Szemtanú vagyok, már bánom

2009.10.12. 13:50

Tisztelt Autójogász!

Pár hete szemtanúja voltam egy parkoló autókba történő ütközésnek, a vétkes sofőr a rokonokkal 5 percen belül elvontatatta a járművét, de én felírtam a vontató és a vontatott jármű rendszámát. Mivel a lakótömbben senki sem reagált az eseményekre, lementem, s a két vétlen törött autó szélvédője mögött hagytam egy névjegyet és cetlit, hogy keressenek fel ha érdekli, ki törte össze járművüket. Fel is hívtak, elmondtam, pár óra múlva már a rendőrség hívott mobilon, ott is elmondtam mi történt, majd mondták, hogy még keresnek.

Kérdésem. Mi fog történni ezután? Ismerőseim azt mondták, bolond voltam, mert mehetek a bíróságra tanúskodni, amihez nem sok kedvem, sem időm, pláne hogy az okozó sofőr, s családja roma származású.

Megtagadhatom a bírósági vallomástételt, azaz visszaléphetek, vagy egyszerűen csak ne menjek el, ha beidéznek? Mi a teendő, ha el szeretném kerülni a revansot?

Köszönettel:

Roland


Tisztelt Roland!

Ha beidézik, köteles megjelenni a rendőrségen, bíróságon. Annyit tehet, hogy ha szabálysértési eljárás indul, kéri az adatai zártan kezelését. A szabálysértési törvény szerint a szabálysértési hatóság, illetőleg a bíróság a tanú kérelmére, vagy hivatalból elrendelheti, hogy a tanú személyi adatait - nevén kívül - az ügy iratainál elkülönítve, zártan kezeljék. Ebben az esetben az ügy egyéb irataiban a tanú zártan kezelt személyi adatait csak a szabálysértési hatóságnak az ügyben eljáró tagja, az ügyész, illetőleg a bíró tekintheti meg.

A tanúvallomást nem tagadhatja meg, de mondhatja, hogy már nem emlékszik az esetre.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István