Fura hang jön a garanciális Pumából, de elhajt a szerviz

2024.06.29. 12:46

Tisztelt Autójogász!

A tulajdonomban van egy 2020-as Ford Puma 1.0 (125 lóerős) EcoBoost Hybrid gépjármű, amelynek a motortér felől súroló, kattogó hang hallatszik alapjáraton és emelt fordulatszámon is. Két szakszervizben járt az autó vizsgálaton, cseréltek hosszbordásszíj feszítőgörgőt, de a hang nem szűnt meg. Csere után azonnal jeleztem szervizvezetőnek, de ő azt mondta, hogy nem hall semmi rendellenes hangot és van ennél rosszabb járású motor is.

A másik szakszervizben tüzetesen megvizsgálták az autót: a rendellenességet hallják csak azt nem merték kimondani, hogy ez motorhiba. Azzal ráztak le, hogy ez a hang a motor sajátossága. Az autó még garanciális. Nem tudom hová forduljak a hiba kijavítása érdekében.

Köszönöm a válaszát! Üdv: Zoltán

Kedves Zoltán!

Amennyiben a jármű még garanciális, akkor javaslom, hogy a kérdésnek még annak időtartama alatt megnyugtatóan járjon utána.

Első lépésként vetessen fel munkalapot, és kérje, hogy adják írásba, hogy a jelzett tünet nem hiba. A kérdés egyértelműen szakkérdés, így amennyiben Önnek változatlanul meggyőződése, hogy nem elfogadható ez a válasz, célszerű egy igazságügyi szakértőt bevonni, egyúttal azonos típusú járművek tulajdonosaival egyeztetni, hogy mennyiben tapasztalják ezt a jelenséget.

A kezdeti javítási kísérletek némileg azt sugallják, hogy a szervizek részéről sem tűnik teljesen természetesnek a hang, de ez egyértelműen műszaki kérdés. A szakértő bevonására tett javaslatot egyeztesse a garancia kötelezettjével, és ne engedje a garancia időtartamát eltelni a kérdés rendezése nélkül.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.

A cikk címlapképe illusztráció, egy korábbi tesztautó szerepel rajta!