituációk kezelését. Viszont ez a Drivex-féle tréning a kiskunlacházi repülőtéren zajlik, aszfalton. És nagyon más sebességeken.

Vagyis itt nyolcvan körüli tempóval kell átfűzni a bójasoron az autót, ha a hirtelen kikerülésre kerül a sor, de van itt is szlalom, körpálya, ilyen-olyan ügyességi feladat, gyakorolhatod, hogyan lehet stabilizálni az alulkormányzottságba átcsapó autót kanyarban és hasonlók. A lényegesen nagyobb tempó nem szimulálja a valóságot, hanem maga a valóság: a biztonságot itt az adja, hogy minden irányban nagy a bukótér, maximum az ürgék és más rágcsálók párzását lehet megzavarni. Így néz ki például egy kikerülési gyakorlat, kb. 80 km/órás sebességgel, lassítva.

Az aszfaltot locsolják, hogy a gumikopást mérsékeljék, de a nap végére azért szemmel láthatóan fogyott a gumi a Toyotámról. A lacházi reptér romantikájához hozzátartozik, hogy a tréningre használt gurulóutakon néha átkocog egy-egy repülő is, de a szabályok egyszerűek: a repülő olyan, mint a villamos, bármerről érkezik, mindig elsőbbsége van.

Az esemény, amit végigkémkedtem, a Drivex és a Schiller Autó Család közös rendezvénye volt, méghozzá azért, mert egy ideje nem volt a magyar piacon olyan tréning, ahol a gyakorláshoz autót lehetett volna bérelni (korábban pl. a BMW tréningjei ilyenek voltak). Mostantól a Schiller-féle autóbirodalom márkáiból lehet bérelni is, ennek díja a normál, saját autós képzés díja felett 30 ezer forint. Azt, hogy az adott pillanatban milyen típusok állnak rendelkezésre, az aktuális képzések kiírásainál lehet megtudni, de alapvetően Dacia, Lexus, Opel, Fiat, Toyota, Skoda modellek közül lehet választani. Véletlenül tehát pont olyanokat, amelyeket a Schiller-hálózat árusít.

Ennek a lehetőségnek van még egy pozitívuma. Aki autóvásárlás előtt áll, alapesetben a szokványos autószalonos próbakörön tudja megítélni, hogy mire képes egy típus. Vagyis semennyire. Egy ilyen vezetéstechnikai képzés viszont jó alkalom a határok feszegetésére. Tudom, az igazi férfi a budira is kikapcsolt ESP-vel megy, de akit esetleg érdekel, mégis milyen egy-egy elektronikus segédlet működése éles helyzetben, azt is megtapasztalhatja itt. Szpojler: vannak ám különbségek.

Az esemény vendégei a két újságírón kívül a Schiller flottaügyfeleiből kerültek ki, akik alapvetően sokat autóznak. Igazából meglepett, de akikkel egy csoportban voltam, tényleg rutinos és motivált vezetők voltak, ügyesen teljesítették a feladatokat, ha netán valakinek nem volt meg elsőre, az is villámgyorsan megtanulta. Ez koránt sem evidens, bőven láttam példát az ellenkezőjére is, akár évi 50-60 ezret vezető autósoknál is.

A másik meglepetés számomra az első generációs Aurisom volt, mert hajmeresztően semleges autó, olyan próbákon, ahol az oldalerőnek kellett volna kiváltania valamiféle kitörést tőle, hát nem járt sikerrel. Szokatlanul kiegyensúlyozott kocsi ez, és mondjuk 78 km/h bementi sebességgel megcsinálta a jávorszarvas-tesztet, míg a mezőny, ennél maximum 6-7 km/órával voltak jobbak a legmodernebb autók gazdáikkal, a Maybach S-Mercivel bezárólag.

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy rögtön a mély vizet választja-e. Talán komoly vezetési tapasztalat nélkül nem feltétlenül ezzel kezdeném az önképzésemet, hanem egy műanyagos pályán, ahol kisebbek az erők és a tempó is szerényebb – az pont elég az alapozáshoz, ahonnan aztán például egy ilyen képzésen tovább lehet lépni.

A sajtóközleményben szó van még egy Dirt Experience tréningről is, ez angol nevének megfelelően ez egy offroad tréning, Palánkai Gellért, a tréningeket szervező cég egyik vezetője szerint ezek a tréningek júliustól indulnak majd be.

Végül íme a sajtóközlemény minderről:

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Hány éves korában romlik meg az új gumi?

március 24., 15:40 Módosítva: 2022.03.25 10:10
131
4 hozzászólás

Sokan félnek a gumiabroncsok korától és már az egyéves kort meghaladó, de újként árusított gumikra is ferde szemmel néznek, hiszen az már nem friss. De kell félnünk a kicsit régebbi DOT-számoktól? Mikortól számít öregnek egy gumi és mennyi az élettartama? És mit mond a Magyar Gumiabroncs Szövetség? Sajtóközlemény hasznos tanácsokkal.

