VW 1.6 TD motor felpöckölése

2008.11.02. 18:43

Kedves Autódoki!

Van nekem egy VW1.6 TD 1987-es autókám, ami kb. 70-75 LE-s! Azt szeretném kérdezni, hogyan lehetne egy kicsit emelni a motor teljesítményén? Nagyobb turbó, vagy netán adagoló? Intercooler? Nem tudom, mit lépjek!

Köszönettel:

Ádám

Kedves Ádám!

Sajnos egyszerű módszerekkel nem könnyű úgy növelni a teljesítményt, hogy annak semmi hátránya ne legyen. A gyári rendszer pontosan egymáshoz illesztett alkatrészekből áll, a turbó mérete a motor légnyeléséhez illesztett, a töltőnyomáshoz és légnyeléshez van illesztve az intercooler (töltőlevegő-hűtő), ha van. Az adagoló adagolóeleme és a porlasztók a maximális szállított mennyiséghez vannak illesztve, az adagolót hajtó vezérműszíj csereperiódusa az adagoló hajtásának erejéhez van meghatározva stb. Természetesen ha a gyári túlméretezéseket kicsit kihasználjuk, akkor tudunk többletteljesítményt becsempészni, de nagyon ritka, hogy nem kell ezért valamivel megfizetnünk.

Ha pl. az adagolónál állítunk egy kicsit a dózisállítóművön nagyobb dózis reményében, ehhez adunk kicsit nagyobb turbónyomást a wastegate (lefúvószelep) állításával, akkor félő, hogy termikusan túlterheljük a motort, illetve leginkább a hengerfejet. Akkor kellene egy nagyobb (vagy ha nincs, hát valamilyen) töltőlevegő-hűtő… Az örvénykamrás 1.6 d VW motorok nem túl jó alanyok a gond nélküli teljesítménynövelésre, noha egy-egy ügyesebb adagolós simán 100 lóerő fölé viszi őket. Az élettartam rovására…

Üdv:

Autódoktor