Hóhér, Armaniban

Bemutató: Mercedes E osztály és E63 AMG (2013)

2013.02.11. 06:45

Egyszer csak a föld alatt, egy sötét, hűvös mélygarázsban találtam magam, körülöttem vagy húsz, közel hatszáz lóerős, nyugodt tekintetű, de az elegáns zakó alatt vastagon kigyúrt úriemberrel. A betonfalon a háttérben egy AMG felirat, a csillogó műgyantás padló kínosan tisztára suvickolva. Pokol vagy mennyország? Dühösen felvakkantva beindult az első, a biturbó V8 mennydörgése szégyentelenül betöltötte a visszhangzó teret. Inkább pokol.

Ahogy Siegfried is száz kalandon át jutott el Brünnhildéhez, úgy az E63 AMG-hez sem egyenes út vezetett. Négyhengeres benzinesekkel, V6-os dízelekkel, kombikkal és hibridekkel kellett megküzdeni az örök élet elixírjétől megfiatalodott E osztály barcelonai bemutatóján, amíg a szigorú pengearcú, keret nélküli szemüveges úriemberek kiadták az AMG kulcsát. De megérte.

Pontosan emlékszem a megkönnyebbülésre, amikor először megláttam a történelembe kockalámpásként bevonuló E osztály fészliftjének első fotóit. Végre, végre kivasalták az erőltetett oldalsonkát a hátsó sárvédőből, a kerékívet ormótlanul hangsúlyozó domborulatot a hátsó ajtóból. Így a talán legstílusosabb, legmercedesebb Benz megszabadult minden bazáriságtól, teljes pompájában tündökölhet az elegáns, büszke limuzinforma, nem arcoskodik fölöslegesen terebélyes idomaival.

A nagy elragadtatástól szinte észre se vettem, hogy az egész orrát is átrajzolták. A 2010-es évek mercis új hullámához idomulva egybelámpákat kapott elöl, hozzá új lökhárítót és motorháztetőt. Kétféle orr közül lehet választani: az Avantgarde hatalmas csillaggal kiáltja a világba, hogy ő egy Benz, míg az alapmodell és az Elegance megtartotta a klasszikus hűtőrácsot a célzócsillaggal. Egy félidős frissítésnél kötelező lecserélni a hátsó lámpákat, alattuk a hátsó szoknya is más, így aztán nem lehet azzal vádolni Stuttgartot, hogy egy spórolós kötelező gyakorlattal tudták volna le a fészliftet. Lényegében az első sárvédők és ajtók, a tető és a csomagtérfedél maradt meg a régiből. Én azt mondanám, olyan kivételes eseménynek lehetünk tanúi, hogy a modellváltások közti gyurmázás után jobban néz ki, mint előtte. Rendben, a lámpáival elvesztette a sarkos karakterét, viszont eleganciát nyert a letisztult vonalakkal.

Bár a bemutatón nem volt szerencsénk a kupéhoz és a kabrióhoz, meg kell jegyezni, hogy azoknak az oldalán megmaradt a hintósárvédő. Talán nem annyira hangsúlyosak ezek az alváltozatok, hogy kifizetődjenek az új présszerszámok, meg talán egy fokkal jobban is áll nekik. De most koncentráljunk a limuzinra és a kombira, mert oly sok új gizmóval tömték teli őket a frissítés alkalmával, amennyi sokszor modellváltásoknál sincs.

Annyi radarral és kamerával lehet már körberakni az E-t, hogy tulajdonképpen már csak előzékenységből hagy minket vezetni. Rövid és hosszú hatótávon pásztáznak elöl a radarok, a tükör fölött egy új, sztereó kamera nézi az utat, így majd' fél kilométerig ellát az autó, de a közeli forgalmat 3D-ben tudja értelmezni. És ezt egyre látványosabban használja arra, hogy kivegye a kezünkből a kormányt. Pardon, hogy vész esetén segítsen.