4 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Már tíz Shell kúton is korlátozzák a tankolást

február 22., 12:33 Módosítva: 2022.02.25 18:01
0
11 hozzászólás

Durvul a helyzet a hatóságilag fixált üzemanyagárak miatt: úgy tűnik, hogy már nem csak a kis kutak nem tudják kigazdálkodni a kötelezően maximalizált árak okozta pénzügyi terhet. Most a Shell Hungary Zrt. vezet be mennyiségi korlátozást a teherforgalom által leginkább érintett kútjain. Ez tíz kutat jelent, ahol február 22-től tranzakciónként maximum bruttó 50 ezer forint értékben lehet majd tankolni. Alább a Shell sajtóközleménye olvasható:

11 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Magyar sikerek a Formula Student East hungaroringi versenyén

2021. szeptember 3., 16:07 Módosítva: 2021.09.05 06:56
193
1 hozzászólás

Nagy küzdelmet hozott a Formula Student East a Hungaroringen. A nemzetközi konstrukciós versenyen magyar csapatok is sikerrel szerepeltek a világ legjobbjai között. 19 ország több mint 1500 hallgatója vett részt a szezon egyik legfontosabb megmérettetésén. A beszámoló sajtóközleményt az alábbiakban közöljük.

1 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

465 ezer használt autó cserélt gazdát az első hét hónapban

2021. augusztus 24., 16:36 Módosítva: 2021.08.31 06:18
111
1 hozzászólás

3,6 százalékkal járnak a tavalyi fölött a számok.

1 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Magyar fiatalok a világ legjobbjai között

2021. augusztus 5., 10:03 Módosítva: 2021.08.09 06:11
114
0 hozzászólás

A Hungaroringen rendezik hétvégén az eddigi legnagyobb Formula Student East megmérettetést. A hallgatói konstrukciós versenyen belső égésű, elektromos és önvezető kategóriában feszülnek egymásnak a csapatok. Erős mezőny érkezik Magyarországra, de a hazai fiatalok is kétségkívül a világ élvonalához tartoznak. A versenyről szóló sajtóközleményt hajtás után olvashatják.

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Kedvezett a nyári nyitás a használtautó-importnak

2021. augusztus 4., 13:47 Módosítva: 2021.08.10 06:30
3
0 hozzászólás

Nagyobb ütemben növekedtek idén az újautó-eladások, mint a használtautó-import. Ezzel együtt is több mint 11 ezer használt személyautót hoztak be az országba, amelyek többsége tíz év fölötti. Ez derül ki a JóAutók.hu közleményéből. Az év további részében sok függ az esetleges újabb járványhullámtól, de a kereslet magas. Alább a teljes sajtóközleményt olvashatják.

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Első féléves rekordot döntött idén a belföldi használtautó-piac

2021. július 20., 16:45 Módosítva: 2021.07.23 16:19
0
0 hozzászólás

A DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon 395 000 személygépkocsi cserélt gazdát az első félévben. Ez az érték 5,7 százalékkal haladja meg a tavalyi első félév volumenét. A JóAutók.hu várakozása szerint reális az esély, hogy éves szinten megdől a használtautó-piac forgalmának 2019-ben elért 808 ezres csúcsa.

image003
Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Gigantikus használtautó-központot nyitott a Porsche Hungaria

2021. június 10., 19:16 Módosítva: 2021.06.14 06:24
275
0 hozzászólás

Egymilliárd forintból létesített használtautó-kereskedést a Porsche Hungaria Budaörsön. A Das WeltAuto Centrum nevet viselő létesítmény mintegy 220 autónak tud egyidejűleg helyet biztosítani. A tapasztalatok szerint egyébként visszaesőben van a hazai használtautó-piac, míg a csúcsot a 2019-ben értékesített 810 ezer autó jelentette, addig tavaly 774 ezer kocsi talált gazdára. Az előrejelzések szerint a csökkenés idén is folytatódik.

Következzen a teljes sajtóközlemény:

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Egyetemisták építik, és úgy gyorsul, mint az új Rimac

2021. június 10., 13:42 Módosítva: 2021.06.15 07:14
622
0 hozzászólás

A BME Formula Student csapata bemutatta az idei versenygépeit, Rozit és Ajnát. Rozi önvezető, Ajna pedig az elektromos autók sersenyére készült, teljesen új autó, a rollout néven emlegetett bemutatón Michelisz Norbi vezette az új gépet. Elég impresszív, amit tud: 1,8 másodperc alatt gyorsít százra. Akárhogy is nézzük, ez pontosan az új Rimac Nevera nulla-százas gyorsulásával egyenlő, ami döbbenetes hatású lehet. Még Norbira is.

A tavalyi szezon gyakorlatilag elmaradt. Az idei nyitányról itt a csapat közleménye, reméljük, z idén minden összejön. Sok sikert kívánunk nekik!

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Hurrá, süllyedünk! De nem annyira

2021. május 28., 11:22 Módosítva: 2021.06.01 10:45
0
5 hozzászólás

Bár sok elemzés szól a koronavírus hatásairól az autós világra, ezek gyakran egész kontinensek szintjén vizsgálják az ügyeket. A mi hétköznapjaink azonban nem ugyanolyanok, mint mondjuk egy spanyol vagy dán hétköznap, ezért tanulságos a régiós piaci helyzet elemzése, melyben jóval nagyobb súllyal esik latba a magyar autópiac teljesítménye. Erről szól többek között a jóautók.hu sajtóközleménye. 

5 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Kell figyelni a gumik energiacímkéjére?

2021. május 4., 17:01 Módosítva: 2021.05.10 06:14
162
33 hozzászólás

Megérkezett a hazai Gumiipari szövetség sajtóközleménye a megújított energiacímkéről, ami a május elsejével nyugdíjazott régit váltja. Lesz egy átmeneti időszak, vagyis még egy darabig mindkettő szembejöhet. Forradalmi újítások nincsenek, és csak nagyon felszínes tájékoztatást kap a vásárló a gumi tudásáról, nevezetesen az energiahatékonyságról, a nedves úton mutatott fékútról és a zajról. Az újdonság az, hogy más a dizájnja a címkének (maga az EU-előírás nagy részben a címke méreteivel és Pantone-színkódjaival foglalkozik), illetve kiterjesztették a teher- és autóbusz abroncsokra is a kötelező jelölést. Az is újdonság, hogy a téli, illetve a – nálunk tiltott – szöges abroncsok jelölése is megjelenhet, ha teljesítenek bizonyos vonóerő-előírásokat. A három hegy és hópihe a téli gumit jelzi a címkén, a szöges gumik jelzése a közlemény szerint jégcsepp, ránézésre inkább jégcsap.

Azért ez elég karcsú, de megvan az az EU-szerv, aki meg tudja mutatni, hogy aznap sem dolgoztak hiába, amikor kiszámolták, hogy az EU energiafogyasztása „akár évi 45 terawattórával” is alacsonyabb lehetne. Senki fejében nem fogalmazódott meg, hogy megkérdezze: csókolom, mennyi az benzinben?

Elmondom: nem. A cél ugyanis, hogy egy jó nagy szám legyen, ami alátámasztja a bürokraták kényelmes székét, ha netán billegne. Akárcsak a többi EU-s baromság esetében, mint a kötelező keréknyomás-ellenőrző rendszereknél, ahol valaki behasalt egy évi több millió literes üzemanyag-megtakarítást. Mi kipróbáltuk, és legalábbis azon az autón egy bar keréknyomás-csökkenés semmilyen kimutatható fogyasztásnövekedést nem mutatott.

Másrészt az „akár évi x terawatt-óra” már csak azért sem stimmel, mert a vásárlókra tolja a választás felelősségét, akárcsak a összes környezetvédelmi kérdésben, holott ha holnaptól mindenki A besorolású gumit akarna, ki sem tudnák szolgálni a gumigyárak. Vagyis ha ezt tényleg el akarjuk érni, akkor egyszerűen meg kell tiltani a rosszabb abroncsok gyártását, és kész. Ha meg nem, akkor meg mit bohóckodunk?

A megtakarítás másik része: a gumiabroncs kopásállóságáról, vagy akár a profilmélységéről (ez abroncsonként eltér ám!) egy büdös szó nincs a megadandó infók között, holott valószínűleg egy hosszabb élettartamú gumi többet hozna a konyhára, mint a nem túlzottan egzakt fogyasztási besorolás – ami mindössze a gördülési-ellenállás tényezőt jellemzi. Már csak azért is, mert az elkopott gumi nemcsak a CO2-ről szól, hanem jó pár kiló eltüntetendő hulladékról. Vagyis nemcsak a gyártás, hanem az összegyűjtés és az újrafeldogozás is CO2-kibocsátással jár. Vagyis pusztán a gördülési ellenállással jellemezni egy abroncs környezetvédelmi adottságait nem több fotelkörnyezetvédelemnél.

A zajszint jelzése kissé érdektelennek tűnik, mert kit érdekel, hogy mekkora az a külső zaj? Ő bent ül. Ez kb. olyan, mint a gyalogosvédelem a törésteszteknél: a vásárló nem tervezi gyalogosok elütését, miért foglalkozna vele? Arról az egyszerű tényről meg aztán tényleg bölcsen hallgat az energiacímke, hogy az egy fekete sáv (A) és a három fekete sáv (C) besorolású gumi közötti 3 decibel eltérés valójában dupla hangnyomást jelent, a logaritmikus skála miatt, más kérdés, hogy a C kategóriát sikerült betiltani. Vagyis aki A-t választ, tényleg jót tesz a környezetével, mert a zaj az a fajta környezetszennyezés, ami addig velünk lesz, amíg gumin gurulnak a kocsik, nagy tempónál már mindegy, ha elektromos az autó, a gumik zaja a meghatározó.

Visszatérve az energiacímkére meg a terawattokra: felmerül a gyanú, hogy legalább a felhasználó ki tudja ebből sakkozni, mennyit spórol, ha nem 13 ezerért, hanem 40 ezerért veszi meg a 205/55 R16-os átlaggumiját, hogy G helyett A jelzésű legyen. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy nemigen kapni E-nél rosszabb besorolású gumit - már ha igaz, amit a gyárak ráírnak. Ugyanis ez az ő felelősségük, a helyi hatóságok ezt ellenőrizHETik. Már ha van kedvük, berendezésük és pénzük ilyesmire.

A teher- és buszabroncsok vásárlóinál az energiahatékonyság kérdése még felfokozottabban jelentkezik, mert náluk valóban húsba vágóan számít, hogy egy évi százezer km-eket futó kamion megspórol-e 1 decit százon egy jobb gumival. Egy teherflottánál ez már egy szabad szemmel látható összeg.

Az EU-s címke nem sok támpontot ad ezekben a kérdésekben, csak annyit, hogy hidd el, takarékosabb. Hogy mennyivel? Kérdésemre a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) sajtósa, Rozsnyai Gábor küldött egy kalkuláló táblázatot, ami segít meghatározni az így elérhető megtakarítást, nemcsak személyautók (C1 kategória), de kisteherautók (C2), nehéz tehergépkocsik és buszok (C3) esetében is. Aki gondolja, nyugodtan próbálja ki, erről a linkről lehet letölteni.

