Ugrálnak a lambdaszonda értékei

2015.07.19. 09:38

Kedves Autódoki,

Olyan kérdésem lenne, hogy van egy 2002-es 1.4 16V-s Clio-m, ahol az alapjáratnál teljesen random remegés érzékelhető, rákötöttük computerre és a katalizátor előtti lambdaszonda jele eléggé ugrál 0,2 és 7 (lehet 0,7 sajnos nem emlékszem pontosan) körüli tartományban, a katalizátor utáni szonda jele viszont fix 410 (vagy 0,410).

Hiba kódot nem mond a fedélzeti számítógép. Normális, hogy ilyen tartományban ugrál az első szonda jele? Okozhatja ez az alapjárati remegést? Nem olcsó egy ilyen kütyü szóval, csak akkor cserélném ha tényleg indokolt lenne.

Attila

Kedves Attila!

Nagyon sokan örülnének annak az ugrálásnak! A jelek szerint az autó mindkét szondája tökéletesen működik, nem indokolt a cseréjük. Az első szonda ugráló értékei a motorüzem mintaszerű szabályozása során létrejövő, állandóan váltakozó 0.8V(dús) - 0.2(szegény) - dús - szegény keveréket mutatják. A ciklusos hullámzás középértékén pedig az elméleti tökéletes összetétel (Lambda=1) található. Az érték hirtelen gázadásra kiakad a felső küszöbön, majd kisvártatva a hullámzás ismét elkezdődik. Pompás.

A hátsó szonda a katalizátor működését, hatásfokát mutatja. Itt a kerámia és a felületén levő kemikáliák átalakító hatását, munkavégzését láthatjuk. Ha itt is az elsőhöz hasonló hullámzást látnánk, az a katalizátor hatástalanságát jelentené. A motorvezérlő az összes létező szemével nagyon figyeli a két értéket, amely rendkívül szűk keretek között mozoghat.

A kereteken kívül eső jelfolyam a sárga hibajelző (MIL) felkapcsolódását jelenti. Ám még ekkor sem kell azonnali szondavásárlást beiktatni - ami sajnos tipikusan elkövetett hiba az alkatrészkereskedők legnagyobb örömére - legtöbbször közvetett okai vannak az elcsúszó szabályozásnak. A remegést akár motortartó bak hiba is okozhatja, ha égéstérben bekövetkező gond lenne a kiváltó ok, azt pont a szonda jelén gyönyörűen látni lehetne.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu