Gyári modul, parajelenségekkel

2016.04.06. 13:10

Gyári ablakemelő modult szereltettem be a 3 hetes Vitarába. A beszerelés óta megszűnik a vezetőoldali ajtó ablakának automata mozgathatósága (és a becsípődésgátló funkció) amikor a lehúzva hagyott ablakot a modul húzza fel a központi zár bekapcsolásakor.

Az automata felhúzhatóság és a becsípődésgátló újra aktiválható, tehát nem véglegesen szűnt meg. Ugyanakkor ha felhúzott ablak mellett kapcsolom a központi zárat, akkor megmaradnak az ablakemelő automata funkciói. Beszéltem a márkaszervizzel, de egyelőre széttárják a karjukat, nem tudják mit tegyenek.

Kérdés: Rosszul lett bekötve a modul, vagy programozni kell valamit, esetleg vigyem el máshova? Adalékként még annyi, hogy állítólag a gyár változtatott valamit a bekötéseken, mert a beszerelés előtt le kellett kérjék a kötési rajzot.

Az automata ablak és a hagyományos ablakemelő modul nem illik össze. Az automata ablak helyzetét egy elektronika figyeli, ez tudja, hogy hány fordulat kell a motornak ahhoz, hogy felmenjen teljesen, vagy éppen le. Amikor az ablakemelő modul húzza fel az ablakot, az elektronika nem kap információt erről a mozgásról, majd nem ott találja az ablakot, ahol hagyta, tehát lebutul. Ilyenkor visszahúzza az ablakot, rossz helyen áll meg, újra kell kalibrálni.

Az ablak megoldása és a beszerelt emelőmodul nem kompatibilis egymással, de ezt a szerelő is tudhatná, tíz éve létezik ez a probléma. Sajnos nincs, azaz nem tudok olyan modult, ami megfelelne. Amikor az első magic touch-nak nevezett funkció megjelent, a gyártók fejlesztettek modult, ami működött is, de nem volt ilyen egyszerű. Az autógyárak rendszeresen változtattak az ablakvezérlésen, állandó versenyfutás volt a modulgyártó és az autó között, majd megunták és nincs. Az autó három ablaka minden gond nélkül felhúzható, azok csak egy motorból és kapcsolóból épülnek fel.

A bal első ablakkal nincs mit tenni. Olyan modult kellene találni, ami becsapja, vagy éppen plusz információval látja el a gyári elektronikát. Nem ismerem a Vitara megoldását, figyelheti az ablak pozícióját a motor forgási számával, de számolhatja a motor kommutátorának szikráit is, többféle megközelítés létezik. Sajnálom, de nem ismerek ilyen modult.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu