Nem tudom a nevemre íratni

2013.06.06. 11:28

Tisztelt Autójogász!

Vásároltam egy autót. Az eladó nem íratta át (állítólag nem is volt szándékában), ez még nem is lett volna probléma, mert köztes adásvételi szerződéssel átírható, ezt be is mutatta, ideadta. Autókereskedésben vásárolta, így én úgy gondoltam, rendben vannak a dolgok. Sajnos nem így történt. Az autókereskedő nem jelentette be az okmányirodába, ő még szintén egy másik autókereskedésből vásárolta, aki megint csak nem jegyeztette be sem a vételt, sem az eladást. A forgalmiban még a magánszemély a tulajdonos, aki bevitte az autókereskedésbe.

Tőlem jelenleg kérnek még kettő adásvételi szerződést az átíráshoz, amit én nem tudok bemutatni. Akitől megvásároltam az autót, már a telefont sem veszi fel, az autókereskedő, akitől megvásárolta az eladó, nem hajlandó szóba sem állni velünk. Az az autókereskedő, aki megvásárolta a magánszemélytől, igéretet tett arra, hogy elküldi az adásvételi szerződések fénymásolatát, hogy az okmányirodában bemutatta és én abban az okmányirodában át is írathatom.

Mit tehetek, hogy én eleget tegyek a kötelességemnek, enyém legyen az autó? Milyen lehetőségeim vannak? Visszakérhetem az adásvételit, amit aláírtam, ha az nálam van, nem is vásároltam autót. Legalább is addig, ameddig az okmányiroda nem írja a nevemre. Teljesen tanácstalan vagyok. Engem megtévesztett az adásvételin szereplő autókereskedő bélyegzője, amiből úgy gondoltam, minden rendben van.

Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel

Panyi Csabáné

Tisztelt Kérdező!

Az adásvételi szerződés aláírásakor meg kellett volna győződnie arról, hogy a forgalmi engedélyben bejegyzett tulajdonostól az eladó milyen módon származtatta a tulajdonjogát a gépkocsira. Álláspontom szerint az eladó az általa kötött adásvételi szerződéssel nem igazolta kétséget kizáróan a gépkocsi tulajdonjogát, hiszen a forgalmi engedély szerint nem a bemutatott adásvételi szerződésben feltüntetett kereskedő volt a tulajdonos. Amennyiben az eladótól nem tudja beszerezni a forgalmi engedélyben szereplő tulajdonosig visszamenőleg valamennyi adásvételi szerződést, tegyen feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, ugyanis a fenti tényállás megalapozhatja a Btk. 318.§. szerint minősülő csalás bűntett megállapítását.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs