Használt 75-ös Rover káresete

2003.10.06. 21:06

Az elindulás után 8 km múlva lelassított az autó, és megállt.

Tisztelt Autójogász!

Egy hároméves Rover 75 2.0 CDT személygépkocsit vásároltam egy hónapja.
Úgy ment, mint az álom. Most harmadik hete nem lehet használni az autót. négy hete este hazafele utaztunk volna a nagyszülõktõl, és az elindulás után 8 km-rel lelassított, és megállt. Szerencsére nem forgalmas úton. Azóta nem lehet beindítani. Tréleren utazott fel Gödöllõre, autómentővel később Budára. Most egy szakszervizben áll, tönkrement a nagynyomású adagolószivattyúja. A belseje darabokra tört. Ezzel együtt egyéb alkatrészek is cserére szorulnak. (nagynyomású szivattyú, 4 db porlasztó, alsó vezérműláncfőtengely-lánckerék, szivattyú-lánckerék, nagynyomású csövek...)
A szerviz a kenés megszűnését állapította meg, ill. nem megfelelő üzemanyagot. Az AMEI bevizsgálta az üzemanyagot, és megállapította, a gázolaj jó, kenés szempontjából megfelel a Magyar szabványnak. A kár tetemes. Az egész üzemanyagellátó rendszert ki kell cserélni. Tele van fémspénnel. A dugattyúelemen valami kiválás is látható.
Nem tudom, találkoztak-e ilyen problémával. Most úgy néz ki, hogy a saját zsebünkre hárul a kár (1 millió Ft). De ki tudja, hogy máskor nem történik-e meg? És mi okozhatta a hibát? Egy hároméves autónál létezik-e valamiféle garancia? (magyarországi első tulajdonos, az autó német származású) Illetve az eladónak (magyar kereskedő) van-e felelõssége használt autó esetén? Rejtett hiba lett volna? Az autóban km-állás szerint 70 400 km van. Mióta nálunk van, 1400 km-t mehettünk vele. Semmi sem utalt ennek a hibának a bekövetkezésére. Az autót BMW-motorral szerelik, az alkatrész beszállítása hat hét. Ez elég hosszú idő a mai világban.

Mielõbbi válaszát várva,
Tisztelettel: Sz. László

Tisztelt Uram!

A Ptk. szerint az eladót szavatossági kötelezettség terheli, ez tartós fogyasztási cikk esetében - és az autó természetesen ilyen - akár három évig is terjedhet.
Mindenképpen forduljon a kereskedőhöz: árleszálítást, kijavítást, kártérítést, illetve cserét is kérhet.

Tisztelettel:
Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.