Egyedi rendszámod van? Nem csak megvenni, eladni is drága!

2024.03.09. 14:36

Tisztelt Autójogász,

Egyedi rendszámos privát gépjárművemet eladnám a saját cégemnek. Azt az információt kaptam, hogy ebben az esetben cégemnek 435 ezer forintba kerül az egyedi rendszám átírása (átruházása?)

Kérdés: Nem ajándékozhatom, adhatom, a saját nevemet tartalmazó rendszámtáblát ingyen annak, akinek akarom?

Üdvözlettel, Attila

Kedves Attila,

Egyedi rendszám igénylése esetén van pár dolog, amit jó tudni. Igényléskor az, hogy akkor fogják engedélyezni az általunk kitalált egyedi rendszámot, ha az közrendbe, közerkölcsbe vagy jogszabályba nem ütközik, legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, azaz együttesen 7 jelből áll. Ezt nevezzük egyedileg előállított rendszámtáblának. Ez a rendszámtáblák Rolls-Royce Boat Tail-je, mert ennél költségesebb módon ugyanis rendszámot igényelni nem lehet, a 435 ezres igazgatási díj önmagában elég húzós.

Amit azonban a kérelmezők nem minden esetben tudnak, az az, hogy az egyedi rendszámtábla nem a járműhöz, hanem az ő személyükhöz kötődik. Ebből két dolog következik: a váltást engedélyeztetni kell, ennek az engedélyeztetésnek pedig díja van, ami (spoiler) megegyezik a kiadás díjával.

Kérdésére válaszolva tehát a jogszabály beárazza ezt a tranzakciót, így amennyiben ezt a rendszámot tulajváltás után továbbra is használni szeretnék, úgy az ennek a díjnak az ismételt megfizetése ellenében lehetséges.

Amikor valaki a még le nem gyártott sorozatrendszámok közül választ (egyénileg választott rendszám), akkor ugyanígy mind a kérelem beadásakor, mind a rendszám jogosítottjának váltása esetén meg kell fizetni az igazgatási díjat, egyénileg választott rendszám esetén ez 112 450 Ft.

Nehezen vitatható, hogy a jogszabály célja az, hogy kevesen éljenek az egyedi rendszám adta lehetőséggel, de emellett jobban kidomborodik az egyedi rendszám személyes jellege is.

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu