Ingadozik az alapjárat

2016.05.06. 11:54

Tisztelt LPG-doktor!

Nagyjából 1 éve vásároltam egy Skoda Octavia 1.6i-t (2001, AEE motor). Már beépitve volt a gáz, egy Stag 4 vezérlő, Tomasetto reduktorral. Amikor vettem akkor lettek cserélve a szűrők. Azóta egyszer cseréltettem 20 000 km megtétele után. Akkor azt mondták, hogy nem volt piszkos a szűrő.

Hozzávetőlegesen 100-120 ezer km-t ment ezzel a gáz szettel a gépjármű. Melegebb időben előfordul, ha városban araszolok, megállok, akkor leesik az alapjárat kb. 500 rpm-ig, majd hirtelen felmegy, és ingadozik. Ha közben nyomok egy kis gázt, akkor megjavul, és stabilizálódik.

Egyszer előfordult, hogy lefulladt, de nem volt gond az indítással. Ha ilyenkor nyomom a féket, akkor hamarabb jön elő az ingadozás. Ha átkapcsolok benzinre, akkor nem fordul elő. Nem tudom, hogy van-e jelentősége, de melegben 30 fok felett, bekapcsolt klímánál,sok városi araszolásnál egy kicsit 90 fok fölé szokott menni a hűtővíz mutató, néha. Ez hosszabb autópályázásnál is előfordult már egyszer, nagyon melegben, klímával 4 utas + sok csomaggal. A fojtószelep ha minden igaz tiszta. Mi lehet a probléma?

Üdvözlöm!

Rendszeresen fordulnak hozzánk az ügyfelek hasonló problémával. Lehet a szívószelepek kokszolódása az ok, de az említett fojtószelep, vagy az alapjárati rendszer hibája is okozhatja. A gázos oldalon a hosszú injektor utáni gázcsövek, a hibás injektorok vagy azok rossz pozicionálása, a helytelen programozás mind okozhatja a jelenséget.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu