Vezetéssegéd utólag?

2021.04.10. 13:43

Tisztelt Kütyüdoktor!

Találtam egy ilyen eszközt, a sávtartást segíti, bizonyos körülmények között önvezetést is ad.

A kérdésem a következő:

Mi a véleményük a beépíthetőségről és a használhatóságról itt Magyarországon? Amiket problémákat látok laikusként:

1. a készülék folyamatosan vesz fel videót, amit küld az interneten keresztül egy szerverre. Ezzel 2 problémát látok:

a, jogi probléma: ez a hatályos adatvédelmi jogszabályokkal ütközik-e? (úgy sejtem, hogy igen)

b, technikai probléma: a SIM kártya mivel nem Amerikában van használva, nem biztos hogy megfelelő az adatforgalomra.

2. a csatlakozók mennyire kompatibilisek itthon az Amerikában használtakkal? Összességében mennyire tudják ajánlani a rendszernek a kipróbálását? Videók alapján a beépített vezetéssegítő rendszereknél jobbak a képességei. Esetleg valami hasonló itthon elérhető-e, Európára is tervezve?

Válaszát köszönöm, Répás Csaba

Létezik vezetéssegítő eszköz, ami utólag beépíthető az autóba, Mobileye (Intel termék) a neve és ez a cég szállít be a legtöbb autógyártónak, de csak figyelmeztet, a vezetésbe nem avatkozik bele.

A beszerelését csak olyan szervizek végezhetik, akik elvégezték a Mobileye tanfolyamát, így biztosítja a cég a tökéletes működést, és ennek ellenére nem avatkozik bele a vezetésbe, csak figyelmeztet.

Szerintem nem véletlen, hogy egy gyári beszállító ennyire komolyan veszi, hogy ellenőrzött beszerelő hálózat mellett és a gyártói dokumentációk birtokában sem tesz mást, mint csipog, ha veszély van, nem fékez, nem gyorsít. Mi is szerelünk ilyet, és egy-két kivételtől eltekintve a szerelés bonyolult, majd a rendszer konfigurálása és beállítása is szakértelmet és nagy odafigyelést igényel.

Soha nem vállalnám el olyan eszköz beépítését, ami kulcsfontosságú részeit érinti a járműnek, mint kormányzás, fékezés, ezt meg kell hagyni gyári extrának, hiszen csak és kizárólag egy autógyár tud felelősséget vállalni az általa tervezett és tesztelt rendszerért. Bizonyosan jól működik az említett szerkezet is, én ennek ellenére nem szeretném, ha egy ilyennel felszerelt autó közlekedne mellettem, vagy velem szemben. Ha tehetem, lebeszélem a kipróbálásról.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Kép forrása: Mobileye