Mi is az a váltóméret?

2003.05.23. 11:44

Csak egy egyszerű kérdéssel fordulok önhöz.

Üdvözletem!

Csak egy egyszerű kérdéssel fordulok önhöz. Mégpedig azt szeretném megtudni, hogy pontosan mit jelent a váltóméret?
Hogy lehet ezt kiszámolni? Esetleg létezik egy váltótáblázat?
És még egy kérdés, ha nem gond. Az Escort XR3i gyári gumimérete 185/60R14. Dinamikusan vezetek, és szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e lecserélnem ezt szélesebb gumira?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel,
Lenhardt Dániel

Tisztelt Dániel!

A gyárival megegyező átmérőjű, de más szériájú ("perességű"), szélességű, belső átmérőjű abroncsok az adott gyári gumiméret váltóméretei. Ezt ki is lehet számolni, de vannak erre vonatkozó táblázatok is (pl. www.gumibolt.hu/valto.htm ).
A 185/60 R14 helyett nem igazán tud 14"-esben megfelelő váltóméretet találni, ha mindenképp "sportosítani" szeretne, akkor a 195/50 R15 volna az ideális választás, persze ehhez 15"-ös felnit is be kell szerezni...

Üdv:
Gumidoki

Tisztelt Gumidoki!

Köszönöm a választ, de azt hiszem a magyar utak állapotát nézve nem nagyon érdemes ennél jobban sportosítanom.
Reméltem, meg tudom oldani egy szélesebb gumi vásárlásával a dolgot, de ezek szerint ez nem megoldható. De ha már szóba került a 15"-os felni, megkérdezném öntöl, hogy ez a gumi, amit ajánlott beférhet-e az autóm alá?
Mivel a legutóbbi gumivásárlás alkamával egy 185/65-ös gumi már nem igazán fért el a sárvédőtől. Így sajnos várnom kellett, amíg megjön az új szállitmány a nekem megfelelő gumimérettel.
Ha lehetséges, akkor még egy kérdésben szeretném a véleményét kérni. Ha átváltok alufelnire, és kisebb lesz a rugózatlan tömeg, pontosan mit nyernék vele?

Üdv:
Lenhardt Dániel

Tisztelt Dániel!

A 185/65 R15-ös gumi nem a szélessége, hanem a magassága miatt nem jó az autóra.
A 195/50 R15 az elméleti váltóméret, hogy tényleg befér-e az autó alá, azt lehet, hogy egy próbával kéne bebiztosítani. Szerintem megfelelő ET-jű felnivel be kell férjen.
Ilyen váltásnál a rugózatlan tömeg változása elhanyagolható, ezzel nem érdemes kalkulálni.

Üdv:
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.