Megszorulhatott-e?

2008.10.11. 21:42

Kedves Autódoki!

A minap mentünk az M3-ason, és arra lettem figyelmes, hogy a hűtővízhőmérő az égben. Sajnos nem álltam meg azonnal, mert ott nem volt erre lehetőség, kb. még 3 km-t mentem az autóval . Megállás után azt tapasztaltam, hogy folyik a kocsi alól a víz, és fel is forrt. Kilyukadt a hűtő egy felcsapódó éles tárgy következtében.

Ön szerint kaphatott akkora hőt a motor, hogy teljesen tönkrement? Utána ugyanis próbáltam indítani, de a motor nem indult be. Majd másnap a szervizben mértek kompressziót, és a két középső henger összedolgozik, és víz is van benne. Ők hengerfejtömítés-cserét javasoltak, de én attól tartok, hogy utána sem lesz jó. Az autó Fiat Bravo 1.6 benzines szívó.

Kedves Levélíró!

A melegedést akkor valószínűleg a hengerfejtömítés hibája okozta, ezt az alkatrészt ki kell cserélni, amikor pedig lent a hengerfej, akkor a hengerfalakat megvizsgálni, hogy a meleg miatti dugattyúdeformáció okozott-e húzásnyomokat rajta. Amennyiben az olaj a forgattyúsházban nem büdös, nem égett kátrányra emlékeztet, úgy valószínűsíthetjük, hogy a csapágyak sem olvadtak ki. Egy viszonylag rövid ideig tartó felmelegedés, vízforralás általában nem okoz a motornak szerkezeti problémákat, véleményem szerint a hengerfej tömítésének cseréje elegendő lesz.

Természetesen a helyszíni vizsgálatot semmi nem pótolja, amit írok, csak tapasztalataimból kiindulva teszem.

Üdv:

Autódoktor