Amit eddig sávtartó asszisztensként ismertünk, az most már nagy örömmel kormányozgatja az autót. Persze figyel, hogy a kormányon van-e a kezünk, és ha túl sokáig hagytuk vezetni, finom képi és hanghatásokkal adja vissza az irányítást, de autópályán alapvetően már simán vinné az autót magától a felfestések között. A távolságtartó tempomat ennél tovább is megy: kis tempónál, dugóban az előtte haladó autót képes követni, akár szűk kanyarokban is. Kipróbáltam, általában működik. Az mondjuk, egy kísérteties pillanat, amikor fél fordulattal rátekeri a kormányt egy Y-elágazásnál, hogy kövesse az előttünk haladót, aztán egy diszkrét pittyenéssel feladja, de ez nem robotpilóta, csak egy segédlet, így kell kezelni.

Hasonlóképpen sokszor, de nem mindig segít a balesetmegelőző rendszer, amely ha úgy látja, hogy elbambultunk, nem engedi átlépni a záróvonalat, vagy ha van forgalom a szaggatott vonal túloldalán, például egy szabályosan szembejövő, akkor beavatkozik. Ez az asszisztens még akkor is képes visszatéríteni az autót, ha konokul tartjuk a kormányt, mégpedig egyoldali fékezéssel. Egy vidéki kis reptéren kaptunk is egy demonstrációt, amikor egy szembe jövő E osztály elől tért ki az autó: itt háromból egyszer működött jól a visszatérítés, mert vagy nem mímeltük elég jól a bambaságot, vagy a távolságok nem stimmeltek. Mindenesetre ha háromból egy frontális balesetet kivéd az asszisztens, nem kérdőjelezhető meg a létjogosultsága.

Ugyanígy életet menthet a gyalogosfelismerő szoftver is. Városi tempónál a kamera észreveszi az elénk tévelygő emberi testet, és akár teljesen önálló fékezéssel megállítja az autót. Pont, mint a Volvo V60-asban.  Ezenkívül már a keresztirányú forgalmat is figyeli az őrangyalunk - lassan már művészet lesz rendesen összetörni az autót.

Pláne, hogy már a parkolással sem kell bajlódni. Mivel az E osztály csak ezzel a fészlifttel kapott elektromos kormányszervót, az önálló kormányzással kapcsolatos funkciók eddig nem jelenhettek meg benne, most viszont igyekeztek bepótolni a lemaradást. Nemcsak párhuzamos, hanem merőleges helyre is be lehet már parkolni számottevő vezetési tudás nélkül - külön kiemelném, hogy a Merci rendszere önállóan fékez is, úgyhogy csak a gázt kell nyomni. Az eddig elterjedt rendszerek nagyobbik részénél sokszor elfelejtettek fékezni a sofőrök a parkolássegítő használatakor, aminek kellemetlen következményei lehettek.

Ha már új fényszórót terveztek, természetesen nem maradhatott le a LED-es nappali világítás sem. Szerencsére sikerült megoldani furán kígyózó LED-sorok nélkül, az előd két sarkos fényszóróját mímelő csíkokkal, de Stuttgartban annyira hisznek a LED-ben, hogy már ki is vették a kínálatból a xenont. A széria fényszóró tompított része alapból LED-es, felárért pedig lehet rendelni okos távolsági fényt.

Kicsit elbeszélgettem a lámpás mérnökkel, aki az egyébként is szimpatikus fénykibocsátó diódás technológiáról meggyőző adatokat mondott. Az egy dolog, hogy a halogén 55 wattjához képest 17 watt elég a tompított egyetlen lapkára zsúfolt öt LED-es moduljának, de az autó élettartama alatt nem is nagyon kell majd cserélni: több tízezer órát elvilágítanak a diódák. És amit a kanyarba világító, szembejövőt felismerő távolsági fény tud, azt inkább le se írom, nézzék meg a képet. Nem mondom, hogy az apró motorokkal, fogaskerekekkel és érzékeny mechanikával teletömött lámpatestet szívesen kifizetném egy apró koccanás után, de tény, hogy lenyűgöző dolgokat tud.

Új motorok, zseniális trükkök a második oldalon. Lapozzon!