Személyautók esetében 8 literes átlagfogyasztást megadva, 60 ezer kilométeres élettartamot megelőlegezve az új gumiknak, 310 liter benzin megspórolását jósolja a táblázat, mivel az F és az A kategóriák között fél liter spórolást feltételez százon. Ezt én kissé sokallom. Egyébként a megtakarítás annál több, minél több autópályázást adunk meg, városban nincs nagy jelentősége a gördülési ellenállásnak. Régebben olyan adatok is keringtek az energiacímkéről, hogy az A és az G kategória között 6 l/1000 km a különbség, vagyis százon 0,6 l, de olvastam olyat is, ahol erre a tartományra másfél decit mondtak. Vagyis a negyedét.

Egy dolgot nem árt tudni: autónként eltérő, hogy mennyi a megtakarítás, vagyis egy virsli kerekeken guruló, 70 lóerős városi autócskánál lényegesen kevesebb, egy 2 tonnás SUV esetében pedig lényegesen több lehet a megtakarítás. Vagyis mióta lecseréltem a régi, olasz-kínai Momo abroncsokat (amivel vettem) a családi autónkon Hankookra (tipikusan E-kategóriáról C-re), elvileg 2 deci benzint spóroltam százon. Én a gyakorlatban nem látom ezt a tendenciát, csakhogy ez a mérés nem is egzakt.

A kalkulátor szerint egy hasonló (E-ről C-re) javítás egy 30 litert fogyasztó kamionnál 1,2 litert hoz százon, azaz a gumi élettartama alatt már tonna környéki CO2-megtakarítás jöhet össze. Más kérdés, hogy ezek a számítások nem igazak az újrafutózott gumikra, pedig jó esetben egy tehergumit akár kétszer is futóznak.

Vagyis klassz dolog ez az energiacímke, a nedves úton mutatott fékút meg még inkább (itt 18 méter eltérést mondanak a legjobb és a legrosszabb gumi között), de ezek a szempontok csak a töredékét jelentik a gumiválasztásnak. Vagyis olyanok, mint száraz úton mutatott fékút, vízen futási tulajdonságok, irányíthatóság, gördülési komfort, hogyan öregszik a gumi anyaga, stb. – simán kimaradnak. Vagyis aki megveszi a sima dupla A-s gumit, könnyedén koppanhat. Már ha érzi a gumik közt a különbséget.

A többség persze nem érzi, a lekopott régi abroncs után pedig bármi jobbnak tűnik. A tesztek és az EU-címke is a gumi új állapotára vonatkoznak. De még így is érdemesebb megnézni a teszteket, amiket például az ADAC vagy a nagy német autós magazinok készítenek, ezen a linken megtalálhatók nálunk is, magyarul. Az ő szempontjaik és súlyozásuk is lehet vita tárgya, de az nem, hogy sokkal több támpontot adnak a választásban. Az EU-s címke tényleg csak a minimumot.

Most pedig következzen a sajtóközlemény:

33 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Új főszerkesztő a Totalcar élén

2021. április 29., 11:40 Módosítva: 2021.05.02 18:13
517
24 hozzászólás
Az ismert autós portál főszerkesztői feladatait Zomborácz Iván, a Totalbike eddigi szerkesztője veszi át Papp Tibortól, aki továbbra is marad a kiadványnál rovatvezetőként.

A Totalcar élére új főszerkesztőt neveztek ki a Totalbike eddigi szerkesztője személyében. Zomborácz Iván 2021. május 1-jétől veszi át a stafétát elődjétől. A posztról leköszönő Papp Tibor továbbra is a Totalcar sorait erősíti a Tesztek és a Technika rovatok vezetőjeként.

zomboracz ivan totalcar
24 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Hoppá, újra van autóMagazin!

2021. március 31., 10:00 Módosítva: 2021.04.03 09:31
146
10 hozzászólás

Nem nevezném véletlennek, hogy eljutott hozzám az Autómagazin újraindulásának a híre, hisz egykori kollégáim készítik, pár hónapos szünet után. Magyarországon az elmúlt években alaposan lecsökkent az autós lapok száma, hol van már a német Motor-Presse kétheti-, majd hetilapja, az Autópiac? Már vagy tíz éve megszűnt, holott a '90-es évek elején ez fogyott a legnagyobb számban, lenyomva az Autó-Motort is egy időre.

Aztán tavaly év végén hallottuk, hogy a Centrál Media nem hosszabbítja meg a német Auto Motor und Sporttal a liszenszet, így az Autómagazin is megy a lecsóba. Gajdán Mikit gyorsan le is szerződtettük, aki addig a lap szerkesztője volt. Igaz, tudtunk róla, hogy vannak, akik szívesen folytatnák a jól bevezetett újság kiadását, de ez közel sem volt biztos. Végül Szabó-Jilek Ádám és Kiss Ferenc – régen mindketten a magazin munkatársai voltak – mellé beszállt Révai Ákos is, leszerződtek a német kiadóval, és itt is van már az új lapszám, viszonylag rövid kihagyás után.

Magazin

Ez azért is érdekes fejlemény, mert az utóbbi pár évben több lap is megszűnt. Kapásból fel tudok sorolni egy csomót, és tartok tőle, hogy messze nem teljes a lista: Top Gear, AMS (Autó Modell Sport), a Oldtimer és Youngtimer, Motor Klasszik, Tuning & Stereo, Autó Classic, Rozsdakupac, Luxusautó – ők már nem jelennek meg.

De hogy a sajtot is lássuk, ne csak a lyukakat, újraindult a Sport Auto magazin is, ez kéthavi lap: ők közel egy évet szüneteltek, és február végén kerültek vissza az újságos standokra, bár tartok tőle, hogy a mostani időkben az előfizetés a legtutibb módja a papírra nyomtatott újságok olvasásának. Érdekes módon az Autónavigátor.hu Magazin tavaly kezdett el nyomtatott formában is megjelenni, és tartják is magukat ahhoz, hogy negyedévente legyenek papíron is.

001 SPORT2101 2 cimlap.png

A maradók között ott van az örök klasszikus, az Autó-Motor, az Autós Élet (az Autóklub újságja, amit minden tag megkap), az AutoBild (német liszensz), az „Az Autó” és a Retro Mobil (az egykori Autó2 lap kiadójának a gyermekei), az Autó és Stílus című kéthavi lap, a régi vasak kedvelőire célzó Veterán Autó és Motor. Hát ennyi. Viszont akárhogy is nézem, tulajdonképpen van választék, lapok mindig is szűntek meg és lettek helyettük újak, csak mintha most kevesebb születne – maximum újjá. Szurkolok nekik.

Mivel a poszt apropója az Autó Magazin újraindulás, íme a sajtóközleményük:

10 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Kereskedők: csak lassan tér magához idén a használtautó-piac

2021. február 17., 17:33 Módosítva: 2021.02.21 09:54
56
0 hozzászólás

A használtautó-kereskedők várakozása szerint a hazai használtautó-piac mérsékelt, 2-3 százalékos ütemben bővülhet, ami mintegy 800 ezer gazdát cserélő személyautót jelent – derül ki a JóAutók.hu február első felében végzett felméréséből. A használtautó-importot illetően borúsabbak a piaci kilátások: a tavaly elszenvedett 17 százalékos visszaesést idén stagnálás vagy további kisebb visszaesés követheti, így a behozott járművek száma akár a 2020-ban regisztrált 130 ezer alá is csökkenhet.

sajtoközl.png
Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Több cikk és videó jön Karottától

2021. január 12., 18:10 Módosítva: 2021.01.15 22:13
1792
0 hozzászólás
Januártól Perkó Rudolf látja el a Totalcar.hu Kft. ügyvezetői feladatait. A korábbi vezető, Bazsó Gábor is a magazinnál folytatja a munkát a kreatív tartalomgyártás területén támogatva a sikeres kiadványt.

Ziegler Gábor, az Indamedia Zrt. vezérigazgatója Perkó Rudolfot, a Totalcar eddigi lapigazgatóját bízta meg 2021 januárjától az ügyvezetői teendők ellátásával. Rudolf 2013-ban a Totalcarnál kezdte a pályáját, később az Indamedia cégcsoport marketing vezetői feladatait látta el. Tavaly vállalt újra feladatot a kiadványnál, eleve azzal a távlati céllal, hogy idővel ő töltse be a posztot.

36155415 2939061248e3779607fa37841f59e1c1 o
Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Amennyire a 2020 év sikeres lehet

2021. január 7., 12:17 Módosítva: 2021.01.12 06:17
15
2 hozzászólás

Már annyira hozzászoktunk az online sajtótájékoztatókhoz, hogy nehéz lesz visszaszokni a valódi, offline eseményekre, ha majd egyszer netán visszatérnek. A Ford évértékelő sajtótájékoztatója is bizonyította, hogy ahol csak számokat vetítenek, azért kár megtenni egy lépést is. Éppenséggel nem a saját szemünkkel láttuk az új modellt – és ha láttuk volna? Ugyanaz, talán picit kisebb csomagtartóval.

Az már biztos, hogy az idén a Ford, a Suzuki és a Toyota tud olyan sajtóközleményt kiadni, amelyben 2020-as piacvezetőnek tekintheti magát. Esetünkben a Ford a kis haszongépjárművek és a személyautók együttes számával, a Toyota és a Suzuki viszont a személyautók között győztes: a Toyota persze gonoszul levonja a forgalomból kivont autókat a statisztikából, arra hivatkozva, hogy az valószínűleg re-export. Ez amúgy nincs mindig így, amikor például változnak az emissziós szabályok, egy csomószor bespájzolnak a kereskedők a régebbi (és olcsóbb) verziókból, szóval ezt a vitát is nehéz eldönteni, más kérdés, hogy ezt az autót sem abban az évben adják el, amelyikben a statisztika nyilvántartja.

2 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Nincs jobb látvány a 30 méterről ledobott Volvóknál

2020. november 13., 16:44 Módosítva: 2020.11.18 06:11
0
0 hozzászólás

– Håkan, mit is csináltok ti a fejlesztési tesztkocsikkal?

– Bezúzzuk. Mert? Min töritek már megint a fejeteket ott a sajtóosztályon kedves Rebecca?

– Mi lenne, ha csinálnánk egy olyan tesztet, hogy 30 méterről ledobáljuk az autókat, hogy demonstráljuk, milyen biztonságosak? Autónk van, bérlünk egy darut, aztán jól kiküldjük egy sajtóközleményben, meg kirakjuk juttyúbéra...

