Szélesebb papucsot a Galaxyra

2018.02.28. 11:32

Üdvözlöm!

Szeretném a tanácsát kérni. Eltérő szélességű felnik kerülnének a kocsimra, melyekre eltérő széles gumikat szeretnék tenni. Elől 17x8,5 felnin 235/45 méretű gumik, hátul 17x10 felnin 255/40 méretű gumik.

Ezek nem tökéletes váltóméretei egymásnak, van köztük átmérőben 6-7 mm különbség. Ez az eltérés az ESP vagy ABS rendszer szempontjából tűréshatáron belül van, vagy hibásan fognak működni a kerékcsere után? 2001-es Ford Galaxy, gyári méret 215/55R16.

Köszönöm előre is segítségét!

Kedves Levélíró,

Anélkül, hogy lebeszélném erről a kétszéles manőverről, gondolkozzon el a következőkön!

Először is, ez a felállás elég messze áll a Ford által a Galaxyra "kitalált" gyári megoldástól. Ez különböző fórumokon a hatóságnak (műszaki vizsga, NKH-s ellenőrzés stb.) is feltűnhet, ami általában nem jár következmények nélkül, mivel a gyári specifikációval köszönőviszonyban sincs.

Aztán bizony a jelentősen eltérő kerékméretek miatt az ESP-rendszer is "besokalhat", ami szintén nem túl örömteli. Harmadrészt műszakilag is teljesen értelmetlen egy elsőkerék-meghajtású autóra hátra szélesebb kerekeket tenni (azt már fel sem merem tételezni, hogy előre rakná a szélesebbet...), azt már nem is mondom, hogy bután néz ki; a Galaxy-ból szerintem hátul csúnyán és feltűnően kilógna a kerékjáratból a 255/40 egy 10 col széles felnin.

Végül hadd említsem meg azt is, hogy a leírt 18"-os méretek közel sem váltóméretei a gyári abroncsméretnek és egymásnak sem... Szóval én azt javaslom, gondolja át alaposan, hogy valóban van-e létjogosultsága ennek az ön által kitalált kerékmegoldásnak! Segítek, nincs!

Üdv, Gumidoki