Kell-e a jó állapotú de öreg gumit cserélni?

2024.07.07. 10:10

Kedves Gumidoktor,

A napokban cseréltettem le a feleségem autóján a téli gumikat nyárira, amikor a gumisunk megjegyezte, hogy bár a gumik bordázatának a magassága még megfelelő, az nem indokolná a cserét (és egyébként nincs semmi külső jele a minőségromlásnak, semmi repedezés stb.), azonban az életkoruk miatt már nem javasolja visszatenni őket ősszel. És persze ugyanez igaz a nyári gumikra is, ott is cserét javasol.

A feleségem kis Corsája ugyanis az az autó, amilyen egyébként nincs is: női vezető, garázsban tartott, folyamatosan szervizelt, nem dohányzó, kevés kilóméterrel. Azaz újonan vettük, de ma már 9 éves és 43 ezer km van benne. Igaza van a gumisnak? Valóban a gumik az életkoruk miatt is veszítenek a tapadásukból? Vagy csak próbál ennyi idő után némi további pénzköltésre rábírni?

Köszönettel: László

Kedves László!

Igaza van a gumisnak. Az abroncs ugyanis a használatban, de álltában is öregszik. Anyagára hatással vannak a napfény UV-sugarai, de az ózon is, továbbá a sok vegyi anyag, amivel érintkezésbe kerül(het) élettartama során. Ehhez hozzá jönnek a nagy hőmérsékleti különbségek, a használat során a nyíróerők, a fékezés-elindulás-kanyarodás közbeni erőhatások.

Az öregedést lehet késleltetni megfelelő nyomás használatával, illetve gumiápoló kemikáliákkal is, de megállítani nem. Kb. 10 éves kor körül jön el valóban az az idő, amikor kopásuktól függetlenül csereéretté válnak a gumiabroncsok.És ahogy írta, az önöké is lassacskán ebbe a korba lép.

Üdv, Gumidoki