– Kedves Rebecca, átmailezem a mérési jegyzőkönyveket, és kiküldhetitek, milyen kicsi mellkasi lassulást mértünk az XC90-nél...az nem jó? Dobálhatom én egy kilométerről is a kocsikat, ha ennyire sztochasztikus a végeredmény. Vagy ahogy a dakota közmondás mondja: ahogy esik, úgy puffan. Az nem mérés.

– De Håkan, tudod jól, hogy a sajtóosztály nem adhat ki pucsitós szelfiket, mi más látványosat tudnánk csinálni? Mondjuk volt régen, hogy 7-es Volvókat tornyoztunk egymásra, na az is baromság volt, mégis bejárta a világsajtót.

– Rebecca, azért nem vetném el a pucsítós szelfiket, és az olcsó is.

– Pénz az lenne rá...

– Na jó, úgyis rinyálnak mindig a tűzoltók, hogy alig bírják szétvágni a kocsikat, amióta ilyen sok ultra nagy szakítószilárdságú acélt használunk bennük. Legyen nekik gyereknap, hozd a forgatócsoportot és meg hívom a darusokat!

– Mindig is imádtalak, Håkan!

– Jössz egy pucsítós szelfivel, Rebecca!

Komolyra fordítva a szót, biztosan nem így zajlott a beszélgetés, és bár hírértéke nem sok van, mégis elképesztően jó látvány, heroikus zenével körítve, ahogy a Volvók gyűrődnek. A sajtóközlemény mögé pedig betettem a B-rollokat, aminek a legvégén van egy belső kamerás kép is. Csak bátraknak!

Szólj hozzá! Távolról sincs vége, olvasson még

Létezik olyan négy évszakos gumi, amit a rendőrök elfogadnak télinek?

2020. október 7., 10:09 Módosítva: 2020.10.11 12:44
911
60 hozzászólás

Ártatlan sajtóközleménynek indult a négy évszakos gumikról, meg arról, hogy egyre többen vesznek ilyet, de az tényleg elgondolkodtató, hogy a németeknél ezek aránya elérte a 20 százalékot. De a négy évszakos gumik szárnyalása csöppet sem meglepő, mert:

  • úgy 20 éve minősíthetetlen hulladékokat lehetett kapni négy évszakosként, mostanra egészen elfogadható négy évszakos abroncsokat árulnak a gumigyárak – erről pár éve volt egy komoly tesztünk, azóta pedig csak javulhatott a helyzet, és nőtt a jó és biztonságos négy évszakosok köre – lásd még az ADAC idei tesztjét a négy évszakosokról;
  • senkinek sem hiányzik a gumiváltás költsége tavasszal és ősszel, de talán a vele járó hercehurca még kevésbé: a gumi tárolása, külön felnigarnitúra beszerzése, és persze az, hogy mindenki egyszerre akarja lecserélni a kerekeket, tehát ilyen időszakban még az időpontfoglalás is egy komoly mutatvány;
  • valójában a gumigyáraknak sem poén a dupla termékportfólió fenntartása: mennyivel egyszerűbb lenne ez egyféle gumitípussal a számukra: kevesebb fejlesztési és minősítési hercehurca, egyszerűbb gyártás és logisztika, satöbbi. (Bár a gumis műhelyek persze lehet, hogy mást gondolnak.) Erről is volt szó az egyik Égéstér-epizódban, amelynek vendége Urbán Péter, az Apollo-Vredestein minőségbiztosítási igazgatója volt.
  • az egyre melegebb és rövidebb telek miatt is csökken a téli abroncsok jelentősége;
  • a covidos korlátozások pedig egy csomó ember éves futásteljesítményét is lecsökkentették, így hirtelen az ő igényeiknek is megfelel már egy ilyen gumi.

Viszont a közlemény végén szemet szúrt egy mondat:

Egy alpesi sítúrára mindenképp téli garnitúrával ellátott autóval utazzunk, de ha erre nincs módunk, akkor olyan négy évszakos gumit válasszunk, amelynek oldalfalán megtalálható a 3 hegycsúcs és hópehely (3PMSF) jelölés. A költséghatékonyság csak másodlagos szempont legyen.”

A probléma ugyanis az, hogy bizonyos országokban kötelező a téli gumik használata a téli hónapokban, hogy mást ne mondjak, Ausztriában, Csehországban, Szlovéniában, egyes olasz tartományokban (erről itt találnak részletesebb cikket). Úgyhogy visszakérdeztem a közlemény küldőjének, Attilának, hogy mi a helyzet az olyan négy évszakosokkal, amelyeknek az oldalán látható a 3PMSF jelölés. A következők derültek ki:

Ahol kötelező a téli gumi, ott elfogadják azokat a négy évszakos gumiabroncsokat, amelyeknek az oldalfalán a 3PMSF jelölés szerepel. Ennek az az oka, hogy ezt a jelölést a gyártók már nem önkéntesen helyezik el a gumik oldalfalán (mint a régi M+S, azaz Mud and Snow jelölést – a szerk.), hanem csak akkor tüntethetik fel, ha az adott gumiabroncs részt vesz egy tanúsításon, amit csak kijelölt minősítő intézmények (jellemzően TÜV) adhatnak ki egy specifikus téli közlekedési teszten való megfelelés után. Ezek objektív, független tesztek, ahol havas és jeges felületeken és előírt meredekségű emelkedőkön-lejtőkön tesztelik a gumiabroncsokat. A 2018. január 1. után gyártott gumiknál ez a jelölés már kötelező, tehát az eddigi „M+S” jelölést vagy felváltja, vagy kiegészíti. A még „készleten” lévő, kereskedelmi forgalomban megtalálható régebbi, „M+S” jelölésű gumikat csak 2024-ig lehet értékesíteni.”

