Méretet váltanék a Berlingón

2015.05.22. 13:21

Kedves Gumidoktor!

A véleményét szeretném azzal kapcsolatosan kikérni, hogy egy 2008-as CitroënBerlingo 1.6 Hdi 90Le változatra a gyárilag 205/65 R15 helyett 195/65 R15-ös gumit vásárolhatnék-e szem előtt tartva a biztonságot, és minden egyéb menetteljesítményt.

Sem a kocsi, sem a stílusom "versenyző", 2 csecsemővel, és egy nagyobb gyerekkel közlekedünk a lassan, de biztosan elv alapján.

Ha a csere lehetséges, akkor Ön mit javasolna. 205/65 R15 Infinity Ecosis, vagy inkább egy 195/65 R15 Dunlop BluResponse gumi. Tehát a hivatalos méret olcsóbb kategóriáját vagy a kisebb méret "prémiumabb" kategóriát. Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Csajbók Sándor

Kedves Sándor,

Már sokszor leírtam, most is megteszem, hogy nem javaslom a gyári kerékméret önkényes megváltoztatását, mert így olcsóbban lehet felgumizni az autót. Az ilyen spórolásnak kellemetlen, sőt sokszor veszélyes következményei lehetnek. Főleg a mai modernebb, "agyonelektronizált" autóknál igaz, hogy egy kerékátmérő változtatás felboríthatja az egységként működő rendszert, ami az előbb említett hozományokkal járhat. Az ABS-től az ESP-ig,a hajtáslánctól,a felfüggesztésen át a fékekig minden a gyári kerékméretekhez van "kalibrálva". Ha ez utóbbi módosul, nem biztos, vagy inkább biztos, hogy nem fog minden tökéletesen működni.

Szóval ne váltson kisebb átmérőjű gumikra, az a javaslatom! (o; És valóban nem kell a "legprémiumabb" gumit megvenni, esetünkben egy jó középkategóriásban tökéletesen megbízhat, ha az a megfelelő méretű.

Üdv, Gumidoki