Vagyis ez jó hír azoknak, akik négy évszakos abroncs vásárlását tervezik. Az is nagy fejlődés, hogy míg a régi M+S tulajdonképpen csak egyfajta szándéknyilatkozat volt a gyártó részéről, hogy havon (és sárban) használható mintázatot akart készíteni, a 3PMSF viszont azt jelzi, ha ez sikerült is. Tegyük hozzá: a négy évszakos abroncsoktól ezzel együtt sem várható, hogy egyenértékűek legyenek a téliekkel. Ahogy a nyáriakkal sem. De elég jól megközelítik azok tulajdonságait.

Még egy fontos infómorzsa: a gumi oldalfalán még véletlenül sem a 3PMSF feliratot kell keresni, ami valójában annak a rövidítése, hogy „three-peak mountain snowflake”. Vagyis háromcsúcsú hegy hópihe – ez egy a szimbólum, amit a gumi oldalfalára vulkanizálnak. Mindannyiunk meglepetésére egy olyan hegy látható rajta, aminek három csúcsa van, továbbá egy hópihe figyel a hegy gyomrán. Íme:

Winter-Designation-2
Fotó: Totalcar

Ha viszont a neten keresgél az ember, az árlistákon sok esetben a 3PMSF is szerepel az abroncs típusjelzései között.

Minden más a Bridgestone sajtóközleményéből:

60 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Felavatták a Continental veszprémi tesztpályáját

2020. szeptember 24., 13:44 Módosítva: 2020.09.26 07:04
0
1 hozzászólás

Már magasan automatizált funkciókkal rendelkező járművek is megjelennek a Continental veszprémi tesztpályáján


A gyártás és fejlesztés mellett saját tesztpályán, valós környezetben ellenőrzik a járműdinamikai fejlesztéseket a vállalat veszprémi mérnökei


• A hazai iparági gyakorlatban egyedülálló tesztelési lehetőség komoly versenyképességi tényező a gyors fejlesztési ciklusidőt elváró piaci szereplőknél


• A tesztpálya alkalmas a magasan automatizált és biztonsági funkciókhoz kapcsolódó fékezési és járműdinamikai tesztek elvégzésére

Veszprém, 2020. szeptember 24. - A Continental technológiai vállalat egyik hazai telephelye, a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. Fejlesztési Központja beruházást hajtott végre a járműdinamikai tesztpályájának átépítésével. A beruházási döntést a biztonsági funkciók és a vezetéstámogató rendszerek iránti piaci igények hívták életre, melyek eredményeként a Continental versenyképessége és a régióban meghatározó fejlesztői szerepe is erősödik, továbbá hozzájárul Magyarország magasabb hozzáadott érték alapú teljesítményének növeléséhez. A megújult tesztpálya immár öt modult biztosít a tesztelési igények teljesítéséhez, melyek a dinamikai felület, a kezelhetőségi pálya, a fékfelület, az emelkedő és lejtő modul, továbbá a döntött gyorsítósáv.

A mai napon a nemzetközi vírushelyzethez igazodva egy innovatív megoldás keretében, online élő közvetítés formájában avatta fel a Continental az új veszprémi tesztpályát, mely szűk körű eseményen személyesen részt vett és beszédet mondott Pápai Tamás, a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Pék Zoltán a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. Fejlesztési Központjának vezetője, valamint videóüzenetben csatlakozott Matthias Matic alelnök, a Continental Járműdinamikai (Vehicle Dynamics) üzletágának vezetője.


“Veszprémi vállalatunk több mint 25 éves fennállását követően egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk. A valós környezetben folytatott tesztelési képesség meghatározó hatékonysági tényező a gyors fejlesztési ciklusidőt elváró piaci szereplőknél. Komoly lehetőség és felelősség, hogy a járműdinamika területén a fejlesztéstől a gyártáson át a tesztelésig a teljes értékteremtési láncot lefedve képesek vagyunk a vevőinknek magas minőségben értéket teremteni. A tesztpálya beruházása a jövőbeli autóipari trendekhez igazodva kiegészíti képességeinket ahhoz, hogy versenyképességünket erősítsük és innen, Veszprémből formáljuk a jövő biztonságos mobilitását.”- mondta el Pápai Tamás, a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.


Matthias Matic alelnök, a Continental Járműdinamikai (Vehicle Dynamics) üzletágának vezetője köszöntő beszédében hangsúlyozta: “A veszprémi tesztpálya nagyszerű lehetőségeket kínál számunkra az összes innovatív termék, járműfunkció, technológia és rendszer innovatív módon történő fejlesztésére és tesztelésére. Ezekben a nehéz időkben azt gondolom, hogy a gyorsaság, a rugalmasság, a hatékonyság és az alkalmazkodókészség egyre fontosabbá válik állandóan változó környezetünkben. Ugyanakkor büszkén mondhatom, hogy a veszprémi Fejlesztési Központunkkal nagyon jól tudunk alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez”.


Continental Veszprémben – Járműdinamika, fékrendszerek és szenzorok a jövő autóiba


A veszprémi vállalat a világ valamennyi autógyártója részére, magas minőségben állít elő gépjármű menetbiztonsági rendszerekhez különböző szenzorokat. A cég gyártási kapacitása folyamatosan bővül, kutatás-fejlesztési tevékenysége is fejlődik. Saját fejlesztési központtal és tesztpályával – utóbbi Kelet-Európa legnagyobbja - rendelkezik, ahol az elektronikus vezérlésű fékrendszerek (ABS, ESC) és azok komponenseinek fejlesztésén és tesztelésén több száz fejlesztőmérnök dolgozik.


Központja teljes körű projektfelelőse az ESC-rendszereknek, beleértve más lokációk, így a frankfurti központ koordinálását is, melynek köszönhetően a Continental vevőit teljes mértékben Veszprémből szolgálja ki a világ minden részén. Mindezek mellett szenzorfejlesztési részlege kompetencia központ világszerte, számos szenzor rendszer tekintetében.

1 hozzászólás

Automotive Hungary a Hungexpón

2020. szeptember 22., 09:50 Módosítva: 2020.09.26 07:05
0
2 hozzászólás

A COVID-19 vírus okozta több mint fél éves kényszerszünet után újra nyit a HUNGEXPO Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központ. Október 7—11-ig rendezi a tavasszal elmaradt CONSTRUMA kiállításcsokrot, majd 19—22. között az AUTOMOTIVE HUNGARY és az Ipar Napjai kiállítást.

2 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Kezdődik a zebrák felújítása országszerte

2020. augusztus 27., 14:06 Módosítva: 2020.08.31 07:07
0
5 hozzászólás

A tanévkezdéshez kapcsolódóan indítja el a Magyar Közút legújabb akcióját, amelynek a zebrák - vagy a vonatkozó bikkfanyelven a kijelölt gyalogátkelőhelyek - biztonságosabbá tétele a célja. Mindez nagyszerűen hangzik, remélhetőleg el is éri a célját - a részletekről alant olvashatnak.

5 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

A régiós autópiacok közül a magyar állt ellen legjobban a koronavírusnak

2020. július 27., 10:50 Módosítva: 2020.07.29 06:09
0
0 hozzászólás

Még össz EU-s szinten is viszonylag jól megúszta a járvány miatt beszakadást a hazai újautós piac, régiós szinten pedig sikerült mindenkinél kisebbet zuhanni, írja a Totalcar közeli Jóautók.hu közleménye.

A régiós autópiacok közül a magyar állt ellen legjobban a koronavírusnak


Az első félévben tapasztalt 25 százalékos visszaesés az egész EU-ban is az egyik legkedvezőbb


2020 első félévében 25,3 százalékkal kevesebb új autót adtak el Magyarországon, mint az előző év hasonló időszakában. Ez az adat a kelet-közép-európai régióban a legkedvezőbb, a környező országokban a visszaesés jellemzően 30 százalék felett alakult.

stat

A környező országok közül a magyar mellett egyedül a cseh autópiac úszta meg 30 százalékosnál kisebb mértékű visszaeséssel a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági leállást. Míg a legtöbb régiós országban (Románia, Szlovénia, Szerbia, Szlovákia, Lengyelország és Ausztria) 31 és 36 százalék között alakult az értékesített új autó számának a csökkenése, Horvátországban ez az érték elérte az 54,4 százalékot.


Európai uniós kitekintésben is kiemelkedően jónak számítanak a magyar autópiaci adatok. Az európai autógyártók szakmai képviselete, az ACEA által közölt adatok szerint a közösségben mindössze két államban, Finnországban (-21,4%) és Svédországban (-25,1%) volt kisebb a csökkenés a magyar értéknél. A négy legnagyobb uniós autópiac közül a spanyol szenvedte el a legnagyobb, 50,9 százalékos zuhanást, Olaszországban 46,1 százalékos, Franciaországban 38,6 százalékos, míg Németországban 34,5 százalékos volt a visszaesés mértéke.


A piacok eltérő alakulását számos tényező együttesen befolyásolta a gazdaság általános helyzetétől kezdve a kormányzat konkrét korlátozó intézkedésein keresztül a lakosság és a vállalatok körében kiváltott reakciókig. - magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója - Bár a korlátozások bevezetése gyakorlatilag egy időben történt, azok szigorúsága országról országra változott. Az adatok tükrében a magyar piac a járvány első hullámát relatíve hatékonyan volt képes kezelni.”


Az újranyitást követő első teljes hónap adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy a fogyasztói kereslet újbóli élénkülése tekintetében Magyarország csupán a középmezőnyben helyezkedik el. A júniusi újautó-eladási adatok szerint az itthoni forgalom továbbra is 23,7 százalékos elmaradásban van 2019 júniusához képest. Eközben számos régiós országban tapasztalható a kereslet intenzívebb visszatérése: míg Lengyelországban és Szlovákiában 20 százalék körülire, Ausztriában pedig 18 százalékosra csökkent az elmaradás az egy évvel korábbi szintekhez, addig Szlovéniában és Csehországban már csak 5-6 százalékkal helyeztek kevesebb új autót forgalomba 2019 júniusához képest.

Szólj hozzá!